I valgkampen burde det være fokus på hvorfor vi sliter med å dekke innbyggernes grunnleggende behov...

Av
DEL

MeningerVi lever nå i ganske absurde tider. Mens regjeringskrisen ble løst ved å gi mer til kollektiv enn til reduksjoner i nasjonal bompengelastning, kunne vi lese i DT 24. august at ansatte mener det gjennom sommeren har vært svært kritikkverdige forhold ved sykehuset i Drammen.

Jeg mener man må vurdere politiske partier, ikke etter hva de ønsker å prioritere, men hva de ikke ønsker å prioritere. Dette hører vi dessverre lite om. Vi må heller vurdere politikere etter hvordan de handler og hva de vedtar, enn den blankpolerte retorikken vi blir servert før våre valg.

LES OGSÅ: Her får de gratis skolemat: – Det har utgjort en kjempeforskjell

I valgkampen burde det vært fokus på hvordan vi har satt oss i en situasjon der vi sliter med å tilby innbyggere tjenester som dekker deres grunnleggende behov, slik det er beskrevet i varselbrevet til sykehusledelsen og utallige advarsler fra ansatte i politiet. For mens lokalpolitikere har servert krisebeskrivelser av konsekvensene ved befolkningsveksten for trafikken i distriktet (se ut vinduet), så er konsekvensene mye større for allerede pressede offentlige tjenester.

Et spørsmål vi bør stille oss er hvordan vi er forberedt på store nasjonale kriser, som f.eks. pandemier, dersom sykehusene våre har problemer med å håndtere en ordinær norsk sommerferie med større tilgang enn normalt.

Konsekvensene av den store befolkningsveksten vi er vært gjennom treffer våre svakeste først. Pensjonister, syke, familier med utfordringer, skolesystemet, barnevernet, sosialtjenestene osv. De offentlige ansatte i disse sektorene står i frontlinjen, og konsekvensene for de ansatte synes å være en ond sirkel med høyt sykefravær.

LES OGSÅ: Fylkesmannen satte ned foten. Dette blir ikke Nye Drammens midlertidige kommunevåpen

Istedenfor å sette oss i en konfliktskapende situasjon ved utstrakt bruk av bompenger (les: hodeskatter) og et dertil økonomisk svarteperspill, så burde fokuset heller være på hvordan vi kan bevare en sterk og livskraftig velferdsstat, i møte med usikker tid globalt sett. Dersom vi får en ny global økonomisk krise så kan oljefondet vårt halveres over natten.

Det er viktig å ha i bakhodet at vi driver landet vårt med et statsbudsjett som er betydelig større per hode enn våre naboland, likevel har vi problemer med å løse grunnleggende behov. Vi har satt oss i en veldig sårbar situasjon med en slik høy og ineffektiv pengebruk (det er dyrt å være rik).

Men, vi hører heller politikerne servere det vante valgflesket. Fokuset synes heller å være på kommunalt finansierte matpakker, statssubsidierte vindmøller til havs, og enda flere tiltak for å forbedre byenes allerede gode luftkvalitet.

Krisebeskrivelsene treffer dessverre feil områder.

Andre saker på dt.no:


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags