Innvandrere flest har gode gründeregenskaper, men mange talenter glir inn i fattigdom

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Barnefattigdomsstatistikkene som er presentert i det siste er skuffende, spesielt for Drammen. Men disse er dessverre ikke overraskende ut ifra vårt daglige arbeid med innvandrere. Det er kort vei fra å ha gode talenter til å komme i arbeidsledighet med behov for sosial stønad.

Statistisk sentralbyrås nye statistikk (2. september 2019) viser at det blant innvandrere som ble arbeidsledige i 2012, var det kun 54 prosent som var tilbake på jobb etter fem år. Statistikken sier ikke noe om de 54 prosentene som fikk jobb og hvilke jobber de ble ansatt i.

Har den talentfulle oljeingeniøren med topputdannelse fra Kongsberg, som ble arbeidsledig på grunn av nedgangstider i oljebransjen, fått seg tilsvarende jobb? Eller er han blitt tvunget til å flytte og ta en ufaglært jobb i Finnmark? Hva gjør vi for å sørge for at talentene kommer til den rette jobb som tilsvarer deres kompetanse og erfaring? Eller som kanskje får lov til å følge gründerdrømmen?

LES OGSÅ:

Kostbar utdanning

Utdanning er kostbart både i Norge og utlandet. Selv om vi er så heldige å utdanne oss med små kostnader her i landet, er dette ikke tilfelle i andre land. Hvorfor tar vi da ikke imot med åpne armer de som har med seg bagasje full av utdannelse, erfaring og talent til Norge? Hvorfor blir de ofte tvunget å gi avkall på dette og kan bli nødt til å finne seg enklere jobber?


I vårt daglige arbeid med innvandrere ser vi dessverre mange som sliter med å komme seg i jobb – den rette jobben. Det kan være mange årsaker. Det er gjort mye forskning og mange analyser av dette både i Norge og i utlandet. Dette viser blant annet følgende: En ualminnelig lang prosess for å få godkjent medbrakt kompetanse, diskriminering i ansettelsesprosesser, mange språkutfordringer, kulturelle barrierer osv. Det finnes omfattende og dyptgående analyser av hvert av disse tema.

LES OGSÅ: På høy tid å ta skikkelig grep for å redusere barnefattigdommen (Krever innlogging)

Flerkulturelle talenter og egen sysselsetting

«Norsk senter for flerkulturell verdiskaping» har jobbet med etablerervirksomhet for innvandrere siden 2005. Vi arbeider daglig med flerkulturelle talenter som står ved vanskelige veivalg.

Skal de følge den mer etablerte veien til et mulig arbeid, men kanskje også evig ledighet og stønad, eller realisere gründerdrømmen. Vi opplever frustrasjoner og redsel for å stå utenfor arbeidsmarkedet, og å bli avhengig av sosialhjelp for å kunne overleve. Vi ser også drømmer og ambisjoner om å lykkes i et nytt land.

Vi opplever ressurssterke personer som ønsker å gjøre en innsats og være en del av storsamfunnet. Vi opplever sterk vilje til å realisere drømmer og vilje til å lykkes. Ikke bare på egne vegne, men også for familien, vennenettverket, og den unge generasjonen som kommer etter.

For mange er egen sysselsetting ved etablering av egen bedrift er en vei videre. Innvandrere flest har gode gründeregenskaper, hardt arbeid, risikovilje, innovativ tenkning og evne til å se samfunnet i nytt lys. Mange kommer også fra kulturer der det er tradisjoner for selvsysselsetting.

Gjennom vårt arbeid har vi sett mange gode og innovative ideer bli til en virkelighet. Det å eie egen bedrift gir stolthet og god selvfølelse. Det er da man kommer i en positiv syklus. Man får utvidet nettverk, oppnår respekt og blir akseptert. Det er også en viktig faktor for å bli bedre integrert i samfunnet og en vei ut av fattigdom.

LES OGSÅ: Fortviler etter rekordsatsing: – Resultatet er elendig

Flerkulturell verdiskaping

I vårt virke ser vi at innvandrere som mottar den rette hjelp kommer godt i gang. Tallene er klare. 1.252 deltakere, 311 bedrifter etablert, 118 av dem i Drammen.
Flerkulturelle bedrifter og flerkulturell verdiskaping skaper verdier lokalt og i storsamfunnet:

  • • Reduserer arbeidsledigheten både ved selvansettelse og ved at bedriftene skaper nye arbeidsplasser
  • • Nye bedrifter medfører økonomisk vekst og sysselsetting i seg selv
  • • Øker handelen mellom Norge og utlandet
  • • Skaper liv i stagnerte industrier eller bygder
  • • Introdusere nye produkter og innovasjon, også nye behov og markeder

Barnefattigdom kan ha mange årsaker, men en farbar vei for mange innvandrerfamilier er at de blir lyttet til og gis rom for å gå gründerveien og skape gode, levedyktige bedrifter.

Dette har vårt senter vist at kan fungere godt. Der ligger i vår nasjonale rolle som kompetansesenter for flerkulturell verdiskaping.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken