Gå til sidens hovedinnhold

De menneskene hun snakker om har forlatt alt for å finne en bedre fremtid. Det er ikke charterturer vi snakker om

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er Sylvi Listhaug i posisjon og en del av regjeringen. Som innvandrings- og integreringsminister har hun et nasjonalt ansvar. Hun skal utøve regjeringens politikk og ikke utelukkende sin egen eller Fremskrittspartiets.

Vi kan være uenige i innvandringspolitikken, det er realt nok.

Det vi derimot ikke kan være uenige om er at de som har fått innvilget opphold på grunn av beskyttelsesbehov skal gis muligheter til å bli en del av vår samfunn.

Som integreringsminister har Listhaug sviktet sin oppgave. Hennes retorikk fremmer ikke integreringen, men hemmer den.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Hun åpner ikke opp for økt toleranse og forståelse. Hun skaper et «oss» og «dem», og har ved flere anledninger kommet med uttalelser som mistenkeliggjør mennesker i en kritisk situasjon.

Hennes uttalelse på Twitter vakte internasjonal oppmerksomhet: «Jeg mener de som kommer til Norge må tilpasse seg samfunnet vårt. Her spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt. Man må innrette seg etter de verdier, lover og regler som er i Norge når man kommer hit».

Er det egentlig noen verdi å spise svinekjøtt og drikke alkohol? Stikker ikke verdier noe dypere? Og er det slik at de som kommer til oss har et ensidig ansvar for å tilpasse seg mens vi ikke skal tilrettelegge noe? Skal vi først servere flyktninger mat får de finne seg i å spise svinekjøtt?

At uttalelsen om svin og alkohol kommer fra den ansvarlige minister for integreringen i Norge, viser hennes inkompetanse. Nå har vi en integreringsminister som har en politikk hvor ethvert vellykket integreringsprosjekt ville vært en trussel mot hennes egen politikk.

Jeg kunne kommet med mange Listhaug-sitater som fremmer intoleranse. Når hun sa at flyktningene «bæres inn på gullstol», fikk hun kun en mild korreks av Erna Solberg.

De menneskene hun snakker om har forlatt alt for å finne en bedre fremtid. Det er ikke charterturer vi snakker om.

Å karakterisere flyktninger som «lykkejegere» er også en betegnelse som viser manglende innsikt.

Noen flykter fra krig og har et reelt beskyttelsesbehov. Andre fra hungersnød og naturkatastrofer. Andre fra dyp fattigdom i håp om å finne et verdig liv.

Slett ikke alle kan få beskyttelse hos oss, men dilemmaene ved at noen fødes til krig og fattigdom mens andre fødes til velstand og fred, er så store at det må snakkes skikkelig om. Det hviler et ekstra ansvar på de privilegerte. Dette glemmer den person med den mest ansvarlige rollen i landet i forhold til akkurat dette.

Listhaug sparker i sin retorikk nedover gang etter gang. Når hun kritiserer Knut Arild Hareide for «å slikke imamene opp etter ryggen» får hun nok en mild korreks fra Erna Solberg. Men Listhaug turer på!

Noe som kjennetegner henne er at hun aldri beklager noen av sine egne uttalelser. Er Sylvi Listhaug kompetent til å være den øverste ansvarlige for integreringen i Norge?

For meg er det åpenbart at hun ikke er det.

Jeg kan forstå at hun er innvandringsminister med den politikk regjering fører i flyktningspørsmålet, men Listhaugs retorikk rammer også integreringen av dem som har fått opphold.

Når har en minister og når har en regjering ansvar? Sylvi Listhaugs retorikk har pågått så lenge at regjeringen og Erna Solberg også har et ansvar.

Listhaug får mild korreks fra statsminister, men hun angrer ingen ting og turer deretter på som tidligere. Listhaug bruker posisjonen når det er tjenlig, men oppfører seg som en opposisjonspolitiker når hun finner det for godt.

Listhaug har en sterk posisjon i Fremskrittspartiet og vil helt sikkert også bli med i en ny blåblå regjering. Vil vi det? Jeg har aldri vært så motivert for å felle en regjering.

Aller viktigst i denne motivasjon er å bli kvitt Listhaug i ansvarlig posisjon og sette henne i den opposisjon hvor hun hører hjemme.

Nå håper jeg på en ny regjering ledet av Jonas Gahr Støre, men jeg ønsker ikke minst et styrket SV. Det er ikke sikkert vi skal sitte i regjering, men at vi har en tyngde som gjør at vi blir lyttet til og får preget politikken.

LES OGSÅ: Lundteigen ville kle pelslue på MDG-topp

Kommentarer til denne saken