Nå er det nye året kommet. Nytt år, nye muligheter. Vi skal få en dag i mårå, som rein og ubrukt står. Det er tid for et nytt og bedre liv, der alle personlige svakheter, eller i alle fall en av de personlige svakhetene,skal ryddes av veien. Det er tiden for å hive seg uti det med tiltakslyst og optimisme.

Du, som person, skal bli født på ny. Du og ditt liv er blanke ark og fargestifter.

Vi vet alle hvordan det går. Du skal bli sunn. Tynn. Slutte med både snus og røyk. Lese en bok i måneden. Slutte med å shoppe. Begynne å trene. Alt på en gang. Og det varer bare sånn litt ut på nyåret. Til din irritasjon, men til glede for dem som faktisk alltid møter på treningssenteret og er lei av at nyttårsforsettene ikke legger tilbake vektene samt fyller opp alle gruppetimene i en fire ukers tid.

Det finnes sikkert mange triks som gjør at det er mulig å endre en ting eller to.

 

Struktur og orden og viljestyrke og system. Mange får til å slutte å røyke, og bra er det. Men dette med å bli en helt ny person... Problemet er i grunn dette:

Du er deg selv. Og la oss være helt ærlige her, det er et rimelig stort forbehold.

Jeg vil gjerne lansere noen alternativer til tre vanlige nyttårsforsetter, for deg som tenker utenfor boksen og anerkjenner menneskelig svakhet:

1. Bli tynn.

I stedet for å prøve å bli tynn i år skal du gå gjennom skapet og legge vekk alle klærne som er for små. I en pose i boden. Ute av syn, ute av sinn. Så slipper du den hverdagslige traumet det er å bla gjennom klær du ikke passer inn i – før du finner noe du passer nesten men ikke helt inn i. Nå som du ikke har noen klær igjen skal du ut og kjøpe en bukse og en topp som passer på ordentlig. Ditt nyttårsforsett resten av året er å ikke lenger kjøpe «håp-kjolen». Den kjolen som vil passe om du går ned fem kilo. Den er for liten. Kjøp en annen. Hver gang.

2. Slutte røyke og snuse

I stedet for å slutte med røyk og snus skal du gjøre det så sosialt vanskelig å fortsette å røyke og snuse som overhodet mulig. Det er lett nok når ingen andre på festen røyker, men gruppepresset er stort. Det er på terrassen på festen i februar folk detter av vannvogna. Så ny regel: Heretter skal du bare bomme tobakk. Aldri kjøpe. Og hver gang du bommer si til de rundt deg at du eeegentlig har slutta, men... Og så aldri erstatte en pakke eller kjøpe egen eller si «unnskyld jeg har ikke råd». Dette er sånt et totalt brudd med enhver tobakk-kutyme at du forhåpentligvis i skam reduserer tobakk-bruken til et minimum. Eller blir ekskludert fra den delen av vennegjengen.

3. Få orden på økonomien

Du er et voksent menneske. Du tjener penger. Men du er blakk før lønningsdag. Problemet ditt er at du BRUKER penger. Istedenfor å sette opp budsjett og ha viljestyrke i møte med pølsene på 7/11 og salg på Nille skal du nå sørge for å ikke ha penger og ikke være nær fristelser. Bestill dagligvarer på internett, så du ikke setter din fot i en butikk. For å unngå at sult gjør at du handler for mye gjør du det etter middag (med dessert). Husker du da du var student og at det at du hadde penger på konto betydde at du kunne bruke alle de pengene? Den friheten kan du få igjen: Sett alle regninger på avtalegiro fra kontoen lønna betales inn i og ha et fast trekk fra lønnskontoen til brukskontoen din. Ukentlig. Med et par hundrelapper. Om du har en krise ute på byen får du sende melding til mamma og be om hun kan vippse deg. Eller til ungene. Han streite 19-åringen din har likvide midler.

Uansett hva slags livsprosjekt du velger ønsker jeg deg i alle fall lykke til.

Og du er en ok person selv om du ikke får det til. Det står tross alt ikke så dårlig til med deg sånn i utgangspunktet.

Vi lyser herved fred over 2017s minne. Og ser fram til et overkommelig 2018. Godt nytt år!

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE HER: