På det aller første foreldremøtet på ungdomsskolen jobbet vi foreldre med caseoppgaver i forbindelse med sosiale medier. En av dem var sending og spredning av «nudes» (nakenbilder) på nettet. Jeg vil minne alle dere ungdomsforeldre om å sjekke kontoer tenåringene deres bruker på sosiale medier. Ikke for å kontrollere dem, men for å gjøre dem oppmerksomme for trender som ikke er lurt å kopiere, samt gjøre dem bevist på at det å ha sitt eget «ja» er bedre enn å gjøre det «alle gjør».

Ungdommer lever i dag i den såkalte globale landsbyen, hvor sosiale medier populært kalt «SoMe», i skremmende stor grad påvirker det sosiale livet deres. Privatliv er ikke lenger privat, det «må» være offentlig hvis en skal være «sosial». Ikke rart at ungdom i dag sliter med sosialangst!? Er du ikke «offentlig privat» henger du ikke med, du er utafor den sosiale arenaen som SoMe har konstruert. Jeg har hørt om et uttrykk som sier: «Det har ikke skjedd hvis det ikke har blitt publisert på Facebook»! Ungdommer har også lignende uttrykk, og det har noe med «streak» på Snap å gjøre, hvis jeg har forstått det riktig.

Det som skremmer meg som forelder til en tenåring er at «SoMe» har blitt arena hvor ungdommer «møtes» for å utfordre hverandre, samt skape trender som deretter skal kopieres av «alle» eller kun de som velger det, håper jeg. For alle har fritt valg, men prøv å forklare det til en tenåring som gjerne ønsker å «henge med», mens hun eller han er i prosessen for å «finne seg selv».

Les også: Ikke fnys av hjerter og "likes", følg heller litt med

Det virtuelle møtestedet er et slags media, hvor det publiseres «populære» innlegg som publikum (ungdom) skal kopiere.

Dette kan, for eksempel, være snapp-video av shoppingtur med venninner etterfulgt med videoen av alt det du kjøpte med masse skryt som følger med, dessverre. Da min datter skulle kopiere denne «snapp trenden» reagerte jeg lynraskt. Jeg ønsket å gjøre min datter bevist på at kanskje noen som ser på videoen, også har lyst til å kjøpe de samme klærne, men ikke har råd til det akkurat nå. Eller kanskje en ikke har venninner som hun kan shoppe med? Da sa min datter i forsvar: «alle gjør det».

Hun får ikke lov til å legge ut skryte-videoer fra shopping.

Jeg har også lagt merke til at tenåringsjentene legger ut sosiale hendelser på Snapchat, også for å skryte. Like etter følger/henger «alle» med, mens de bevist eller ubevisst kopierer «trenden». Ingen tenker på de som ser «skryte-snapp» og som ikke blir invitert, selv om de veldig gjerne vil henge med.

Den gang da vi var ungdom hadde ikke vi sosiale medier, og dermed kunne vi ikke følge med på den tids trender i snap-hastighet. Levis 501-bukse var et av de mest populære motetrendene i min ungdomstid. Alle ville så gjerne ha et par av disse, inkludert meg. Men at måten å gjøre ting sammen – kopieres? Kanskje fordi jeg er snart 40 år og gammeldags, som den gang mine foreldre var, klarer ikke jeg helt å henge med?

Kall meg kontrollfreak-forelder men jeg har avtale med min tenåring, om å gå sammen med henne gjennom alle hennes kontoer på SoMe. En gang fant jeg en Snap konto som min datter har fulgt opp fordi «alle gjør det». Kontoen heter Drammen Daily, og jeg har plikt og ansvar som forelder, om å advare dere foreldre for denne kontoen. Det legges snap-er der med «challenges» ingen av dere vil at barna deres skal «tøffe» seg på. Denne kontoen er nå blokkert av min datters bruker. Jeg vil gjøre dere også obs på Oslo Daily, samt alle «daily-byer» og «daily-bydeler» som finnes der ute i den «globale landsbyen».


Les mer fra våre spaltister