Mamma jobba som støttekontakt på barneskolen i Krokstadelva før hu blei pensjonist. Og hver gang det lakker og lir mot sommer, så kommer jeg på at hun engang fortalte meg at sommerferien kan være en bitter affære for de ungene som ikke skal på sommerferie.

«Alle får jo sommerferie» repliserte jeg. «Joda, alle får sommerferie, men for noen så er det sånn at sommerferien er noe som dem gruer seg til» forklarte modern.

Det hadde jeg aldri tenkt på før. At mens de fleste i klassen gleda seg til å trøkke ranselen lengst inn i skapet og rope «So long fuckers!» på vei ut av skolegården, så var det altså noen som satt igjen med en vond klump i magen og grua seg til de åtte lange ukene som lå fremfor dem.

LES OGSÅ: Sommerferien ble mulig ved hjelp av spleis

Det er nok like mange grunner til å grue seg til ferien som det finnes antall barn som gruer seg til de kommende ukene. Og disse ungene finnes overalt. Og hvis du ser litt nøye etter så ser du kanskje at noen av de gir deg små signaler om at alt ikke er helt som det burde vært. Det kan være så enkelt som at de ikke har noe særlig penger. Det kan være at foreldrene sliter med noe som gjør at de ikke kan være der for ungene sine hele sommeren. Kanskje har noen av disse barna selv noen utfordringer som gjør det ekstra vanskelig å miste rutinen og tryggheten som skolegangen tilbyr. Noen barn har foreldre som ruser seg. Og noen har faktisk foreldre som slår. Du ser dem kanskje i gata. På en rasteplass. På kjøpesenteret. I vinduet på rekkehuset du kjører forbi.

Det er jo nitrist å tenke på at høytider og ferier, som for de fleste av oss representerer høydepunkt i løpet av året, fortoner seg som det komplett motsatte for andre. «Ingen kan redde alle» sa en kamerat av meg da vi diskuterte dette. «Men alle kan hjelpe én» la han kjapt til. Det er så sant som det er sagt.

Derfor går tankene mine til alle de som gjør en forskjell for disse at disse barna og ungdommene også skal tenke på sommeren som noe fint. En av disse er Ronny, som med konseptet «Rett frem opplevelser» hvert år planter gode sommerminner rett inn i hjernebarken på utallige barn og unge i vårt distrikt. Tusen takk!

Når Erna & Co utreder hva vi kan gjøre for at Norge skal bli et sikrere og tryggere land å bo i, så er kanskje endel av løsningen rett foran snuten våres; å inkludere de som faller utenfor allerede når de er små? Dessverre makter ikke Ronny den jobben helt alene. Han trenger hjelp fra deg og meg.

Det finnes mange måter å hjelpe på. Hvis du utgjør en forskjell for noen som ikke har det bra så kan du få en veldig fin premie i bytte. Nemlig det at noen forbinder nettopp deg med de aller fineste sommerminnene sine resten av livet.

Så når du går forbi noen som ikke har det helt bra i sommer, for det kommer du til å gjøre, kanskje du kan gjøre en forskjell for èn du også?

God sommer!

LES DE SISTE LØRDAGSSPALTENE HER