Politiets ressurser er knappe også i Drammen. Skal vi tro rapportene blir det heller ikke noe særlig feitere økonomiske tider av at nødetatenes samlokalisering her i byen gikk dukken til fordel for en mer gammeldags løsning i Tønsberg.

Med dette som bakteppe så skulle man kanskje tro at man i enda større grad enn før må prioritere at politifolkene til enhver tid brukes der de trengs mest. Dessverre forteller politiet sjøl at de oftere enn før må håndtere tilfeller som egentlig burde håndteres av psykiatrien.

Å få tilbud om hjelp av en psykolog hvis du sliter er dessverre ikke så lett i Drammen. Ei heller i resten av landet. Køene er lange, og mørketallene over dem som trenger hjelp er sannsynligvis større enn det vi liker å tro. Dette gir seg utslag i politiets logger. Stadig vekk hører vi om tilfeller hvor varetekt, glattcelle og forvaring er eneste løsning for dem som er til skade for seg selv og andre.

Blir mennesker som er psykisk ustabile egentlig noe friskere av å bli buret inne?

Og hjelper det på den potensielle diagnosen om man blir behandlet som om man er tungt kriminell? Om man ikke er syk til sinns fra før, ville jeg tro at du kan utvikle en hel del leie psykoser av å stange hodet i veggen på ei fengselscelle over tid.

Så hvordan er egentlig ståa for de mange som sliter i dag?

«Nasjonalt gikk pengebruken til psykisk helsevern for voksne ned med 2,3 prosent og for barn og unge med 1 prosent fra 2015 til 2016, viser tallene fra Stortingets utredningsseksjon. Tall for i fjor er ikke klare ennå.» rapporterer Stavanger Aftenblad. 

Her i Drammen har vi hatt flere tilfeller av knivstikkinger på videregående skoler, og vi ser at flere unge mennesker som roper om hjelp ikke får den hjelpen de trenger på et tidlig stadium. Noen mener at dette er en oppgave for helsesøsteren.

Så hvordan er egentlig ståa for helsesøstertilbudet i Drammen i dag?

NRK har tidligere fortalt at 2.300 elever i Drammen måtte dele på én helsesøster. Helsedirektoratets minimumsnorm er én helsesøster på 800 elever. Det at «Helsesista» er på topplista som ungdommen følger på snapchat forteller oss at behovet er skrikende.

Drammen er en versting i klassen, og det ser heller dessverre ikke ut til at det er vilje og evne til å stable et bedre tilbud på beina. Dette er dårlige nyheter for oss alle.

Så da blir heller spørsmålet blir hvem som skal hjelpe lille trille når ulykken først har inntruffet. Vi ser at de som ikke får den hjelpen de så sårt trenger i den mest sårbare delen av livet, barne- og ungdomsfasen, ofte senere blir de samme skjebnene som figurerer på statistikken over de psykiatriske tilfellene som politiet må håndtere.

Alle vi som bor i Drammen bør egentlig skamme oss over at vi ikke har evnet å få til en bedre løsning.

Så kan den enkle mannen i gata spørre seg;

  • klinger det fornuftig for den jevne byborger i Drammen kommune at politiet gjentatte ganger må sette av ressurser til leteaksjoner etter unge mennesker som er på rømmen, at cellene fylles opp av folk som er til skade for seg selv og som attpåtil må eskorteres til og fra legevakta? Er dette den aller beste løsningen som er mulig å komme opp med for de det angår, og for befolkningen for øvrig?

«Å gi behandling til alvorlig psykisk syke innsatte handler også om din og min sikkerhet.» sier Randi Rosenquist som er en av landets ledende rettspsykiatere.

Hvis du ønsker å se nærmere på hvor ille det faktisk kan gå, så må du ta fram en pute å gråte på, og søke opp dokumentarfilmen «Fengslet og Forlatt». Filmen er regissert av Katja Høgset og produsert av Margreth Olin og ligger tilgjengelig NRKs player for alle som orker å vite mer om hva som egentlig skjer.

Nå som Drammen by har gjennomført tidenes ansiktsløftning eksteriørt så er kanskje tiden snart inne til å gjennomføre en lignende operasjon på dette litt mer ømtålige feltet som omhandler psykisk helse? 

«Galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente et annet resultat» sa Einstein.

«Å forvente suksess ved å behandle psykiatriske tilfeller med batong er galskap» sier jeg.

God helg!

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE I DT HER: