Kjære dere.

Denne kommunesammenslåingen, altså. Klart det måtte bli bråk. Symbolikk, heraldikk og kjøttvekt knadd sammen i en eim av mistenkeliggjøring og politiske forpostfektninger. Sett fra Drammen: To u-land innlemmes i Verdens Beste By når de egentlig burde bli «hjulpet der de er». Sett fra Nedre Eiker og Svelvik: Vi blir tvangssammenslått med en kjepphøy, bedrevitende spradebasse.

Nå er julen snart her. Man kan føle det i fingrene, i tærne og på gikta sånn generelt: Den interkommunale kjærligheten og forbrødringen ligger i lufta. Selvopphøyde drammensere trenger bare litt ekstra hjelp til å åpne øynene. Her er en liten julekalender over ting å elske ved de nye naboene:

1. Med Svelvik får vi oss en ekte, wannabe-Sørlandet kystby, med søte hvite hus og lun stemning. Fjord- og elvebyen Drammen!

2. Svelvikstrømmen. Skummel og heftig, bare Saltstraumen er sterkere.

3. Roll over, Spiralen: Svelviksundet byr også på Norges korteste fergetur. De fire minuttene det tar å krysse over strømmen har allerede fått sitt «minutt-for-minutt»-program på NRK.

4. Gå opp på Spiralen og nyt solnedgangen over Ryghkollen i Nedre Eiker. Penere blir det ikke når du ser i den retningen.

5. Utsikten fra Knabben og Solbergvarden andre veien er heller ikke å forakte, hvis drammenserne skulle våge å se seg selv litt utenfra.

6. Herman Theodor Portaas, husmannssønn og romantiker fra Mjøndalen. Bedre kjent som Herman Wildenvey. Kan endelig plasseres i samme «Forfattere fra Drammen»-faktaboks som Hans «Bohemen» Jæger, Barbra «Ittno’ knussel» Ring, Sigurd Christiansen og den uforlignelige Triztán Vindtorn.

7. Mer kulturell berikelse: Vi fører gladelig inn elektronikaartisten Todd Terje og trommeslagerstorebror Olaf Olsen (BigBang) fra Mjøndalen og DiskJokke fra Svelvik i drammensmanntallet.

8. Feministikonet Betzy Kjelsberg tilbrakte riktignok oppveksten i Drammen, men vi må ikke glemme at hun var innflytter fra Svelvik.

9. Ekstra «best i kommunen»-dimensjon for lokalderbyet «Elv Classico». Smidig å ha et potensielt backuplag i Eliteserien hvis Godset skulle fortsette å underprestere.

10. Et annet rått derby vi får på kjøpet: Solberg-Mjøndalen i bandy andre juledag.

11. Selv for Godset-fans er det vanskelig å ha noe annet enn massiv fotballfaglig respekt for Skistad-tvillingene Brede og Boye. Legender i brune trøyer.

12. Svelvik kommer til kort fotballmessig, men vanskelig å finne bedre idrettsforbilde enn deres verdensrekordjagende svømmer Andreas Bjørnstad.

13. Tangen Fjordpark i Svelvik. Blir lett den nye storkommunens beste badeplass.

14. Batteriøya i Svelvik. Blir lett den nye storkommunens feteste båtplass.

15. Lalla Carlsen. Legendarisk revy- og artistikon, født i Svelvik. Fantes knapt større kjendiser i mellomkrigstiden.

16. Vi når nye høyder med Nedre Eiker: Drammens høyeste punkt øker med 50 meter takket være Trettekollen, 607,3 meter over havet. Lokkeråsen er nesten like høy.

17. Rett ved Trettekollen ligger Glitre. Drammen kan omsider skryte på seg en flik av drikkevannskilden som i dag såvidt ligger innenfor Nedre Eikers grenser.

18. Fossekleiva Kultursenter på Berger. Flott eksempel på hvordan man tar i bruk bevaringsverdig industrihistorie til kulturformål.

19. Vet ikke helt hvor de som henger under motorveibrua ved CC kommer fra, men det er nok grunn til å mistenke Svelvik og Nedre Eiker. Råning blir et viktig bidrag til kulturelt mangfold i Drammen.

20. Mer der det kommer fra: Norsk Redneck Forening i Svelvik. Sånt no’ hakke vi i by’n.

21. Det skal noe til å måle seg mot Dritartjern i Vestfossen, men Nedre Eiker klarer det nesten med Lorthøltjern.

22. Svelvik står for 70 prosent av Vestfolds samlede fruktareal. Kortreist og sødmefylt nytelse.

23. Spennende eiendomsutvikling på Isachsen Stadion i Mjøndalen. Kan fort bli Norges første stadion med leilighetskomplekser på alle fire sider. Hashtag bakgårdsfotball.

24. Ikke at vi mangler bryggerier i Drammen, men la oss til slutt utbringe en nykommunal skål med de små brune flaskene fra Eiker Ølfabrikk.

God førjulstid og takk for i år!