Hva skal vi leve av - og hva skal vi leve for?

Av
DEL

Meninger– Hva skal vi leve av, spør Høyres Trond Helleland og Kristin Ørmen Johnsen i sin kronikk Drammens Tidende 16. april. De valser ned på de partiene som ønsker å ta miljøspørsmålene og klimatruslene på alvor, og trekker selvsagt SV fram som et eksempel.

Så vidt jeg kan skjønne av kronikken vil de at alt skal fortsette som før.

Har de ikke tatt inn over seg alvoret? At vi er pukka nødt til å tenke annerledes om olje og gass? Skal vi snu ryggen til klimaforskerne som sier at de resterende fossile ressursene i stor grad må ligge der de ligger. Vi kan ikke hente opp mer – og svi av mer.

Vi har en klode som har feber, og vi må gi rett medisin nå. At det om ikke så mange år vil være en verden som ikke etterspør oljen vår, og at selv oljefondet vårt trekker seg ut av fossil energi, ser ikke ut til å bekymre Helleland og Ørmen Johnsen.

LES OGSÅ: Ungdommens kamp er vår kamp

Så langer de ut mot dem som vil regulere en annen næring som har vist eventyrlig vekst, nemlig oppdrettsnæringen. Mener de at alt skal fortsette som før her også? Med utallige rømninger som setter villaksen i fare, med enorme forurensningsproblemer og der vi tillater dyrevelferd som ikke hadde blitt godtatt hos noe annet husdyr.

Vi snakker om at opptil hver femte laks dør – av beintøff lusebehandling og annet. Næringa må rett og slett få en bedre miljøprofil, ellers vil den ikke kunne vokse. Den miljøbevisste bruker vil ikke ha produktet. Markedet vil ikke ha en slik næring.

«Den aktive næringspolitikken til SV og Arbeiderpartiet, hvor politikere og byråkrater skal sitte bak et skrivebord og bestemme hvilke næringer som er vinnernæringer, og hvilke bedrifter som om ti til 20 år skal være lønnsomme, er et gufs fra 1970-tallet», skriver de. Mener de to at politikerne ikke skal styre dette landet? At vi ikke skal ta grep for å unngå ei klimakrise som barn og barnebarn får i fanget? Eller at oppdrettsnæringa bare skal få ture fram – uten restriksjoner og miljøkrav i en høyreliberal ånd?

Hvordan definerer Høyre bærekraft? Har de ingen ting lært fra klimapanelet? Fra FNs bærekraftsmål?

LES OGSÅ: Å skape nullutslippssamfunnet er krevende. Men det er mulig. For barnas og ungdommens skyld skal vi klare det – sammen!

Jeg kan fortelle mine to kolleger fra Buskerud at jeg nå har ei større runde med besøk til Buskerud-bedrifter og sentrale bedrifter rundt om i landet. Dette som et ledd i å bygge opp et troverdig, norsk alternativ til næringsvirksomhet i det grønne skiftet. Dette kaller vi foreløpig en plan for en Grønn New Deal. Jeg henviser også ofte til de samme, lokale bedriftene som de to forfatterne, og har nettopp hatt møter med dem.

Kongsberg teknologipark er en av dem. De er involvert på mange felt for å skape nytt vekstpotensial innen flytende vindkraft, autonome skip, kommunikasjon, undervannsdroner osv. Sammen med bl.a. Equinor har  de stått for banebrytende flytende vindkraftprosjekter på De britiske øyer. Jeg henviser også til ASKO – som er logistikk- og grossistleddet til Norgesgruppen. De er miljøbevisste og jobber mot helelektrisk transport på vei og sjø, og vil seriøst etablere autonome, elektriske ferjer for egen godstransport over Oslofjorden innen få år.

I løpet av to-tre år vil vi ha rundt 60 elektriske ferjer i Norge. Nå står også en av de største utslippssynderne, hurtigbåtene, for tur. Trøndelag har satt i gang store prosjekter for å gjøre dem utslippsfrie. Det er kort avstand fra norsk teknologi innen olje og gass og tradisjonelle verft til storsatsing på ny, grønn maritim industri.

LES OGSÅ: 2000 vil sikre seg mot søppelstank i sommer

Industrien vår kan sitte i førersetet i den enorme endringen som må skje i verdens næringsliv, og spesielt energiforsyning og maritim transport. Men det forutsetter at vi ser muligheten, griper sjansen og gir politiske stimulanser og føringer for det. Det er skremmende å høre at dette kalles et gufs fra fortiden.

Jo da, jeg veit at Høyre er konservative, men det må da være måte på. Det er dere som gjør norsk næringsliv ei bjørnetjeneste, Helleland og Ørmen Johnsen, ikke SV. Jeg har delvis svart på hva vi skal leve av, og nå spør jeg også hva vi skal leve for – om det ikke er for egne barn og barnebarn.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags