Nye Drammen Høyre fremstår nå som et regelrett bompengeprotestparti

Av
DEL

MeningerDet strammer seg til i årets valgkamp. Bompenger og bybru preger kranglingen før valgdagen, mens den tredje b-en, barnefattigdommen, nærmest oversees. Byens viktigste sak når ikke opp – fordi bompenger er den viktigste saken for velgerne.

Indirekte har dette igjen ført til kludder med prosjekt ny bybru, der MDG, Ap og Frp nå ønsker å sette tæring etter næring. Det er ikke sikkert vi har råd til ny bru – fordi pengene fra den kansellerte bypakken uteblir. Krangelen om ny bybru faller, forståelig nok, Drammen Høyre tungt for brystet. Ny bybru var og er et prestisjeprosjekt som vil løfte byen.

Dessverre for nye Drammen Høyre er dette en situasjon de selv har satt seg i.

Det skyldes en dominoeffekt etter internkuppet utført av «tierbanden» i nye Drammen Høyre – de som utgjør de kumulerte representantene på årets liste til kommunevalget.

«Tierbanden» kuppet sine egne tidligere i år da de gikk tilbake på lovnader og avtaler gjort med politiske samarbeidspartnere angående den famøse Buskerudbypakken.

Avtaler og prosjekter det var jobbet med i ti år, ble revet i stykker nærmest over natten. Kuppet – både mot eksterne og interne politiske kolleger – hadde såpass sprengkraft at det har endret byens politiske terreng permanent. Som fører til at også andre saker enn bypakken kommer opp til ny diskusjon.

Høyre snur – sier nei til bypakke og bommer

«Tierbandens» kupp i nye Drammen Høyre gir ikke bare utfordringer for forholdet til (tidligere) samarbeidspartnere over partigrensene. Handlingen har også blitt en betydelig utfordring for loyale høyrevelgere i Drammen. Disse er vant til å stemme påsamarbeidsorienterte politikere, med Johan Bauman i spissen. Politikere som søkte og fikk til tverrpolitisk samarbeid. Samarbeid som har vært grunnleggende viktig for byens (tidligere) strålende utvikling.

Her ligger selve utfordringen for nye Drammen Høyre.

Skrekkslagne høyrevelgere som jeg snakker med, slitermed det de oppfatter som svik mot Johan Baumann, Tore Opdal Hansen, Tove Paule & Co. Kan hende er mange trauste høyrevelgere fornøyde med å slippe bompenger. Men mange av dem jeg møter, er så indignerte over bakholdsangrepet på Baumann & Co at de likevel har problemer med å gi nye Drammen Høyre sin stemme. Ikke kan kuppmakerne strykes heller – for de er jo kumulert. Alle ti.

Nye Drammen Høyre fremstår etter min mening nå som et regelrett bompengeprotestparti. De som har fulgt med på partiets tapetsering av dt.no de siste dagene, kan ikke unngå å legge merke til Frp-fiseringen som har funnet sted.

Nabokommunene etter Drammen Høyres nei til bypakke: - Dette er ikke det Høyre jeg kjenner!

Trolig vil både MDG, Venstre, Ap, Frp og andre partier nyte godt av den tumultlignende utviklingen. Og skulle nye Drammen Høyre likevel trekke det lengste strået på mandag, vil partitoppene slite voldsomt med å skape tillit til kommende samarbeidspartnere. Råskapen de viste med å falle sine egne i ryggen er rett og slett for stygg.

Hvordan skal noen kunne stole på dem igjen?

Uansett hva man måtte mene om bompenger, har kuppmakerne i manges øyne – på rekordtid – endret Høyre fra å være et parti med fokus på samarbeid og ansvarlighet til å bli et parti styrt av opportunisme og populisme.

Om det blir vinn eller forsvinn på mandag er uvisst. Men uansett utfall vil internmytteriet i Drammen Høyre prege relasjoner og mulig samarbeid i fremtiden. Kuppet vil straffe seg.

I fylkestingsvalget kan situasjonen ironisk nok gi Høyre sympatistemmer. For på den stemmeseddelen står nettopp Tore Opdal Hansen og Johan Baumann – som begge ble falt i ryggen av det de trodde var sine egne.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags