Gilani er valgt og kan ikke velges bort

Karianne Braathen. politisk redaktør i Drammens Tidende.

Karianne Braathen. politisk redaktør i Drammens Tidende. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Så lenge Yousuf Gilani har tillit til seg selv, og ønsker å bli sittende, er han varaordfører i Drammen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det politiske Drammen ga Yousuf Gilani en kald velkomst da han denne helgen meldte at han kommer tilbake. Det er lite annet de kan gjøre.

Varaordfører, formannskapsleder og utvalgsleder Yousuf Gilani er valgt for fire år og kan ikke kastes.

Han vil motta sin faste varaordfører-godtgjørelse på 194.132 kroner i året og kunne titulere seg varaordfører, men han vil være en varaordfører uten oppgaver, uten dialog med sitt eget parti og uten støtte fra resten av den posisjonen som en gang ga ham vervet.

Han melder at han fortsatt ser på seg selv som en brubygger «mellom minoritets- og majoritetssamfunnet». Brubygger er, med respekt å melde, ikke et ord Yousuf Gilani lenger kan bruke med troverdighet. Han er politisk isolert og han skaper splid både i og utenfor bystyret.

LES OGSÅ: Å trekke seg er det eneste riktige

Historien om kontroversene rundt Drammens varaordfører Yousuf Gilani har etter hvert fått mange kapitler. I februar i år ble det kjent at han innrømmet ulovlige byggetiltak på en eiendom han kjøpte i 2014 og solgte videre i 2016. I august ble han siktet i en straffesak som handler om identitetstyveri. Gilani har i lang tid meldt seg inhabil i en av de mest skakende sakene Drammen kommune har opplevd, den store korrupsjonssaken. Flere medlemmer i hans nære familie er siktet og tiltalt.

Hans eget parti, Venstre, har både sentralt og lokalt har gitt ham klare råd om å trekke seg.

Men Yousuf Gilani er altså tilbake.

Riktignok blir det mest i navnet, for ordfører Tore Opdal Hansen (H) legger ikke skjul på at det sitter langt inne å fordele noen oppgaver til Yousuf Gilani den nærmeste tiden: («Nå blir det først et spørsmål om han skal representere Drammen kommune – nettopp fordi jeg tar mange oppgaver selv og komitélederne også skal representere», sier ordføreren.)

I praksis vil Gilani stå uten oppdrag. Spørsmålet mange stiller seg nå er hvordan Yousuf Gilani i en sånn situasjon kan få lov til å komme tilbake?

Svaret er at både partiet Venstre og resten av det politiske Drammen er lammet. De kan ikke gjøre noe. En siktelse, eller tiltale, for straffbare forhold eller brudd på etikkplakaten gir i seg selv ikke noe grunnlag for suspensjon. Da måtte i så fall det påståtte lovbruddet både være knyttet direkte til vervet og være brudd på særskilte lovbestemmelser, som for eksempel korrupsjon.

Drammen er ikke den første kommunen som har befunnet seg i en situasjon der en politisk leder mangler tillit, men får bli sittende.

I 2012 var det sterke krefter i Vågå kommune som ønsket å kaste ordfører Rune Øygard som var tiltalt og befant seg midt i en alvorlig overgrepssak, men ordføreren nektet å trekke seg. Verken hans eget parti Ap eller kommunestyret hadde makt eller midler til å rokke ved ordførerens avgjørelse.

Ordfører og varaordfører er valgt for hele perioden. Kommuneloven er klar på det.

Kommunestyret har rett og slett ingen mulighet til å fjerne sine ledere ved å fremme mistillit, slik de hadde kunnet gjøre om det var innført parlamentarisk styring i Drammen.

Gilani er også Venstres ansikt utad så lenge han ønsker det. Partiet har ikke noen eksklusjonsparagraf.

For Venstre er kattepinen total uavhengig av om Gilani velger å fortsette som venstremann eller ei.

Venstre har mistet nesten all innflytelse i Drammen.

De må lese hva deres varaordfører mener i sosiale medier og i avisen. Gilanis plass i formannskapet er personlig. Det er også ledervervene hans i Partssammensatt samarbeidsutvalg og honorarkomiteen, medlemskapet hans i politisk styringsgruppe for kommunereformen, valgstyret og samevalgstyret samt kontaktutvalget for næringslivet, og varavervene hans til ATM-utvalg og råd i Buskerudbyen og forhandlingsutvalg for arbeidet med kommunereformen.

Det eneste som kan gi Venstre kontroll på politikken igjen, er om Gilani før eller siden skulle velge å følge deres råd om å trekke seg for resten av valgperioden.

Gilani har et stort nettverk og støtteerklæringene renner inn på hans Facebook-vegg. Blant annet får han støtte fra en annen omstridt brubygger, lederen av Islamsk Råd Norge, fra sin egen søster som også er styremedlem i Buskerud Innvandrerråd og fra en lokal Ap-leder i Oslo. Men like interessant er det å merke seg hvem som ikke melder sin støtte på Facebook-veggen til Yousuf Gilani. Hele det politiske etablissement i Drammen glimrer med sitt fravær.

Hvor den brua Yousuf Gilani bygger nå fører, er høyst usikkert.

LES OGSÅ: Gilani: – Reaksjoner som forventet

VIL DU HA DET BESTE MENINGSSTOFFET FRA DT RETT I INNBOKSEN? MELD DEG PÅ HER

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags