Derfor skal du ikke tro Jon Helgheim når han forsøker seg på avansert analyse

Oslo  20180429.
Jon Helgheim (Frp) på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på søndag
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Oslo 20180429. Jon Helgheim (Frp) på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte på søndag Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto:

Av
DEL

LeserbrevJeg gir Helgheim rett i én ting: du skal ikke tro alt du leser i avisen.

La meg illustrere dette gjennom aktivt bruk av kildekritikk eksemplifisert gjennom hvorfor du ikke skal tro Jon Helgheim når han forsøker seg på avansert analyse av statistisk materiale.

Første punkt når du skal vurdere en kilde, er rett og slett om kildens indre konsistens og pålitelighet, dvs. er det store sprik og meningsløsheter i kilden. Ser vi på hva Helheim har skrevet i sitt innlegg så viser den en klar mangel hva gjelder indre konsistens. Å konkludere med at et spørsmål som handler om en bys attraktivitet innebærer at man må ta stilling til om innvandrere er bedre enn nordmenn er rett og slett så merkelig at analysen faller sammen der og da. Men la ikke det være styrende for din videre gjennomgang av kilden.

Ole Hovengen (Frp) aktiv på islamfiendtlig Facebook-side – Frp-leder Siv Jensen ber fylkesleder vurdere sanksjoner

Det neste du bør gjøre er å vurdere hvorvidt kilden er nøytral eller ikke. Her kan det være lurt og sjekke opp forfatterens tidligere innlegg og se hva Helgheim har ment i lignende saker.

Et kort søk på hans egen offisielle Facebook-side vil være nok til å forstå at hans analyser i denne sammenhengen neppe kan sies å være objektive. Helgheim har lang fartstid som innvandringskritiker, så det er lite som skulle tilsi at han i denne gjennomgangen søker å legge egne fordommer til side.

Et annet viktig punkt i en kildekritisk gjennomgang er å vurdere hvorvidt kilden kan sies å være nøyaktig, og om man kan forvente at vedkommende kan det man uttaler seg om.

Helgheim påstår at siden Drammen har 30 prosent innvandrere og det er 31 prosent som mener dette er en styrke for byen, så er det bare innvandrerne selv som har svart dette.

Denne statistiske logiske bristen vitner om inkompetanse i både tallforståelse og analyse av materiale som mangler sidestykke. Dette i kombinasjon med at Helgheim som politiker er sterkt kritisk til forskning som mener det motsatte av ham selv, burde få de fleste til å nå få litt dårlig smak av hans statistiske gjennomgang.

Helgheim skal få ett poeng - men han må slutte å konspirere om vårt syn på innvandring

Det siste man bør vurdere når du skal vurdere en kilde, er om den kan sies å være egnet for å finne fornuftige svar. Dersom du er ute etter å sjekke hva folk i Drammen mener om byen og hvorvidt de er positive til innvandring eller ikke, så finnes det en rekke bedre, mer objektive, grundige og kunnskapsrike rapporter og analyser om dette. Utført av folk som faktisk kan sine saker. Statistisk Sentralbyrå kan være et godt sted å begynne.

Som denne gjennomgangen viser, har Helgheim helt rett i at man ikke skal tro alt man leser i avisen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags