«Å ja, du går yrkesfag, ja...»

«Det er akkurat som at vi alle skal gå studiespesialiserende og være på en fet russebuss for å bli godtatt om dagen. Er det sånn vi vil at det skal være?». Anniken Aasen Thommessen utfordrer id ette innlegget samfunnets syn på yrkesfagene.

«Det er akkurat som at vi alle skal gå studiespesialiserende og være på en fet russebuss for å bli godtatt om dagen. Er det sånn vi vil at det skal være?». Anniken Aasen Thommessen utfordrer id ette innlegget samfunnets syn på yrkesfagene.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerHvem ønsker å gå en vei som det er så mye negativ omtale rundt? Skal vi alle være like? Dette er spørsmål jeg stiller meg selv ofte om dagen.

Det er akkurat som at vi alle skal gå studiespesialiserende og være på en fet russebuss for å bli godtatt om dagen. Er det sånn vi vil at det skal være?

Det er mangel på kunnskap hos foreldre, ungdommen og arbeidsgivere. Vi fikk alltid høre at de som fikk dårlige karakterer gikk yrkesfag. Var du ikke så skolemotivert, skulle du gå yrkesfag, og da ble du selvfølgelig plassert med resten av gjengen som ikke var så skolemotiverte. Hva gjør dette med ett skolesystem? Hva gjør det med holdningen til de forskjellige valgene man kan ta? Dette er noe jeg vil at skal bli snudd på, og det fort.

Det er i skolen for mange som sliter med mangel på motivasjon. Fraværet øker. Mistrivsel og mistilpasning blir det mer av i skolen.
 

Jeg er overbevist at dette har noe med lite kunnskap å gjøre. For dårlig kunnskap til å gjøre gode og riktige valg. For mye press og fokus på omdømme. Jeg er ikke overrasket over at ungdommen dropper ut og blir lei. Jeg som står midt oppi dette vet akkurat hvor tøft det er.

Jeg er lærling, og gikk akkurat den veien jeg ville gå.

Jeg trodde faktisk at ingen ville kommentere dette valget, men det var det. Det har vært flere som har lurt på hvorfor dette er så smart, eller hvorfor jeg går yrkesveien, akkurat som om jeg ikke vil ha noe fremtid med dette valget.

Jeg var aldri den svakeste i klassen på ungdomsskolen, men jeg valgte yrkesfag fordi det interesserte meg, det var dette jeg ville.

Det er mange som stiller spørsmål, nettopp fordi det er mangel på kunnskap rundt de forskjellige valgene, og fordi mange lar seg påvirke av det omdømmet som har lagt seg over yrkesfagene.

Så jeg utfordrer, jeg utfordrer alle til å gå i seg selv og tenke på holdningen til de forskjellige valgene.

Det fins muligheter for alle, og alle skal kunne gå den veien som føles riktig for dem, uten at dette skal bli negativt omtalt.

Jeg bare digger at folk gjør det som er riktig for seg – og det er mange av dem, men det er dessverre altfor mange som velger det som er «riktig».

FLERE MENINGER:
 

* Utplassering i bedrift er viktig

* Kjære generasjon perfekt (og kanskje spesielt deres foreldre)

* Den fordømte perfeksjonismen


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags