Kjære deg som skal søke høyere utdanning. Jeg forstår din frustrasjon og følelsen av håpløshet.

Søknadsfristen nærmer seg og det er snart på tide for deg å ta et valg. Et valg som kanskje er avgjørende for din fremtid. Jeg kan skjønne at det er frustrerende å ikke vite hva man ønsker. Det å ha null aning på hva fremtiden bringer og hva livet har å by på. Enda mer skummelt er det kanskje å ikke klare å forestille seg et godt eller lykkelig liv når man ikke vet hva man ønsker i framtiden.

LES OGSÅ: Ingeniør ER et trygt utdanningsvalg

I tillegg kan det være slitsomt å konstant tenke på hva man skal søke når søknadsfristen er rett rundt hjørnet. Opp gjennom årene har folk rundt deg jevnlig spurt hva du vil å bli når du blir stor. Tiden går fort og før du vet ordet av det må du ta et valg. Et valg som samfunnet krever av deg at du tar. Du tar deg sammen etter et angstanfall og hvisker til deg selv; hva er det jeg egentlig vil å bli når jeg blir stor?

Utdanning er et viktig konsept som i dagens samfunn, dessverre, et sted på veien har slått helt feil. For mange har utdanning i dag blitt en byrde og stressfaktor i stedet for en plattform de kan bruke for selvutvikling og for å innta kunnskap.

LES OGSÅ: Helseklynge Brakerøya – et regionalt omdømmeprosjekt

Utdanning er blitt til et konsept bygd på forventninger fra familier, venner og samfunnet. Spesielt blir unge konstant minnet på at riktig valg av utdanning gir dem økonomisk stabilitet og det som i dag blir sett på som et ”lykkelig” liv (hva nå enn det skal skal innebære).  Søknadsfristen føles ikke lenger som et alminnelig utdanningsvalg, men som en viktig livsavgjørelse. Dette kan skape vrangforestillinger om en måte å få et lykkelig liv på gjennom god utdanning og økonomisk stabilitet.

Spørsmål om hva du selv har interesse for og hva du selv ønsker å bidra med i samfunnet forsvinner. Penger og vårt individualiserte materialistiske statussamfunn blir da sentrert som en forklaring på hvorfor utdanning er viktig. Ta deg et minutt og spør deg selv, er det dette du vil bli når du blir stor?

LES OGSÅ: Vi må snakke om og praktisere diversitet

Trekker man parallell til utviklingsland ser man at mange barn og unge tørster etter utdanning. Ofte er det slik at selv etter rett til gratis skole og utdanning er unge forhindret av situasjonen rundt seg fra å benytte seg av muligheten. Tvunget av omstendighetene må de jobbe for å forsørge familien sin, enten det er ved å drive jordbruk eller å selge selvproduserte saker og ting i gatene fra morgen til natten er omme; rett og slett fordi de ikke råd til gratis utdanning.

Ifølge Verdensbanken er utdanning en utrolig mektig driver for utvikling og en av de viktigste virkemidlene for å redusere fattigdom, forbedre helsesystemet, oppnå likestilling og stabilitet i samfunnet. Ved å dra et eksempel fra utviklingsland mener jeg absolutt ikke å spille på unges samvittighet. Det er rett og slett for å trekke fram hvor viktig utdanning er og hvordan utdanning bidrar til positiv endring i samfunnet.

LES OGSÅ: Skole og politikernes unnfallenhet

Så til deg som sitter på gjerdet og med tvilen surrende i hodet ditt! Her er en gladnyhet til deg: Høyere utdanning er ikke en skrøpelig gangbru over en vulkan der et feilsteg får dramatiske konsekvenser. Høyere utdanning er starten på et nettverk for deg som vil gi mange muligheter til å ta til deg kunnskap. Ikke vær redd for å feile. Steve Jobs understrekte at mangfoldige erfaringer, og nettopp det å ta ’feilsteg’, var avgjørende for hans suksess. Jo bredere forståelse en har, jo flere løsninger og muligheter har man.

Så hopp ned fra gjerdet og løp til kunnskapen som venter. Se deg selv i speilet og heller spør: Hva er det jeg vil lære? Og husk, kunnskap er aldri bortkastet.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Gi vannet til folket/investorene – privatiser vannkraften!

* Helleland leverer

* Frykt og avsky i Lier