BUSKERUD: Det er grunn til å glede seg over værmeldinga for de neste dagene. I alle fall hvis man holder seg i lavlandet.

Værmeldinga viser nemlig at det skal bli opp mot 20 grader i Drammen – og store deler av Østlandet – neste helg. Lørdag viser værvarselet foreløpig strålende sol. Varmen kommer gradvis rullende innover distriktet fra torsdag av.

– Onsdag passerer et nedbørsområde distriktet, med litt lave skyer. Det kan gi noe regn og 16- 17 grader på dagtid. Deretter blir det fra torsdag av opp mot 20 grader i Drammen og mange andre steder på Østlandet, forteller Martin Granerød, vakthavende meteorolog på Meteorologisk institutt i Oslo.

Dette skyldes at et høytrykk, som tirsdag kveld ligger øst for Drammen, har flyttet seg vestover.

Holder seg noen dager

– Kan man si at sommeren gjør comeback?

– Tja, det er ikke uvanlig at vi får noen fine dager som dette i september – selv om september er en høstmåned. Vi er jo på Østlandet. Likevel kan nok mange få følelsen av at det blir noen fine sensommerdager framover, sier Granerød.

Det milde og pene været i drammensdistriktet skal holde seg til godt uti neste uke.

Kanskje vil det også friste med et bad i sjøen utover i uka? Drammen kommune har målt temperaturen jevnlig gjennom sommeren. De siste målingene som er registrert på deres nettside er fra siste uke i august (uke 35). Da var det Bragernes strand ved volleyballnettet og Ottilie Bies vei som hadde den høyeste temperaturen, 18,4 grader.

Hardere bud i fjellet

Det skal imidlertid litt til før vi slår varmerekorden i septembermåned i Buskerud – selv om denne ble satt tidlig i måneden: I Drammen krøp kvikksølvet opp mot 28 grader 3. september 1991.

I fjellene mellom Østlandet og Vestlandet blir forholdene helt annerledes enn i lavlandet utover i uka.

– Ja, det blir store forskjeller på værfronten. Tidligere i dag sendte vi ut et gult farevarsel om kjøreforholdene på fjellet på Østlandet, som gjelder fra torsdag kveld. Dette gjelder særlig for vestsiden av fjellene, i over 1000-meters høyde, sier Granerød.

Trafikkerte veier som riksvei 7 Hardangervidda, riksvei 15 Strynefjellet og riksvei 52 Hemsedalsfjellet skal særlig bli rammet.

Det er blant annet rester av den tropiske orkanen Dorian, som raserte over Bahamas for noen dager siden, som fører til trøbbel for bilistene i fjellet i Sør-Norge, skriver NRK.

– Bør man kjøre med vinterdekk hvis man skal over fjellet fra øst til vest?

– Jeg vil i alle fall anbefale å følge veldig godt med på værmeldinga og førevarsel, og vurdere vinterdekk, sier Granerød.