DRAMMENSREGIONEN: Langtidsvarselet for drammensområdet er lystig lesning. I starten av neste uke er det meldt opp mot 14 grader, og det skal også bli en del sol.

– Det vil kjennes veldig behagelig ut i solveggen, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt i Oslo.

– 14 grader, det høres nesten ut som sommertemperatur?

– Ja, dårlige sommertemperaturer. Men likevel sommertemperaturer, sier han og humrer.

Et høytrykk som legger seg over den østlige delen av kontinentet – i størst grad over Polen – vil sørge for de behagelige temperaturene. Haga sier imidlertid at varselet for neste uke fortsatt er noe usikkert.

Vurderte å sende ut farevarsel

Før vi kan lene oss tilbake og nyte varmen i solveggen, må vi imidlertid gjennom et par dager med mer rufsete og ganske kjølig vær. Da er det meldt såpass mye vind at Meteorologisk institutt vurderte å sende ut farevarsel. Haga forteller at de pleier å gjøre dette når vinden nærmer seg 19 meter i sekundet.

– Det vil ikke bli så langt unna dette. Folk bør være føre-var, og tjore fast ting som kan bli tatt av vinden. Vinden kommer ned Bragernesåsen og Strømsøåsen, åsene vil nærmest fungere som en trakt, og vinden kan komme i kast. Den vil bli fraktet langs elva til Eiker-bygdene. Utpå dagen i morgen kan det også bli noe nedbør.

– Hvor i Drammensområdet blir det mest vind?

– Nede i sentrum og i åsene på hver side av byen. Så skal man ut på tur, bør man være obs på at trær kan falle over ende, forteller Haga.

Ifølge meteorologen blir temperaturene i neste uke høyere enn normalt for årstida, men fortsatt langt unna noen rekorder for aprilmåned.

– De neste to- tre dagene vil det fortsatt være nattefrost, men i neste uke blir det noen dager uten. På tampen av påskeuka kan det igjen bli nattefrost, så de som planter i hagen bør ha det i bakhodet, sier Haga.

Det er også brann- og skogbrannfare på moderat nivå for tida.

Hull i ozonlaget


Noe annet som preger værfronten er at et stort hull i ozonlaget over Arktis nærmer seg våre områder. Ifølge Haga er det imidlertid ikke noe vi bør uroe oss over, bortsett fra at vi bør bruke sterk solkrem.

– Særlig hvis man skal være ute i områder med kritthvite snøflekker, for snø reflekterer flere stråler enn mørk bakke. I vårt område vil det være fallende ozonverdier hver dag fram til 4. april, forteller han.

Yr.no skriver at de store hullene i ozonlaget vanligvis er forbeholdt atmosfæren over Sydpolen. Men nå gir uvanlig kaldt vær over Nordpolen et særlig stort hull i ozonlaget der. De neste par dagene vil hullet stort sett ligge over Nord-Skandinavia. Deretter beveger det seg innover Vestlandet, slik at det vil dekke det meste av landet.

– Hullet i ozonlaget over Arktis har vært der i noen uker. Det er nok det største vi har sett her i nord så langt, sier seniorforsker Tove Svendby ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) til Yr.no.


Hun kan berolige med at hullet trolig vil lukkes om et par uker, når temperaturen stiger.

LES OGSÅ: For hva det er verdt – nå får vi en smak av påske