Det er med glede jeg kan melde at jeg skal være debattleder i Drammens Tidende i sommer. Sommerjobb i lokalavisa er sånt som unge og lovende og energiske folk driver med, så man blir på et vis tatt tilbake til en tid i tidlig tjueåra. En tid med optimisme og fraspark. Entusiasme. Sånt.

Debattfeltet er en litt egen del av avisers virke. Målet er ikke bare å finne debattinnleggene i innboksen og refusere over en lav sko, men å finne debattene. Finne feltene der folk har noe å si, og så få lirka ut noen innlegg. Det sitter innimellom lengre inne enn man skal tenke seg. Det skjer at vi spør folk som har ment noe på Facebook eller i et møte eller over telefon, om de kanskje vil ha noe på trykk, og dessverre får vi ofte høre at de ikke tror de kan få det til.

Sånn kan vi ikke ha det. Så i folkeopplysningens navn, her er noen råd til deg som kanskje kan noe og mener noe, og som vil på trykk i en avis:

Den beste måten å få ting inn i aviser er ved å skrive dem og så sende dem inn. Det er kanskje litt åpenbart, men det er et punkt der mange faller gjennom. Området vårt er stappet med skriveføre folk som har sterke meninger, noe vi observerer til stadighet på Facebook. Det er ikke alle de som frekventerer innboksene våre. Det er litt synd, for vi observerer en skjevhet i hvilke grupper som skriver inn. Menn i livets middagshøyde og over er nok overrepresentert. Det er også en skjevhet i utdanningsbakgrunn. Det verste som kan skje er at du blir refusert, og det trenger ikke bety at innlegget ditt var dårlig. Noen ganger er det ting som får forrang av andre grunner enn kvalitet: Som ting i nyhetsbildet, eller at de har rett på svar.

Det er veldig mulig at du er en bedre skribent enn du tror. I alle fall relativt sett. Det er ikke garantert at størstedelen av leserbrevene vi får inn er mye bedre enn ditt ville blitt. Vi kjører stavekontroll. Mange aviser yter en relativt stor redigeringshjelp, selv for kjente folk.

Skriv om en ting om gangen. Det trenger ikke være komplisert eller langt. Et typisk format er «Jeg har erfaring med dette problemet, her er et eksempel på hva problemet fører til, derfor må vi gjøre dette». Den argumentasjonsrekka får du lett plass til på 4–500 ord.

Leserinnlegg har en viss fasong. De skal plasseres inn på en papirside som har et utseende og noen begrensninger. De skal gjerne ha en overskrift, navn/bilde av den som har skrevet innlegget, en tittel, og så passe inn størrelsesmessig. Skriv innenfor grensen for antall ord/tegn (i DT er det ca. 500 ord, eller 850 for kronikk), og legg ved et bilde av deg selv som du er fornøyd med.

En selfie tatt med mobil holder. Da slipper du e-poster fra oss som maser etter bilde, eller spør om du kan kutte i teksten din. Eller verre: At vi finner et bilde i arkivene du misliker, eller kutter et av de poengene du var mest fornøyd med ut av teksten.

Det lønner seg å sende mailen med innlegget til riktig adresse ([email protected], eller bruk skjemaet på nettsidene våre), og å ikke sende det til alle debattredaksjoner i landet. Vi har også et magisk ord: Det magiske ordet er «tilsvarsrett». Om noen har skrevet noe og nevnt deg eller din organisasjon ved navn og du vil svare på det, kommer du raskt foran i køen ved å skrive «tilsvar» i tittelen på mailen.

Vær varsom. Anonymiser godt eller skriv i generelle vendinger om det er sensitive felt der du helst skal unngå å nevne spesifikke saker/individer, som for eksempel barnevern eller psykiatri. Unngå injurier, grove personkarakteristikker og (og jeg kan ikke tro at jeg skriver dette her) brudd på norsk lov, når det gjelder oppfordring til vold eller forbrytelser mot menneskeheten.

Ingen felt er for obskure. Alt trenger ikke handle om kommunesammenslåing, parkering eller den hete innvandringspolitiske poteten akkurat nå. Irriterer du deg over vedlikeholdet av utmarksgjerdet, syns du kommunen kunne gjort mer for å støtte oldboyslaget i badminton, har du nettopp tatt doktorgrad i drammenskebabens historie? Skriv i vei!

Fra og med mandag sitter jeg i alle fall klar. Sommervikaren. Og håper å høre fra deg.

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE HER: