IKT-studier i Drammen: Vi må bygge Norge med IT!

SKRIBENTEN: Reiulf Lindberg fra Drammen.

SKRIBENTEN: Reiulf Lindberg fra Drammen.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.IKT er en grunnleggende kunnskap som preger fremtidens samfunn. Vi må forholde oss til begreper som digitalisering, datasikkerhet, skytjenester, Internett of Things osv.

Ved norske universiteter og høyskoler er det årlig ca. 7000 søkere til 1200 – 1500 studieplasser. Mye IT-utvikling er ikke basert på den nyeste teknologien.

Nyutdannede ser på nye løsninger med nye øyne, og ser nye muligheter der andre tenker tradisjonelt. Norske bedrifter og samfunn trenger disse nyutdannede for å henge med. Eksempelvis vil fremtidens helsemedarbeidere kommer til å benytte teknologi i større omfang i fremtiden. Mange studerer helsefag i Drammen.

Trusselen fra nettet.

Meget alvorlig er også angrepene vi ser mot enkeltpersoner, bedrifter og offentlig organisasjoner, som kan forårsake stor skade. Angrep over Internett øker i omfang verden over. Norge er også utsatt.

«RECTIVERTER» fra Eltek – prisvinner hos NHO

IKT er globalt grunnleggende for morgendagens løsninger. Elteks nyskaping «Rectiverter» er et teknologisk gjennombrudd hvor man for første gang klarer å snu strømretningen inne i produktet. Da er det mulig å designe kraftsystemer som leverer avbruddsfri likestrøm og vekselstrøm, fra ett og samme system, enklere og rimeligere.

«Rectiverter» mottok NHOs nasjonale nyskapingspris i 2016. Mange mener at forskning og utvikling er bedre og billigere i lavkostland. Eltek viser at det er ukorrekt. Det er mer effektivt å gjøre ting i Kobbervikdalen enn å administrere forskning og utvikling i fjerne strøk.

I begrunnelsen la juryen vekt på at strøm er grunnleggende i vårt samfunn. I fremtidens smarte samfunn er tilstrekkelig tilgang på strøm en forutsetning for alt. Elteks nyskapende produkt viser vei. Det har allerede gitt kontrakter på nær 100 millioner kroner, blant annet for å gi strøm til helsestasjoner i Afrika.

IKT i hverdagen, i helsevesenet,– og på høyskolen

Velferdsteknologi er nye løsninger som kan gi service til det økende antall eldre som kan bo lenger hjemme ved hjelp av smarthusteknologi og reduserer antall timer som går med til å betjene de eldre. Alle oppgaver som ikke trenger menneskelig kontakt, kan ved hjelp av sensorer og løsninger passe på eldre i deres egen leilighet og hjelp rykker ut når alarmer går. Varmesøkende kameraer kan oppdage om noen har falt eller en sensor varsler om noe har oppstått. Intelligente dørlåser sørger for enkel logistikk når hjemmehjelper skal inn til mange eldre i løpet av dagen.

Norge trenger mer IKT-kompetanse. Digitalisering og omstilling må skje i raskere takt.

Studenter og virksomheter har større behov for kompetanse innen IKT for å kunne beholde konkurransekraft. Vi kan ikke basere oss på utenlandsk kompetanse og utenlandske leverandører for å bygge et bedre Norge med IT. Vi trenger denne kompetansen i Norge.

I dag har Drammen ingen høyskoletilbud innen IKT.

I Norge sett under ett, er det for få studieplasser for dem som søker høyere utdanning innen IKT. Mange kvalifiserte søkere får dermed ikke plass på disse studiene. OECD-statistikk viser at Norge kommer dårlig ut på antall studenter som tar høyere utdanning innen IKT.

IT Arena mener at Drammen som kompetanseby blir mer fullverdig om det finnes IKT-studier ved høyskolen.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* «Kall meg gjerne muslim. Hindu eller kristen. Samme for meg.»

* «Min påstand er at det ikke er grunnlag for å tro eller å insinuere at byggesaksbehandlere i Drammen kommune har feil motiver for behandlingen, eller manglende kompetanse.»

* Et skritt nærmere omkamp

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags