Make Godset great again

Foto:

Av
DEL

MeningerBorte i «Uniten» sitter en kar og tvitrer – til dels ganske aggressivt – og har proklamert at han vil «make America great again». Vel, han om det. Her på berget nøyer vi oss med å ønske at Strømsgodset skal finne tilbake til seg selv – for fullt. Men også her til lands tvitrer folk; noen saklig og konstruktivt, andre mer i Trump-stil, om politikere, den globale oppvarmingen, krig og fred og sånn ... Noen kommer også med tweets om det aller viktigste i kongeriket; Godset.

2018 var ikke noe høydepunkt for «gutta fra Rødgata».

Nivået varierte kolossalt – fra det begredelige til det strålende –, men det endte i en lykkerus vi knapt har sett maken til, på Nadderud stadion da Strømsgodset sikret plassen i Eliteserien. Uken etter gjorde trener-Ingebretsens menn en meget hederlig innsats mot Rosenborg og ble altså nr. to i norgesmesterskapet. Ikke verst. Men helhetsinntrykket av sesongen er uansett ikke så bra.

Et par uker før jul gransket SIF-ledelsen seg selv og 2018-sesongen. DTs Ola Niemann deltok nok ikke, men presenterte derimot 5. desember ti spørsmål han mente klubben burde stille seg under evalueringen. Selv mener jeg at svært mye av årsaken til den middelmådige 2018-sesongen er den beklagelige ansettelsen av forrige trener i oktober 2016, for dette dro mye negativt med seg i lang tid.

Niemann spør om nettopp dette i sitt 10. spørsmål: «Hvis klubben hadde planer om å følge en «blå tråd» da Bjørn Petter Ingebretsen ble hovedtrener første gang i 2016, hvorfor ble det da gjort store forandringer under Tor Ole Skullerud?»

Ja, «BP» var på supergodt spor i sin første periode, men så skulle på død og liv mye endres da den nye treneren gjorde sitt inntok. Og klubben visste utvilsomt noe om endringsplanene da de ansatte.

Hvem initierte denne ansettelsen? Dette feilgrepet med store endringer, for mange like spillere, rot med formasjoner med mer som førte Godset ut i ulykka. Det sier seg selv at «BP» fikk meget vanskelige arbeidsvilkår da han må overta som trener «på dagen». Anonyme og negative kritikere på VG-debattforumet var urimelig kritiske kort tid etter at Ingebretsen overtok.

Bjørn Petter er så definitivt rette mann for Strømsgodset, og husk; det er først nå i vinter han får mulighet til å sette sammen sitt eget trenerteam, legge en langsiktig plan og bygge opp et lag.

Evalueringen av «BPs» resultater i 2018 må derfor ses i lys av at han (andre gang) ble fast ansatt hovedtrener så sent som rundt 1. august, altså midt i sesongen.

DTs Niemann poengterte i Godset-TV-sendingen før jul og i sitt spørsmål nr. 5 til klubben, dette med om dagens spillere virkelig ønsker langvarig suksess og et langt liv med SIF, eller om de ser på Godset som noe midlertidig, som et springbrett til noe større, helst ute i den større verden (les «store penger»). I nevnte sending gjentok Flo igjen – til det kjedsommelige – dette mantraet man har hørt om i flere år, at man er en selgende klubb.

Jo da, noen salg er helt OK, viktige og nødvendige økonomisk, men ved å stadig messe om denne holdningen, mener jeg Flo medvirker sterkt til at alle og enhver (og mange som ikke holder nivå til det) i litt for stor grad inspireres til å tro de skal få en større proffkarriere og dermed ubevisst eller bevisst ser på Godset som noe foreløpig.

De aller fleste burde nok være mer enn godt fornøyd med å leve alle sine fotballdager i Godset – og i Norge.

Se for øvrig min artikkel i DT «Toppklubb eller utviklingsfabrikk» fra 13. august 2016.

Når vi sikter inn mot 2019, og skal lære av feilene fra forrige sesong, hadde det vært interessant med en real debatt på Godset-TV, der man turte å slippe til eksterne synsere. Og nettopp Godset-TV og podkasten har vært meget underholdende høydepunkter i 2018. All ære til mediesjef Magne Jordan Nilsen for dette.

Selv om klubben nå sikkert mener de er ferdig med sin internevaluering, oppfordrer jeg klubben til å være så åpen at man i januar inviterer til en halvannen times frisk debatt i all offentlighet om hva som gikk galt – og hvorfor – i 2018.

Uinteressant grafsing i fortiden? Nei, hensikten er å få fram gode og kritiske blikk utenfra, med tanke på å lære og forbedre. Og her bør Niemann og GU-sjef Thor Arne Hanssen være selvskrevne.

Tør dere, Godset?

Riktignok var evalueringstemaet noe oppe i sendingen rett før jul, men dette var mer en hyggesending, lunt og trivelig med pakkeutdeling, må vite. Det jeg savner, er en reell debatt, der røster utenfra med kritiske innspill får slippe til, slik at sportssjef Flo får noe å bryne seg på. Det trenger han.

Jeg er helt trygg på at vår eminente trener-Ingebretsen nå bruker vinteren godt og så absolutt er den perfekte mann for Strømsgodset.

Jeg har i grunnen ekstra stor forventning til 2019-sesongen og er overbevist om at unge folk vil slippe til.

Jeg er skråsikker på at klubben vil løfte seg i 2019 og at «BP» vil «make Godset great again».

Godt nytt år!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags