Frihet til å velge skole - ingen tvinges til lang reisevei

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Vi går snart inn i det nye fylket Viken og inntaksordningen for den videregående skolen er oppe til debatt. Vi mener at elevene vet best selv hvilken skole de vil gå på. Derfor er Høyre garantisten for fritt skolevalg med sikkerhetsnett i hele Viken. Sikkerhetsnettet skal sørge for at ingen tvinges til lang reisevei, samtidig sikrer vi frihet for de elevene som vil velge noe annet enn nærskolen.

Fritt skolevalg vil gi nye muligheter for elever i Buskerud. I Buskerud blir elevene tildelt skoleplass etter geografisk inntak etter et nærskoleprinsipp. Med fritt skolevalg vil ikke postnummer være avgjørende for hvilken skole elevene kan gå på. Det gir valgfrihet for de som ønsker å søke seg bort fra nærmiljøet eller vil gå på en skole som tilbyr andre programfag eller fremmedspråk enn nærskolen.

LES OGSÅ: Halvparten av elevene får en lavere karakter til skriftlig eksamen enn til standpunkt

I Akershus, hvor jeg kommer fra, har vi en ordning hvor elevene kan søke fritt på skoler innenfor de tre regionene Asker og Bærum, Romerike og Follo. Ordningen ble vedtatt av fylkestinget i Akershus i 2005 og tilbakemeldingene var gode. De videregående skolene i Akershus er i dag best i landet på fullført og bestått, og i 2017 kom 94,1 prosent av elevene inn på sitt primærønske.

I Viken ønsker Høyre å innføre fritt skolevalg etter modell av Akershus hvor man deler det nye fylket inn i hensiktsmessige regioner som elevene kan søke fritt innenfor. Det er viktig for Høyre at fritt skolevalg ikke betyr at noen må reise langt for å gå på skole. Derfor har vi i Akershus laget en modell hvor et antall plasser holdes av på hver skole og fordeles for å sikre at ingen får for lang reisevei.

LES OGSÅ: Over 2.000 står på venteliste for å studere i Drammen: – Universitetsnavnet gjør at vi blir mer attraktive

Fritt skolevalg er den beste løsningen vi har for å sikre at en elev som vil gå bygg- og anlegg, idrett, eller realfag, får friheten til å velge dette selv. Målet til Høyre er en skole som utjevner sosiale forskjeller, der man ikke begrenses av hvor mange bøker foreldrene har i bokhylla hjemme. Da må vi sikre gode skoler som gir tilpasset opplæring til hver enkelt elev. Men vi må også sikre at elever får mulighet til å velge seg bort fra nærmiljøet sitt dersom de ønsker det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken