Hvem er du på kunnskapsfesten?

Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerEvnen til å være kritisk, spørrende, nysgjerrig og gravende er viktigere enn noen gang. Det høres kanskje ikke ut som drømmedama, men sånn er det blitt: det er ditt ansvar å bry deg.

2000-tallet blir omtalt som «nerdenes århundre»: de fingerkjappe datakyndige som kodet på barnerommet er festens vinnere. Teknologi er partyaccesories også for it-jenta og vi digitaliserer, effektiviserer og inviterer stadig nye dingser inn i hverdagen vår. Kidsa koder, helsesøster henger på Snapchat og statsministeren deler på insta’. Facebook forteller når noe skjer og Google Maps peker deg i riktig retning.

Det er en fantastisk tid vi lever i, med mulighet til å lære noe nytt hver eneste dag. Men i hvor stor grad benytter vi oss faktisk av dette? Vi sier at internett har bidratt til å demokratisere kunnskapstilgang. Som borger i et av verdens mest digitaliserte land er ikke kunnskapsfesten bare en mulighet, men også et samfunnsansvar vi alle bør ta del i. Hvilken rolle tar du?

Noen setter seg på «maybe», kommer for sent eller ikke i det hele tatt. Andre varter opp andre, men får ikke tid til å snakke med noen selv. Noen stiller spørsmål så alle blir inkludert, men glemmer å få med seg svarene. Andre tar ansvar for underholdningen, men slipper ingen andre til. Og så har vi de som utfordrer det som blir sagt – og får benevnelsen «partypooper» i retur. Kjøkkenfesten er kjent for å være der det skjer for innvidde kretser, men nå er det heldigvis blitt vanligere med en åpen stue- og kjøkkenløsning. Festens vinnere er de som rekker å ta en skikkelig runde rundt bordet.

Faktum er, enten det er i sosiale settinger, i klasserommet eller på arbeidsplassen, vi burde alle verdsette å bli utfordret av nysgjerrige og såkalte brysomme mennesker. Når oppslagsboken erstattes med wiki, må man kunne skille mellom fakta og fake news. Internett har bare vært allemannseie i drøye tjue år og allerede ser vi at dagens 15-åringer sliter.

Derfor, still flere spørsmål. Både for å verifisere om noe er riktig eller ikke, og fordi det først er når du faktisk vet noe at du kan snakke om det høyt, se sammenhenger, bygge nye historier og formidle kunnskap. Kunnskap er blant de få tingene som vokser jo mer man deler det.

Behovet for å vite og «kunnskape», gjør evnen til å være nysgjerrig, spørrende, gravende og ikke minst kritisk, viktigere enn noen gang. Det høres kanskje ikke ut som definisjonen på drømmedama til bords, men sånn er det blitt: det er ditt ansvar å bry deg. Det er fortsatt den viktigste rollen du kan ta.

Én ting er i alle fall sikkert: På denne festen er alle invitert.

Sørg for å stå som «attending».

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags