«If you can`t beat them, join them.»

Taktikken til Nedre Eiker har vært klokkeklar hele veien, uansett hva slags resultat rådgivende folkeavstemninger måtte ha. Nedre Eikers videre eksistens skal forvaltes av Drammen kommune.

Men er Tore Opdal Hansen & Co innforstått med hva slags utfordringer som Drammen kommune nå har ervervet seg? Vi som har sett en del episoder av «Auction hunters» og «Antikviteter og Snurrepiperier» vet at det kan dukke opp uant mye trøbbel i et dødsbo.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

«Det er mye god mat i et gammalt slips», synger Øystein Sunde. Fra det sekundet Nedre Eikers bygdenøkkel offisielt hektes på Drammens ordførerkjede vil Nedre Eikers skitne dobbeltspill vise seg for solen.

Vi utvandrende eikværinger som lever i eksil i Drammen har ventet lenge på denne dagen. Akkurat som gutta på skauen.

 

Tålmodige har vi ventet på det rette tidspunktet. På den dagen da vi kan lene oss til rette i bystyresalens myke skinninteriør. Mens vi bestiller oss noen iskalde Aass pils, uten syreskade, og skuer utover Drammenselva, noterer vi følgende saker opp til votering i bystyret:

1: Flagging med brune flagg på Drammensbrua når Mjøndalen spiller hjemmekamp.

Det er klart at den nye storkommunen har å støtte opp om Buskeruds beste lag til enhver tid. Akkurat nå er dette Mjøndalen. Da blir det selvsagt naturlig at kommunen vår flagger med brune flagg på torget, på bybussene og ikke minst på bybrua i Drammen når Mjøndalen spiller hjemmekamp.

Hvis det skulle være slik stilt at noen ønsker å flagge for Strømsgodset de gangene Mjøndalen ikke spiller, så bør det kanskje sees på som en vurdering som kan gjøres sporadisk. Og fra gang til gang.

Og når vi først er inne på temaet «bru» ...

2:  Ny bybru

Det har lenge vært et ønske om ei ny bybru. Den gamle er så forfallen og slitt. Dessuten skal den nye brua kun benyttes av gående og kollektivtrafikk i fremtiden. Dette problemet løser den nye storkommunen enkelt; Vi flytter den gamle Mjøndalsbrua ned til Drammen, som ny hovedforbindelse mellom Bragernes og Strømsø.

Nedre Eiker var nemlig så forutseende i sin tid at de nettopp bygde Mjøndalsbrua så smal og svaiete at det vanskelig kan passere normal trafikk på den. Slik sett reduseres bruken av privatbilismen helt av seg selv. Miljøpartiet De Grønnes våte drøm måtte vel være at alle fremtidige bruer konstrueres slik?

Denne løsningen rydder ikke bare unna bybru-utfordringen i Drammen, det baner også vei for ei større, mer moderne og flottere bru oppe i Nedre Eiker. Det kan også være kjekt for å ta unna en del av trafikken som skapes når Mjøndalen for eksempel skal spille cupkamp mot Brann.

3: Legg ned Drammens Teater

I forrige uke kunne vi lese i avisa at Drammen kommune har innrettet seg slik at det mest lønnsomme for Drammens Teater er at det ikke benyttes av lokale aktører i perioder scenene ikke er i bruk.

Det får en til å tenke på hvor lønnsomt teateret kan bli hvis det kan stå tomt kontinuerlig.

Så kan vi heller benytte bygningen til lager for forkastede Marienlyst-planer, kulturvernplaner, planer for høyhus på Strømsø som det aldri blir noe av og lignende. Overskuddet som nedleggelsen av Drammens Teater genererer vil jo være fornuftig å tildele storkommunens nye naturlige samlingspunkt: Mjøndalen Samfunnshus.

Nedre Pukerud

Fra før vet vi at Drammen kommune rev alt av interiør i den ærverdige børsbygningen på torget til fordel for dagens enstjerners McDonalds-restaurant. Vi vet at kommunepolitikerne i Drammen i sin tid vedtok å rive tårnbygningene på torget. Vi vet at byen fortsatt mangler både kulturplan og en overordnet plan for å kunne ta vare på byens historiske bebyggelse. Vi kan lese at mange føler seg lurt av kommunen i prosessen med Marienlyst-utbygginga. Og så vet vi at det kommer flere saker i tiden som kommer som skal omhandle korrupsjonsskandalen i byggesaksavdelinga i Drammen.

Hvis ikke disse momentene i sum gjør Drammen til en easy catch for oss eikværinger, så veit ikke jeg.

Det er åpenbart for enhver innflytter at byen knapt nok evner å ta vare på sin egen historie, identitet og demokratiske prosess.

Så erre noen som gleder seg til kommunesammenslåinga med Nedre Pukerud, så er det meg!

LES DE SISTE FEM LØRDAGSSPALTENE HER:

* Og slik kom sushi til normale folk i Modum

* Drammen kommune forpliktet seg i 2015 til å bosette 170 flyktninger. Kjenner du noen av dem? Har du noen gang lurt på hvem den sekstifemte av dem er?

* Når det kommer til temaet selvmord, er det all grunn til at vi som voksne skal engasjere oss mer enn ellers

* Å gå over Bybrua

* Bru, Bruce og bompenger i Drammen