Senterpartiets ufattelige valg

«To helt ulike samfunn kan foreskrives helt ulik politisk medisin. Det er ikke først og fremst Tayfun Candogan denne saken handler om», skriver politisk redaktør i DT, Karianne Braathen.

«To helt ulike samfunn kan foreskrives helt ulik politisk medisin. Det er ikke først og fremst Tayfun Candogan denne saken handler om», skriver politisk redaktør i DT, Karianne Braathen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Sps omfavnelse av et medlem som åpenlyst støtter høyreradikale og autoritære krefter i Tyrkia er ikke til å fatte.

DEL

MeningerI forrige uke kunne DT peke på at to av Senterpartiets medlemmer i Drammen hadde åpne koblinger til det ultranasjonalistiske tyrkiske partiet MHP og den høyreekstreme ungdomsorganisasjonen som går under navnet De grå ulver. Det mest fremtredende av de to Sp-medlemmene, Tayfun Candogan, benektet alle påstander og skrev tirsdag 22. november en erklæring i DT. Den ble avsluttet slik:

«For å gjøre det helt klart, jeg har ingen og har ikke hatt tilknytning til MHP som organisasjon og politisk identifiserer jeg meg med de demokratiske verdiene Senterpartiet står for.»

LES OGSÅ: Sp-medlem var valgvakt for tyrkiske ultranasjonalister

DU KAN FØLGE DEBATTEN I DT PÅ FACEBOOK.

Han fikk full støtte av Sp både sentralt og lokalt. Onsdag denne uken møtte han som representant i det historiske felles bystyremøtet med representanter både fra Svelvik og Drammen.

I dag kan vi dokumentere at Tayfun Candogan, tidligere nestleder i Drammen Sp og nå 1. vara til bystyret, i 2015 erklærte på sin Facebook-side at han var utpekt til å være valgobservatør for partiet MHP under det tyrkiske valget på ambassaden i Oslo. Han la selv ut brevet som bekreftet dette.

LES: Jeg og SV tar avstand fra MHP-sympati i Drammen

DT har fått brevet oversatt av sertifisert tolk. Vi har fått en oversetter til å gå gjennom teksten. Vi har hatt to tyrkiakjennere til å se på brevet. Ingen av dem er i tvil om innholdet. Det står svart på hvitt at mannen er MHPs representant ved valget i Oslo i mai 2015. Vi har også hatt tolkehjelp til å oversette flere av Facebook-meldingene der Sp-representanten tydelig støtter MHP og De grå ulver.

Vi i DT har aldri, som enkelte hevder, påstått at det fins farlige «grå ulver» i Drammen. Eller at folk som støtter og stemmer MHP i Drammen utgjør noen trussel mot lokalsamfunnet. Tvert imot.

LES OGSÅ: Ulv! Ulv!

Vi har mange kilder som har gitt oss grunn til å mene at det slett ikke er tilfellet. MHP er av mange tyrkere ansett som et mer moderat tyrkisk parti nå. De grå ulvene har lagt mye av sin voldelige historie bak seg. Men ideologien er den samme. I Tyskland regnes De grå ulver som en stor høyreekstrem organisasjonen i landet. De overvåkes tett av myndighetene.

Flere av våre eksperter og kilder peker på at om forholdene i Tyrkia og andre steder i verden skulle tilspisse seg, vil det fort kunne smitte over til andre europeiske land, også Norge.

LES OGSÅ: En flørt med fascisme

Ekstremistisk ideologi og tankegods utgjør i seg selv en trussel mot det samfunnet vi lever i. Vi kan jo se for oss at en norsk politiker, for eksempel en Sp-politiker, åpent skulle støtte en høyreekstrem organisasjon i et annet land, for eksempel i Tyskland. Det ville garantert blitt oppstandelse. Dette har vært en krevende sak å jobbe med. En sak vi synes har stor samfunnsmessig interesse. Vi har snakket med mange kilder i denne saken som ikke ønsker sitt navn på trykk. Og de er alle ærlige på hvorfor: Det er ubehagelig å få sitt navn knyttet til kritikk av MHP og De går ulver. De ønsker ikke involvere seg. Noen sier rett ut at det kan være farlig. Da er det først og fremst den voldelige historikken de sikter til, ikke aktiviteten blant dagens sympatisører i Drammen. Når det gjelder selve partiet MHP skriver statsviter Dag Einar Thorsen dette i en kronikk i DT:

«Vi taler med andre ord om et parti som helt konsistent stiller seg på diktaturets side. Den som støtter partiet flørter med fascismen».

LES OGSÅ: DT med svekket troverdighet

Selv om Sp-representant Candogan i sitt debattinnlegg i DT hevder at han aldri har vært medlem av MHP eller De grå ulver og støtter Sp, tar han ikke på noe sted avstand fra partiet og ungdomsorganisasjonens ideologi og verdier. Allikevel var dette godt nok for Sp.

Sp omfavner dermed en mann som åpenlyst både støtter og representerer høyreekstremisme på tyrkisk. Marianne Lundteigen i Drammen Sp sier at det er gjort «grundige undersøkelser» internt i Sp. Det er en påstand det er vanskelig å tro på.

LES OGSÅ: Uttalelse vedrørende min kommentar om å boikotte Drammens Tidende

Vi har i DTs redaksjon i utgangspunktet liten kompetanse på tyrkisk politikk og historie. Vi har ringt ekspertene. I DT har tre norske eksperter på tyrkisk politikk vært veldig tydelige på hva dette er. Det har Sps ledere, både i Oslo og i Drammen, også kunnet lese. Men de valgte, til tross for klare advarsler, å støtte helhjertet opp om sin kandidat.

Samtidig har denne kandidaten helt åpent vist sin støtte på sin Facebook-side til både MHP og De grå ulver.

Det har han gjort aktivt i flere år. Han har også selv lagt fram dokumentasjon på at han var MHPs valgobservatør ved den tyrkiske ambassaden i Oslo i 2015. Her må rett og slett mange sentrale senterpartipolitikere ha lukket øynene hardt samtidig.

Tayfun Candogan kan med god samvittighet nyte både organisasjonsfrihet og ytringsfrihet i Norge.

Han har ikke noe omdømme å ta vare på. Han står helt fritt til å støtte hvem han vil, hvor han vil. Han kan ta av og på sine tyrkiske briller etter behov. Han kan være ulv på tyrkisk og ulvemotstander på norsk. Han kan være for dødsstraff i Tyrkia samtidig som han steker vafler på Sps stand på Bragernes torg. Det er, som han selv sier, ikke ulovlig. Det kan til og med være logisk i hans verden. To helt ulike samfunn kan foreskrives helt ulik politisk medisin. Det er ikke først og fremst Tayfun Candogan denne saken handler om.

Det er forståelig at de 699 stemmene den hardtarbeidende og dyktige stemmesanker Candogan bidro til å sikre Sp i Drammen verdsettes av et parti som av og til balanserer på sperregrensen.

Det som ikke er til å fatte er at Senterpartiet som et anstendig norsk politisk parti kan leve med at et av deres medlemmer åpent støtter høyreekstreme og autoritære samfunnskrefter.

FLERE AKTUELLE MENINGER FRA DT. NO:

* Udemokratisk EU-tilpasning gjennom EØS-avtalen

* Hva med et gründerhus?

* Og vinneren av kveldens debatt er ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags