Gå til sidens hovedinnhold

Ræva1000 og falske nyheter

Artikkelen er over 4 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med tittelen «Ræva1000» og en knallhard, Rema-negativ ingress er denne lederen blitt Drammens Tidendes mest leste sak det siste døgnet. Problemet er bare at verken ingressen eller tittelen er vår.

Folkene bak en uoffisiell fan-side for Aass Bryggeri har endret lederen om Rema-bråket, slik at det nå ser ut som om politisk redaktør har skrevet «RÆVA1000» og altså en annen innledning.

Etter at saken ble delt i denne Facebook-gruppa, har saken tatt av i sosiale medier, og lesertallene er oppe i drøyt 25.000.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER.

Fantastiske lesertall, og en fillesak vil kanskje noen mene, men dette er langt mer alvorlig enn som så. Falske nyheter sprer seg raskere enn halvliterne på Elvefestivalen. Det er en skremmende, internasjonal trend som toppet seg med påstander om at «fake news» på sosiale medier kan ha vært med på å avgjøre presidentvalget i USA.

Trenden har kommet for fullt til Norge og flere artikler fra avishus som VG, Klassekampen, Nettavisen og Dagbladet er blitt forfalsket i grupper på Facebook.

LES DEN OPPRINNELIGE AASS-LEDEREN HER: Remaskrik i Drammen

Med enkle tastetrykk er avisenes overskrifter og ingresser blitt endret, slik at nyhetssakene som flyter forbi på Facebook inneholder falsk informasjon og regelrett oppdiktede sitater.

Det er en fattig trøst at saken leseren klikker på og åpner, er den opprinnelige saken. I lignende tilfeller har det oppstått harde debatter og personangrep basert på falske premisser i tittel og ingress. Dette vet Venstres Trine Skei Grande mye om.

Det er svært alvorlig at Drammens Tidendes og andre mediers troverdighet og merkevare blir misbrukt på denne måten.  Drammens Tidende og Amedia er i dialog med andre og større medieaktører om hvordan vi skal håndtere falske Facebook-poster. Vi kan bare spekulere i hvordan dette kan utarte seg fram mot valget for eksempel.

Inntil videre vil vi rydde opp der vi kan.

Vi vet ikke hvem som sto bak Aass-siden på Facebook, men etter at vi sendte denne meldingen i morges ble den falske DT-lederen fjernet fra siden:

«Hei jeg er ansvarlig redaktør i Drammens Tidende. Jeg vil understreke at jeg synes det er helt supert at vår leder skaper engasjement og blir delt i ei gruppe som dette, men det som er langt mer problematisk er at dere endrer tittel og ingress, slik dere har gjort bl.a. ved å skrive «RÆVA1000» i tittel og tillagt vår politiske redaktør sitater i ingressen hun ikke har skrevet. Det er misbruk av vår troverdighet og merkevare, og det finnes en rekke paragrafer om dette i Åndsverkloven. Jeg ønsker ikke å være negativ, men oppfordrer dere sterkt til å føre saken tilbake til original versjon. Poenget kommer uansett godt fram, og dere har jo dessuten skrevet godt og spisset om hva dere mener i kommentarfeltet over DTs leder. Mvh Kristin Monstad»

Vi understreker at vi har hatt en god dialog med en anonym administrator av gruppen, og vi ønsker på ingen måte å henge ut medlemmene av fansiden til Aass. På mange måter har vi her felles sak, bare så det er sagt.

Når vi likevel formidler dette videre, er det for å hegne om vår troverdighet og for å forebygge at DT-artikler misbrukes i sosiale medier av aktører som har en annen agenda enn oss.

Hvis du som DT-leser kommer over tilfeller som dette, setter vi stor pris på om du melder fra til oss.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT.NO:

* Ikke kutt i toppidrettstilbudet!

* Gratulerer, statsråd Vidar Helgesen!

* De rare bompengene

Kommentarer til denne saken