SV vil ikke detaljstyre lærerne

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Denne valgkampen har det vært flere utspill med politikeres gode intensjoner for skolen. Først ut var KrF som ville forby mobiltelefoner, mens det den siste uka har vært en kappestrid mellom Ap og Høyre om hvem som kom på å pålegge skolene å integrere en times fysisk aktivitet i undervisninga. Det utspilla har til felles, er at de i praksis fører til en detaljstyring av skoleledelsens organisering av egen skole og lærerens undervisning.

Gode intensjoner eller ei, det er en dårlig idé å snekre sammen standarder for skolens arbeid på rådhuset. Det er profesjonen sjøl som må ta de riktige beslutningene, basert på faglige og etiske vurderinger. SV går til valg på en tillitsreform i de kommunale tjenestene, og vil gi tilliten tilbake til skoleledere og lærere. Rapportering oppover i systemet må begrenses til et minimum, og lærerne skal få bestemme hvilke og hvor mange kartleggingsprøver og tester de trenger å gjennomføre.

Vi kommer til å si nei til alle gode intensjoner som fører til mer detaljstyring og standardisering, det være seg mobbeprogrammer eller mobilforbud. I drammensskolen er det særlig adferdstreningsprogrammet PALS som har blitt implementert i alle skoler, men vi finner også SMART, MOT, ART og Psykologisk førstehjelp, alle programmer som har blitt kritisert fordi de fører til at vi retter oppmerksomheten mot problemer hos elevene.

Lærerne og ledelsen ved de enkelte skolene vet bedre enn politisk og administrativ ledelse hvor skoen trykker på deres skole og i deres klasserom. Derfor vil vi også gå bort fra en modell der alle lærere i kommunen sendes på samme kurs. Hvilken faglig oppdatering eller hva slags utviklingsarbeid det er behov for, er forskjellig fra skole til skole og fra klasserom til klasserom.

Lærere er spesialister i å undervise barn og unge etter minst fire års høyere utdanning og vet godt hva som kreves av dem i lovverk og læreplaner. De trenger ingen gode intensjoner tredd over hodet på dem for å gjøre en god jobb. Det de trenger er mer tid. Det vil vi gi dem gjennom å fjerne politisk detaljstyring og ansette flere lærere sånn at de får færre elever å følge opp.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags