MIF-jubel etter vanvittig drama

Ole Amund Sveen (30) ga Mjøndalen en drømmeåpning, men MIF så ut til å rykke ned likevel. En mirakuløs snuoperasjon på slutten gjorde susen.

DEL

OSLO: Det endte 3–2 til Mjøndalen over Sogndal i den avgjørende kvalifiseringskampen om en plass i fotballens eliteserie i 2021. Kampen ble spilt på Intility Arena i Oslo.

Og hvilket drama på slutten. MIF så ut til å være langt nede i 1. divisjon etter at Sogndal gikk fra 0–1 til 2–1 rundt ti minutter før slutt. Men takket være en mirakuløs snuoperasjon på tampen ble det 3–2 etter mål av Ole Amund Sveen og matchvinner Markus Nakkim. Sveen ga også de brune en drømmeåpning etter ni minutter.

Dermed spiller MIF også i Eliteserien neste år, og det tredje året på rad. Det har ikke skjedd siden 1985, 1986 og 1987.


MIFs pangstart

Det skjedde lite i åpningsminuttene. Lagene følte seg litt fram i det lette snødrevet. Mjøndalen hadde mest ball, men lyktes ikke å komme til noen farligheter. Spillet virket noe nervøst fra begge hold. Deretter koblet Buskerud-laget et grep.

MIF fikk så en pangstart på kvalikfinalen. I det niende minutt slo Martin Rønning Ovenstad et frispark inn i feltet. Der vant Ole Amund Sveen en duell, og ballen spratt til slutt inn i mål. 1–0 til de brune, etter å ha ha scoret på kampens første målsjanse.

Se høydepunktene fra dramaet her:

Markus Nakkim ble overtidshelt for Mjøndalen da han stanget inn 3-2 mot Sogndal på overtid.

Etter dette kom Sogndal litt sterkere til sin rett offensivt, selv om Mjøndalen virket å ha god kontroll.

Og etter drøyt halvspilt omgang ble Sveen nesten tomålsscorer. Han utnyttet en feil i Sogndal-forsvaret og prøvde seg med en frekk lobb som keeper Renze Jagger Fij fikk akkurat slått til corner.

Mjøndalen falt dypere i banen inn mot halvtimen spilt av den innledende omgangen. Det ga Sogndal muligheten til å komme til mer i MIFs boks. Det var tendenser til at Eirik Bakkes menn skulle skape sjanser, men det lot vente på seg.

Sogndal hadde mye ballbesittelse da matchuret nærmet seg 40 minutter. MIF lå på rett side., og slik gikk det omtrent til dommer Tom Harald Hagen blåste for pause.

Drama på slutten

Sogndal gikk hardt ut i det første minuttet i andre omgang og kom direkte til et susende langskudd ved Eirik Lereng. 1. divisjonslaget kom like etter på en farlig kontring etter en feilpasning fra MIF, men Endre Kupen skjøt langt utenfor.

En ganske vaklende åpning av Mjøndalen etter avbrekket. Skulle eikværingene klare å løfte spillet igjen? For det var Sogndal som var i førersetet spillemessig.

MIF kom seg i hvert fall høyere opp på banen og skapte en stor sjanse etter en corner, og det ble reddet på streken – etter 56 minutter.

Men Sogndal jaktet utligning og kom til noen farligheter etter snaut 70 minutter. Blant annet etter en corner. Bruntrøyene ble presset i denne perioden. Klareringene ble ofte for korte, så sogningene kom kjapt tilbake.

Så kom utligningen til 1–1 Markus Nakkim lagde straffespark, og Akor James satte inn straffen. det skjedde etter 79 minutter. Like etterpå var snuoperasjonen et faktum. En svak klarering fra MIFs Sondre Solholm Johansen endte til slutt med at innbytter Tomas Kristoffersen rappet inn 2–1 til Sogndal via keeper Makani.

Noen marerittminutter for Mjøndalen der.

Skulle det glippe for MIF?

Ole Amund Sveen ville det annerledes. Etter en dødball headet han til slutt inn 2–2 utligningen i krysset fra kort hold i det 88. minutt. Hvilken dramatikk.

På overtid hadde MIF en kjempesjanse. Før helten Markus Nakkim ble matchvinner etter en cornerscoring langt inne i overtida. 3–2 og brun jubel i hovedstaden.

– Vi har vært døde og begravet

Til Eurosport uttalte en smørblid og rørt MIF-trener Vegard Hansen, – en trener som bare minutter tidligere gråt da bruntrøyene sikret seg plassen i Eliteserien 2021 – følgende:

– Jeg har aldri opplevd maken. Hver høst har det vært spennende i Mjøndalen. Vi har hatt 4–6 kamper vi har måtte vinne. Vi har vært døde og begravet, men så vinner vi akkurat når vi må.

- Dette er ikke for folk flest. Dette kan umulig være sunt. Det har ikke vært verre enn dette. Det var ille i fjor, men dette har tatt på, tilføyer Hansen, som til Eurosport sier de har en tendens til å klare det når de må:

- Det skal spillerne ha æren for. Måten de har stått samlet på og ikke klaget, så ender det opp med at de får lønn for strevet etter 97 minutter. At gutta har stått samla i denne perioden er jeg evig takknemlig for.

Nå er han lykkelig over å få lov til å spille i eliteserien ett år til:

- Det er forferdelig tungt å gå ned en divisjon. Jeg kan ikke huske sist jeg gråt av glede, men det må jeg innrømme at jeg gjorde nå.

Kampfakta Mjøndalen-Sogndal

Fotball. Kvalifisering til Eliteserien menn:

Mjøndalen-Sogndal 3-2 (1-0)

Intility Arena, 200 tilskuere

Mål: 1-0 Ole Amund Sveen (9), 1-1 Akor Jerome Adams (str. 79), 1-2 Tomas Kristoffersen (80), 2-2 Sveen (88), 3-2 Markus Nakkim (90).

Dommer: Tom Harald Hagen, Brandval.

Gult kort: Stian Aasmundsen, Sondre Liseth, Mjøndalen, Endre Kupen, Sogndal.

MIF (4-3-3): Sosha Makani – Syver Skaar Eriksen, Markus Nakkim, Sondre Solholm Johansen, Vetle Dragsnes – Ole Amund Sveen, Christian Gauseth, Stian Semb Aasmundsen – Martin Rønning Ovenstad (Lars Olden Larsen fra 51.), Shuaibu Lalle Ibrahim (Fredrik Brustad fra 77.), Sondre Liseth.

Sogndal (3-2-2-3): Renze Fij – Axel Kryger, Igoh Ogbu, Eirik Lereng – Daniel Eid (Akor Jerome Adams fra 69.), Tomas Olai Totland – Sivert Mannsverk, Mathias Blårud (Tomas Kristoffersen fra 74.) – Alioune Ndour (Anders Nord fra 75.), Endre Kupen (Kristoffer Hoven fra 69.), Peter Godly Michael (Andreas van der Spa fra 87.).Artikkeltags