Derfor skal du ikke tro alt du leser i avisen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.«Drammensere er positiv til høy innvandrerandel», slår Drammens Tidende stort opp. Dette mener Fnan og Feven, som selv er innvandrere, er godt å høre. Flott tenkte jeg, og begynte å lese saken.

Dessverre ble jeg raskt skuffet. 31 prosent mener Drammen er mer attraktiv med byens høye innvandrerandel, viser en undersøkelse ... Bare 31 prosent?

Så leste jeg spørsmålet som var stilt. Det lyder slik: «29 prosent av Drammens innbyggere har innvandrerbakgrunn. Hvilken betydning mener du andelen av innbyggere med innvandrerbakgrunn har for Drammens attraktivitet. Er det en styrke, en svakhet eller har det ingen betydning?». Dette var da et merkelig spørsmål.

For å svare på et slikt spørsmål må man egentlig ta stilling til om innvandrere er bedre enn nordmenn. Dersom en by er mer attraktiv, er det gjerne fordi noe er bedre med denne byen. Når spørsmålet handler om en gruppe mennesker gjør byen bedre, så må jo denne gruppen være bedre enn de andre? Men så grundig vil de færreste rekke å reflektere over et merkelig spørsmål før de svarer.

Hvem er nå disse 31 prosentene som mener høy innvandrerandel er en styrke? Det sier Drammens Tidende ingenting om. Men, når du spør innbyggerne i en by med rundt 30 prosent innvandrerandel, om de tror dette er en styrke, så er det vel ikke veldig rart at også 30 prosent vil svare ja? Det ville jo være rart om innvandrere skulle svare at de selv er en svakhet. Det er dermed naturlig å tro at de aller fleste, om ikke alle innvandrere har svart ja, og vips får man rundt 30 prosent oppslutning om svaret.

Innvandrerandelen ellers i landet er på rundt 20 prosent, og av de spurte ellers i landet er det, påfallende nok, også rundt 20 prosent som svarer at høy innvandrerandel er en styrke med tanke på attraktivitet. Overrasket? Neppe.

Setter vi dette i sammenheng med annen tilgjengelig informasjon, for eksempel innvandrere og øvrig befolknings flyttemønster, blir det enda tydeligere.

Nettoinnflytting til Drammen viser at det bare er innvandrere som flytter til byen, mens etniske nordmenn flytter ut. Samme mønster finner man en rekke andre steder med høy innvandrerandel. Mye tyder altså på at høy innvandring gjør byer og områder mye mindre attraktive, i alle fall for andre enn innvandrere selv. Ingenting tilsier at denne undersøkelsen viser noe annet.

I enkelte områder i Oslo har nesten alle nordmenn flyttet ut, og det bor nesten bare innvandrere der. Jeg vet ikke om det er foretatt lignende undersøkelse her. Men om man hadde gjort det, så ville sannsynligvis påstanden om at innvandrerandelen gjør området mer attraktivt fått skyhøy oppslutning. Kanskje opp mot 100 prosent hadde stilt seg positive, fordi det bare bor innvandrere der.

Da kunne avisen slått stort opp at vi nå har blitt mye mer positive til innvandring, og at «alle» mener bydelen har blitt mer attraktiv, selv om sannheten er at «alle» nordmenn har flyktet på grunn av innvandring. Dermed vil reel lav attraktivitet for øvrig befolkning være den direkte årsaken til den høye oppslutningen om det motsatte svaret. Slike resultater får man ved slike lavkvalitetsundersøkelser.

Egentlig har Drammens Tidende sannsynligvis bare funnet ut noe som er ganske trist, men sprer det rundt som en gladnyhet. Undersøkelsen tyder på at det sannsynligvis bare er innvandrerbefolkningen som mener høy innvandring gjør en by attraktiv.

Integreringsproblemene i Drammen er store og må tas på høyeste alvor. Kommunens kapasitet er nemlig sprengt. Sosialhjelpsutbetalingene går i taket, og innvandrerbefolkningen er grovt overrepresentert. Drammen har landets høyeste andel barn som lever i fattigdom, og innvandrere er grovt overrepresentert. Drammen har store problemer med familierelatert vold, og innvandrerbefolkningen er grovt overrepresentert. Disse problemene er ikke så synlige, men det koster kommunen enorme summer.

Dersom ikke dette blir endret, vil øvrig befolkning måtte belage seg på å betale enda mer i skatt og få færre og dårligere tjenester tilbake. Det er innvandrerne selv som lider under feilslått innvandringspolitikk. En innvandringsstopp er det som best kunne hjulpet de innvandrerne som allerede sliter. Derfor bør innvandrere stemme på Frp, ikke på dem som ikke bryr seg.

Likevel mener jeg det er lite skummelt ved å bo i en innvandrertett by. Selv bor jeg i en av bydelene med høyest innvandrerandel. Jeg har en rekke vennskap, bekjentskaper og positive erfaringer med innvandrerbefolkningen i Drammen. Å bo blant mange innvandrere har vært lærerikt og interessant for meg. Like fullt er det synd at Drammens Tidende gjør alle en bjørnetjeneste ved å lage artikler om temaet, med så lav kvalitet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags