Livsfarlig høl i hue-politikk å bygge nytt tunnelløp under Oslofjorden

VIL HA ET ØSTLANDSK OPPRØR MOT TUNNEL: Buskerud Venstres Rebekka Borsch.

VIL HA ET ØSTLANDSK OPPRØR MOT TUNNEL: Buskerud Venstres Rebekka Borsch.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerVille du trodd at norske samferdselspolitikere med åpne øyne skulle vedta et veiprosjekt som bryter med gjeldende sikkerhetsdirektiv, koster milliarder av kroner og som i verste fall kan ende opp med å koste menneskeliv også? Et prosjekt som alle faginstanser fraråder, men som likevel får grønt lys? Jeg ville aldri trodd det selv, men nå er det i ferd med å skje: Oslofjordtunnelen, en svært tett trafikkert undersjøisk tunnel som til stadighet brenner eller er stengt, skal ikke stenges for godt, men tvert om utvides. Den skal fordobles, selv om det bare er utrolig stor flaks at ingen har omkommet i tunnelbrann enda. Kun på Østlandet er slik høl i hue-politikk mulig.

Hva må egentlig til for at vi reiser oss i protest?

Vi har en del å lære av Vestlandet, virker det som. Vestlendingene finner seg ikke i hva som helst, og de får bygget bruer i fleng. Hardangerbrua til 2,3 milliarder ble ferdig for et par år siden (knapt noen som kjører på den, men pytt pytt), gigantbrua Hordfast til 19 milliarder er under planlegging. Langsmed E39 skal det bygges en bråte med bruer de neste 10–15 årene. Dette gjøres for å skape kortere reisevei og tryggere trafikk.

Her på Østlandet derimot er det ikke penger til slikt. Ikke til én eneste bru engang.

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Folk som bor rundt Oslofjorden skal i stedet ta til takke med en alt for bratt tunnel under fjorden som er så brannfarlig at den topper Norges statistikk over branntilfeller i tunnel. Den er så bratt at de fleste lastebilsjåførene kvier seg for å kjøre gjennom. Dessuten skaper vanskelig geologi lekkasjeproblemer. Tunnelen er så ofte stengt at pendlere på begge sider av fjorden drives til vanvidd. 300 stengninger bare i 2016.

300!!!

Tunnelen har stått i brann to ganger bare i år så langt, og nå er den stengt på ubestemt tid. Den er så farlig at det lokale brannvesenet har ropt varsku. De har ropt til de ble blå i ansiktet, uten nytte.  

Det har vært plenty med utredninger om hva som bør gjøres med Oslofjordtunnelen.

Bygg bru, er konklusjonen. I flere runder har dette vært ekspertenes råd. Fordi bru er mye tryggere. Mye mer driftssikkert. Og fordi bru gir plass til jernbane, syklister og gående og fører til lavere klimagassutslipp.

Men samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har likevel sagt at det ikke blir bru. Han har muligens fått tunnelsyn, hvem vet.

I hvert fall skal han flikke på tunnelen og med dette gjenta og fordoble feilgrepet fra 1995. Det er ikke mulig å forstå dette valget, verken ut fra trafikksikkerhet eller samfunnsøkonomiske hensyn.

Ja, en bru koster mer å bygge, men den har klart lavere driftskostnader. Og bru er samfunnsøkonomisk mye mer lønnsom.

Veivesenets beregninger viser en positiv netto samfunnsøkonomisk nytteverdi av bru over Oslofjorden på 14 milliarder kroner over 40 år. Alternativet med to tunnelløp har en negativ samfunnsnytte på 4 milliarder kroner – bru gir altså samfunnet en merverdi på 18 milliarder kroner. Dessuten er det vel ingen som virkelig vet hva det vil koste å grave i den ustabile sedimentbunnen under Oslofjorden på nytt. Når det første tunnelløpet ble bygget, oppsto det massive problemer underveis. Bare spør fagfolkene som denne gang ble tvunget til å bygge tunnel – også på 90-tallet var nemlig veivesenet og alle som har peiling på bru- og tunnelkonstruksjoner imot Oslofjordtunnelen.  

Samferdselsministeren har ikke skylda alene for den skandaløse beslutningen om å grave enda et høl under Oslofjorden, det skal sies.

I alle partier, dessverre inkludert mitt eget, finnes det folk som synes et nytt tunnelløp må være nok for trafikantene på Østlandet. Selv om det nye løpet blir like bratt og brannfarlig som det første. Vi gambler med folks liv, intet mindre. Dette kan jeg ikke tie stille om. Jeg hadde håpet på hjelp fra politikerne i Oslo – de burde jo forstå at en bru vil spare hovedstaden for titusener av lastebiler som forurenser og skaper enda mer kø. E18 gjennom Asker, Bærum og Oslo ville bli reelt avlastet av en bruforbindelse. Men niks. I Oslo bryr man seg åpenbart fint lite om det som skjer i resten av Østlandet. Fravær av fjell er ingen garanti mot snever horisont.

En bruløsning vil ha stor betydning for fremtidig utvikling på Østlandet.

SSB regner med en befolkningsøkning i Oslo på 200 000 innen 2040, og ytterligere 350 000 i nabokommunene. En bru vil være et viktig ledd i et kommunikasjonssystem som åpner for en forsterket utvikling av områdene sør for Oslo, med et felles bolig- og arbeidsmarked på begge sider av fjorden. Bro gir en forutsigbar og robust forbindelse over Oslofjorden som vil være åpen 24 timer i døgnet i alle årets 365 dager, noe som igjen åpner et betydelig potensial for økt verdiskapning.

Østlandet fortjener en bru over Oslofjorden. Stortinget skal ta sin beslutning i juni. Jeg håper på et østlandsk opprør innen da. Et opprør som til og med vestlendinger kunne blitt imponert over.

FLERE AKTUELLE NYHETSSAKER FRA DT.NO:

* Panoramautsikt til salgs for 12,5 millioner

* Stakk av med flagg

* Godsets unggutter venter på muligheten

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags