I uken som nettopp rant ut i sanden var jeg nødt til å kjøre gjennom det som ubestridt rager helt øverst på toppen av pallen når det kommer til vårt kontinents absolutte arkitektoniske mareritt; Benidorm.

Opp fra tettvokst kratt og den glødende sanden reiser den ene dritstygge skyskraperen, verre en den andre, seg mot himmelen.

Som et gigantisk hån mot alt det mennesket har skapt opp igjennom historien, så ligger Benidorm der for minne oss på hvor galt det kan gå hvis ingen med ansvar for estetikk for estetikkens skyld griper inn før det er for sent.

Byen selv forfekter at den er «Spanias svar på New York». NEW YORK??!! Ord blir fattige.

Etter å ha bivånet dette makkverket av en sammenligning på nært hold, så kan jeg fortelle at det eneste positive man kan trekke fram med Benidorm er at byen utgjorde en glitrende filmkuliss i spillefilmen om Elling, basert på «Fugledansen» av Ingvar Ambjørnsen.

Den neste tanken som slo meg var så utidig og usmakelig at jeg umiddelbart tok avstand fra den, og det var at Benidorm er et slags arkitekturens holocaustsenter. Vi burde seriøst vurdere å sende hvite busser med arkitektstudenter dit med det formål å unngå at historien gjentar seg et annet sted.

For det er den faktisk i ferd med å gjøre her i vårt eget lille vakre Drammen mens du leser dette.

Det var i Benidorm jeg fikk vondt i magen. Ikke fordi Benidorm er så sykt støgg. Det kan jeg leve med. Ikke fordi jeg nettopp hadde fått vite at Mjøndalen nettopp hadde tapt på hjemmebane for første gang på ett år og sju måneder. Selv om jeg egentlig ikke kan leve med det heller.

Men fordi det plutselig gikk opp for meg at Benidorms skyline ligner på en prikk de planene som nå er lagt for mitt kjære Drammen. Det skal bygges opptil 58 meter høyt på Strømsø og hele området langs elva går med. Vår by kommer ikke til å bli til å kjenne igjen. De ansvarlige burde blitt dømt for plagiat.

Du skal ikke skal tåle så inderlig vel den arkitektoniske urett som ikke rammer deg selv. Høyhusplanene for Strømsø er allerede godkjent og på de utallige arkitektkontor så svinges det i disse dager med brede pensler og de gylne matriser. «Nå skal vi endelig reise Babels tårn!»

Mens smartingene i Oslo graderer byggehøyden fra Barcodeområdet og nedover mot sjøen, så legger Drammen nå siste hånd på verket med en opptil 58 meter høy Berlinmur mellom Strømsø og elven. Når man i tillegg blir opplyst at visjonen for innholdet i disse monsterbygningene skal bestå av «kurs og konferanser», så frykter jeg at Drammen går en ny istid i møte når det kommer til innovasjon.

En kombinasjon av visjonen til innholdet i Bolkesjø hotell, og Benidorms forferdelige skyskraperprofil kan da ikke være den tilværelsen som vi ønsker at våre kommende generasjoner i Drammen skal livnære seg av og trives i?

Det hele må bero på en stor misforståelse om at høyde er en kvalitet i seg selv. Ethvert menneske som ønsker å få et inntrykk av denne prosjekterte høyden kan stikke ned til Strømsø og skue opp på Skistadbygget som ligger ved siden av Shell. Skistadblokka er 46,50 meter høy. Legg på 11 meter til ved hjelp av fantasien i hodet ditt mens du står der og myser.

Plutselig blir det åpenbart hvorfor noen har tegnet et digert tre med akvarell helt i front på skissene over høyhusene som er blitt oss fremlagt. Og nå forstår jeg hvorfor de øverste etasjene alltid fades over i den akk så blå himmelen de har på tegningene sine.

Dere lurer nemlig ikke oss som har vært på befaring i Benidorm.

Hvis en skal lete er noe positivt med dette spinnville prosjektet så må det være er at det i fremtiden blir langt billigere å legge filmingen til Drammen neste gang Petter Næss skal filmatisere Ellings scener fra Benidorm. Og så må vi heller ikke unnlate å nevne at vi fra Nedre Eiker som er bosatt oppe i dollaråsen endelig slipper å se de skarpe stadionlysene, og høre den irriterende jubelen, fra Gamle Gress.

Så velkommen til Drammen da folkens, Nordens Benidorm!

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE HER:

Oda Rygh: Velkommen til Odas valgomat

Alisa Daic: Mitt land, ditt land, vårt land

Kristin Oudmayer: Sommer med klump i magen

Jan Ovind: Klatret du inn vinduet på Hawk?

Sven Ove Bakke: Elveblest