Seksualundervisningen er ikke tilrettelagt alle elevene

Av
DEL

MeningerI år er det 50 år siden Stonewall-opprøret. Det er et historisk år, og Pride arrangeres i Drammen for første gang. Det å være skeiv blir mer og mer normalisert i Drammen. Det er jeg stolt av.

Seksualundervisningen derimot, er ikke fullt så bra. Den er ikke tilrettelagt skeive elever. Noen vil ligge med en av samme kjønn mens andre vil ikke ligge med noen. Begge deler er like ok, og det er viktig at elevene lærer dette i seksualundervisningen.

Seksualundervisningen skal lære deg at du er normal sånn som du er. Uansett hvem du elsker eller ikke elsker, så er du normal. Da trenger vi en seksualundervisning som dekker flere områder enn å tre et kondom på en banan. Norske skoleelever skal vite at det er ok å være skeiv. Ingen mennesker ei heller deres seksualitet er A4, så hvorfor er undervisningen det?

I 2017 utførte Bufdir en undersøkelse hvor 10 % svarte at de følte seg tiltrukket av samme kjønn. Det vil si at omtrent hver tiende elev ikke får seksualundervisningen de trenger. I en klasse på tretti elever, tilsvarer dette tre elever. Tre elever som ikke føler seg sett. Og ikke minst, tre elever som ikke får undervisningen de trenger, og har krav på.

I seksualundervisningen lærer du at om to gutter har sex, kan de få AIDS. Du lærer kanskje at to jenter kan være forelsket, men du lærer ikke om aseksualitet, polygami, eller det å være født i feil kropp. Dette, og så mye mer er viktige elementer som må innføres i elevens undervisning.

Flere skeive opplyser at de opplever trakassering på grunn av deres seksualitet. Barn helt nede i barneskolen bruker ordet «homo» som skjellsord. Dette er nok et tegn på at Pride er like relevant i dag, som for 50 år siden. Pride er ikke en fest, det er en markering. Det markeres hvor langt vi har kommet og hvor langt vi har igjen å gå.

Hver dag får homofile menn stygge kommentarer og blir spyttet på fordi de leier hender på gata. Lesbiske kvinner tør ikke kysse offentlig fordi de frykter å bli seksualisert eller utsatt for verbal og fysisk vold. Betydningen av å normalisere det å være skeiv er med andre ord essensiell.

Seksualundervisningen må bli mye bedre, og den starte tidligere om vi skal oppnå det. Allerede i barnehagen bør man lære om kropp og grensesetting. En prideparade i Drammen er en milepæl i arbeidet med å normalisere det å være skeiv. Derfor er Drammen Pride så utrolig viktig.

Andre innlegg på dt.no/meninger:

Tusenvis vil bli sykepleiere - universitetene vil ikke ha dem. Hvorfor, rektor Aasen?

Kampen mot arbeidslivskriminalitet: Det kan bli enklere å velge seriøs leverandør, også for privatpersoner

Drammen Høyre er garantisten for at det ikke innføres eiendomsskatt i Drammen kommune

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags