DRAMMEN: Da Drammens Tidende tok en 20 minutters runde på Grønland mandag fant vi 13- 14 engangsmunnbind kastet på bakken.

En innbygger har sendt Drammen kommune en e-post der han forarger seg over munnbind-forsøpling. I brevet forteller drammenseren at han bare på en liten tur ute forrige lørdag fant munnbind kastet flere steder:

– Overalt i samfunnet, på gater, turstier, inne på butikksentrene etc. etc. kaster folk fra seg brukte munnbind. Dette er meningsløst og tankeløst. Jeg har forstått det slik at virus kan sitte i klær, stoffer på dørklinker, ja stort sett overalt, og da blir det meningsløst av folk å kaste fra seg munnbind.

Mannen viser videre til at myndighetene på pressekonferanser lenge har oppfordret befolkningen til å holde avstand og vaske hender. Han ønsker at myndighetene skal legge til moment på pressekonferansene sine:

– Ikke kast brukte munnbind, men ta med hjem og legg i plastpose.

Mannen ønsker ikke navnet sitt på trykk, men forteller til Drammens Tidende at han har sendt et likelydende brev til Folkehelseinstituttet og fått et hyggelig svar tilbake.

– Kast det i søpla

Kommuneoverlege John David Johannessen har selv lagt merke til munnbind som ligger der de ikke skal i bybildet.

– Hovedoppfordringa mi er at folk kaster det brukte engangs-munnbindet rett i søpla. Hvis det ikke er søppelbøtter tilgjengelig kan man ta med seg en liten plastpose og legge munnbindet i det, fram til man finner en søppelbøtte, sier han.

Johannessen mener det er en uting å kaste munnbind i naturen, på gata og andre steder, og at det generelt er positivt at folk plukker søppel. Men skal man gjøre det, mener Johannessen at man bør rengjøre hendene raskt etterpå. Ifølge kommuneoverlegen er det ikke forskjell på om man plukker opp sjokoladepapir eller brukte munnbind, begge deler har vært nær munnen til den som kastet det og kan inneholde smitte.

– Det er ikke sånn at smitte svever opp fra et munnbind man plukker opp fra bakken. Man kan først bli smittet når man gnir seg i ansiktet. Det er ikke alltid man har vask tilgjengelig utendørs, og da er det en god løsning å ha Antibac i lomma og bruke den. Det mener jeg generelt er et godt råd nå i pandemi-tid, sier Johannessen.

– Ikke fremstått som et problem

Frode Vestgarden, virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommune, mener ikke at det har blitt mer munnbind-forsøpling de siste månedene.

– Ikke som kommunen har fått beskjed om, i alle fall. Selv om det selvsagt er enkelttilfeller her og der. Det kan også hende noe er dekket av snø nå, og at mer vil komme til syne i bybildet når snøen smelter. Det har ikke fremstått som et problem for kommunen med forsøpling av munnbind, sier han.

Vestgarden sier at kommunen gjerne vil få beskjed dersom folk kommer over forsøpling av munnbind:

– Meld det gjerne inn via mobilappen «Meld inn feil – Drammen».

Han ønsker naturlig nok at folk kaster både bruket engangs-munnbind og alt annet avfall i søppelbøtter.

LES OGSÅ: Slik så bussholdeplassen ut: – Toppen av latskap

Kan overleve noen dager

Det er forskjellig hvor lenge koronaviruset overlever på ulike typer overflater. En studie publisert i april i fjor i The Lancet Microbe testet virusets overlevelse på ulike overflater. Testen ble utført i et rom med en temperatur på 21 grader og med 65 prosent luftfuktighet, og viste dette:

  • Papir og papirtørkle: Tre timer
  • Papp: 24 timer
  • Treverk: To dager
  • Klær: To dager
  • Rustfritt stål: To – tre dager (testet i 21–23 grader og 40 prosent luftfuktighet)
  • Glass: Fire dager
  • Papirsedler: Fire dager
  • Utsiden av kirurgiske munnbind: Sju dager

Studien indikerer at viruset har dårligere overlevelse når temperaturen stiger.

LES OGSÅ: Trine er oppgitt over alt folk legger igjen i skogen: – Det er ikke vanskelig å ta det med hjem