Gå til sidens hovedinnhold

Prikken over Y’en

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

På tirsdag bør Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen kjøpe inn noen flasker sprudlevann og skritte den snaue kilometeren fra rådhuset og bort til elvebredden ved Byparken. Her bør han tromme sammen en delegasjon av byens beslutningstakere, eiendomsutviklere og næringsliv til en betimelig markering og skål for et viktig 10-årsjubileum. Et jubileum for det som kort og godt er noe av det aller vakreste byen har å by på.

16. januar 2008 ble Ypsilon-brua åpnet. Et ikonisk og visuelt slående byggverk som også står igjen som et av de virkelige symbolene på det moderne Drammens vekst og omdømmeløft.

Gangbrua med Y-formen binder sammen Grønlands nydelige bibliotek, høyskole og ellers Aker Brygge-inspirerte urbanisme i Union-området med den gamle byparken på Bragernes som i dag huser en av Nord-Europas fineste lekeplasser.

Selv har jeg hatt en heftig bru-mancemed Ypsilon siden jeg krysset den første gang.

Det er typisk hvordan man blir fjetret og inspirert bare av å rusle over fra den ene siden til den andre. Det oppstår et umiddelbart behov for å dokumentere og fange linjene i skråkablene med smarttelefonen. Lysforholdene er på sitt mest spektakulære i morgentimene og før sola går ned, det er umulig å la kameraet på telefonen hvile. Det er sjelden man finner bedre grunn til å se oppover mot Nedre Eiker.

Brua er et nydelig eksempel på hvordan et tilsynelatende enkelt grep kan åpne opp en by som ved et trylleslag ­– de mentale avstandene blir mindre samtidig som byen blir større.

Det finnes nok av skjemmende eksempler på folketomme og dysfunksjonelle byrom og planlagte årer for transport og folkeliv som ikke fungerer etter intensjonen.

Jeg fniser ofte over at Strømsø Torg hånes med økenavnet «Den himmelske freds plass».

Ypsilon klarte derimot å skape endring for drammenserne. Den gjorde noe med byens logistikk-logikk og skapte nye bevegelser og en ny puls for byens gående og syklende.

Den ligger på rett sted. Den kom til rett tid. Den er et vakkert smykke i halsgropen på en by som sårt trengte en ansiktsløftning.

Bruer har stor symbolverdi. Ei bru samler folk og fe som ellers fint kunne levd fra hverandre, og sikkert levd på energien fra forakten for dem som bor på «feil side». Drammen er ikke Venezia og Amsterdam, men kunne med fordel hatt enda flere bruer. Tanken om ny gangbru over elva, en ny Ypsilon-aktig sak fra som gjør det mye kjappere å skritte over fra et revitalisert Café Picasso og over til Strømsøs etter hvert stadig mer pulserende og Petter Stordalen-assisterte folkeliv, er selvsagt så god at den bør effektueres så fort som mulig.

Nå skal jeg ikke komme her i spalten og være noen byplanlegger-dilettant, men jeg tenker at den neste strekningen i Drammen som trenger akutt hjelp er det dunkle ingenmannslandet mellom Union og Strømsø Torg.

Her kan man se for seg en Santa Monica-inspirert «boardwalk» langs elva på Strømsø-siden med noen ikke-kebab-serverende food trucks, lune varmestuer med lokalt fluidum og båtplasser og folkeliv også utenom Elvefestivalen.

Selv vokste jeg opp i en liten by på tjukkeste innlandet, langt fra havet. Men vi hadde Glomma som rant gjennom byen. Jeg måtte krysse den hver dag på vei til skolen, vi bodde på det som på selvforklarende vis kalles «Stasjonssida», i motsetning til «Festningssida».

Hva som er riktig og feil side kommer an på hvem du spør, akkurat som i Drammen. Jeg kjenner en fyr, la oss kalle ham «Bernt», som bor på Strømsø-siden som nødig setter sin fot på Bragernes for annet enn å se Leeds-kamper på Dickens.

Hvis han først skal over på den mørke siden, antar jeg at han foretrekker å gå over Ypsilon.

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE HER:

Kommentarer til denne saken