Blå og svart magi på Ekebergsletta

Kan jentene og guttene som nå blør for drakta i Norway Cup, gi håp om en ny gullalder for lokalfotballen?

DEL

MeningerBlå hengivenhet, blå tilhørighet. Ja, det ligger dypt der inne et sted.

Også blå lojalitet, og til og med blå mentalitet.

Men for en bortskjemt medgangssupporter har det vært vanskelig å mane fram følelsen av blå dedikasjon de siste årene. Det er lenge siden vi i tårevåt idrettsglede og stolthet sto på Bragernes torg, farget i blå magi, og sang «i all evighet».

For suksesser i toppfotballen varer ikke evig. Selv ikke i Rosenborg (er det ikke litt deilig?).

Men når håpet på en opptur svinner for hver serierunde. Når vendepunktet vi alle trodde skulle komme, uteblir. Når det er lite igjen å være stolt av. Da hjelper det å få nyheter om det som nå foregår ute på gressmattene på Ekebergsletta.

Der har Strømsgodsets toppfotball G16, med gode råd fra Martin Ødegaard-pappa Hans Erik, kjempet seg forbi både Bodø/Glimt, IFK Göteborg og KFUM-Kameratene Oslo i eliteklassen og er nå klare for finalen mot Kristiansund klokken 11.00 lørdag.

Følg finalen mellom Strømsgodset og Kristiansund direkte

Dette blir faktisk et historisk øyeblikk, for Strømsgodset har aldri vært i en Norway Cup-finale før. Mjøndalen på sin side vært i finale fire ganger, sist i 2001 da laget tapte 1–2 mot Vålerenga.

Det er dessuten mer å fryde seg over. De svartkledde Stoppen-jentene i 15-årsklassen vil være klare for finale eller bronsefinale lørdag etter semifinaleoppgjør mot Charlottenlund fredag ettermiddag.

Følg semifinalen mellom Stoppen og Charlottenlund direkte.

Felles for mange av guttene og jentene som nå blør for drakta ute på Ekebergsletta, er at de har vært en del av talentutviklingen i regi av NFF Buskerud, den såkalte Buskerud-modellen.

Modellen ble etablert for å unngå spillerlekkasje fra breddeklubbene til toppklubbene, særlig blant gutter under 15 år. Spillere og trenere fra klubber på ni steder i fylket har deltatt på samlinger for å spisse og utvikle de som vil satse og som viser den ekstra innsatsen som skal til for å lykkes. MIF og SIF har hittil delt på ansvaret for disse samlingene.

Nåløyet er trangt for alle med en drøm om å bli fotballspiller på toppnivå, og det starter tidlig. Altfor tidlig vil mange mene. Det er for mye spissing, topping og prestasjonspress på et altfor lavt aldersnivå, er argumentene.

Det er derfor Buskerud-modellen blir omtalt som en fellesskapsmodell, der spillere fra mange forskjellige lokale klubber kan utvikle seg i et trygt miljø.

Men fra høsten trekker SIF seg ut. Ifølge utviklingsleder Lage Sofienlund er ikke kvaliteten i fellesskapsmodellen «god nok» for en toppklubb som SIF, som nå går solo og lager sitt eget opplegg for spillere fra 13 til 15 år. Bak valget ligger også konkurransen mellom SIF og MIF om hvem som skal ha størst nedslagsfelt å hente talenter fra.

I MIF har sports- og administrasjonssjef Kenneth Karlsen et helt annet syn på saken, noe som illustrerer en konflikt vi har sett flere eksempler på i idretten de siste årene: Verdien av fellesskapet mot hensynet til enkeltutøveres økonomiske og personlige behov.

Karlsen er tydelig på at en modell som er til beste for alle klubber i Buskerud, også vil gagne egen klubb. «Vi tror på tanken om at spillere skal kunne utvikle seg i sin egen moderklubb, og på løkke i sitt nærområde,» sier Karlsen i et intervju med Drammens Tidende. Han mener at de beste spillerne bør til en toppklubb, men at det ikke trenger å skje så tidlig.

På den annen side har MIF i sommer valgt å ikke være med på fotballfesten og fellesskapet som Norway Cup representerer. De mener at kvaliteten og matchingen er bedre i andre turneringer, blant annet i Danmark.

Tiden vil vise hvilken modell og talentfilosofi som vil lykkes best og gi håp om en fremtidig gullalder for våre lokale lag. Enten det blir blå, brun eller svart magi.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags