Gå til sidens hovedinnhold

Sommer med klump i magen

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Jeg har en stor klump i magen, som jeg vet kommer til å være der hele sommeren. Den kommer til å bli litt mindre når det nærmer seg skolestart, for da har jeg noen å være sammen med. Men jeg gruer meg litt også, for jeg veit ikke hva jeg skal svare når de andre spør hva jeg har gjort».

Dette skrev en 13 år gammel gutt til meg for et par år siden. I jobben min får jeg stadig henvendelser fra barn og unge, og også voksne, som gruer seg til sommerferien.

Historiene deres gjør inntrykk og gir noe å tenke på for oss som føler at vi lever et godt liv, og som i øyeblikket er på drømmeferien med våre nærmeste.

«Jeg lurer på hva dem sier hvis jeg sier at jeg ikke har gjort noe annet enn å passe på moren min. At jeg har handlet og vasket klær. Jeg kan jo ikke si det, så jeg får finne på noe å si sånn som jeg pleier å gjøre, selv om jeg veit jeg ikke skal juge», skrev 13-åringen videre.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

 

Mange unge forteller at de gruer seg, fordi alt som er tøft og vanskelig kjennes sterkere når de daglige rutinene faller bort. Tankene får mer tumleplass.

En gutt fortalte meg at ferien er hans hemmelige mareritt fordi han blir usynlig når alle er opptatt med sitt og nesten ingen er hjemme. Han ville ikke være til bry, men ba om tips til hvem han kunne kontakte hvis foreldrene ble for fulle og kranglete – eller ikke kom hjem når de skulle. For han måtte jo få mat.

Andre opplever sommeren som lang og tung fordi det forventes at man skal være glad og delta i fellesskapet – selv når man egentlig ikke hører til noe sted.

Voksne forteller om økonomiske bekymringer og følelsen av utilstrekkelighet, fordi de ikke klarer å gi barna de samme opplevelsene som vennene deres får.

Noen forteller også at de mangler et voksennettverk og skulle ønske at de kunne bli invitert med på ting som ikke koster så mye penger.

Du kan være Den ene

Barn som allerede lever i en utsatt hverdag blir mer sårbare i ferien, når de sosiale nettverkene også tar sommerferie. Nettopp derfor er ferien en god anledning til at vi tar oss litt ekstra tid til å bry oss om de barna vi har rundt oss, ikke bare våre egne.

Forskning viser at et fellestrekk hos barn som på tross av en vanskelig oppvekst klarer seg bra, er at de har hatt minst én voksen som de har hatt et sterkt bånd til.

Ikke nødvendigvis til foreldre eller en fagperson, men kanskje faren til en kamerat, en tante, en fotballtrener eller en nabo. De har hatt Den ene.

Ikke så mye som skal til

Ta en titt rundt deg og se om det kanskje er noen som trenger å bli sett, inkludert og få være med på noe hyggelig. Kan du invitere nabofamilien med på grilling eller luftetur med hunden? Kan du inkludere ett barn til med på badeturen med familien? Eller kanskje invitere ei nabojente over gjerdet for å så frø og dyrke planter i kjøkkenhagen? 

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre barn og voksnes hemmelige feriemareritt mindre vondt. Én som ser, én bryr seg og én som er villig til å gi litt av sin tid kan være nok.

Du kan være «Den ene».

LES DE FEM SISTE LØRDAGSSPALTENE HER:

*Jan Ovind: Klatret du inn vinduet på Hawk?

*Sven Ove Bakke: Elveblæst

*Kristoffer Reinsfelt Arnesen: Et brunt gufs fra 3050

*Oda Rygh: Og slik kom sushi til normale folk i Modum

*Alisa Daic: Drammen kommune forpliktet seg i 2015 til å bosette 170 flyktninger. Kjenner du noen av dem? Har du noen gang lurt på hvem den sekstifemte av dem er?

*Kristin Oudmayer: Når det kommer til temaet selvmord, er det all grunn til at vi som voksne skal engasjere oss mer enn ellers

Kommentarer til denne saken