OSLO: Tre ganger har Mjøndalen havnet under med to mål denne sesongen, og tre ganger har de kommet tilbake til enten uavgjort eller seier.

Derfor var kanskje de tilreisende mjøndølingene uvanlig rolige da Vålerenga gikk opp til 2-0 ikke lenge før pause, og like etter reduserte også Mads Gundersen til 2-1.

Men da Mjøndalen hadde en god periode i andreomgang, på jakt etter utligningsmålet, sleivet Ivar Andreas Forn fullstendig på en klarering. Rasmus Lindkvist punkterte i praksis kampen med 3-1, selv om det altså kom ytterligere to mål senere.

MIF-trener Vegard Hansen var fattet etter 4-2-tapet.

- Det ble en severdig fotballkamp, og vi hang med hele veien. Jeg er godt fornøyd med guttene mine i dag. Vi møter et veldig godt fotballag med mange gode spillere. Det er ingen krise å tape borte for Vålerenga, sier Hansen til Drammens Tidende etter kampen.

Moingen innrømmer at han, med bakgrunn i hva MIF har gjort de siste ukene, trodde det var mulig å ta poeng selv på 2-0 til hjemmelaget. Og da Magnus Sylling Olsen reduserte til 3-2 fire minutter før slutt, ble håpet for alvor tent.

Så ble det slukket like fort.

- Jeg er ikke skuffet, men jeg synes det er synd at de gikk opp i tomålsledelse så raskt etter at vi reduserte på slutten. Vi kunne ha presset på for poeng, sier Hansen.

LES OGSÅ: Supporterbråk i Oslo sentrum

- Går ikke hver gang

MIF-kaptein Joackim Olsen Solberg synes det var en morsom opplevelse å spille på Ullevaal stadion 16. mai. At Vålerenga er et topplag i eliteserien, med det venstrebacken omtaler som klassespillere, gjør tapet litt enklere å svelge.

- Vi kan ikke snu det hver gang vi ligger under med to. I dag var Vålerenga best. Det er bare å gratulere dem med seieren, sier 26-åringen.

Daniel Fredheim Holm, Ghayas Zahid og Daniel Braaten er alle spillere i det øverste sjiktet i norsk fotball. Når Rasmus Lindkvist i tillegg var i scoringshumør, ble det vanskelig for de hvitkledde fra Nedre Eiker.

- Hele laget legger ned en fantastisk innsats. Alle sammen gjør vi så godt vi kan, men det holdt dessverre ikke i dag, sier Olsen Solberg, som lover at eikværingene kommer sterkere tilbake.

- Vi kan kle oss i brunt og gå med hevet hode i 17. mai-toget, slår kapteinen fast.

God Fredheim Holm

Mjøndalen prøvde å kneble Vålerenga høyt, og lyktes i noen minutter. Så fant hjemmelaget ut at de kunne la ballen gjøre jobben. Det førte til kampens første mulighet, da Daniel Fredheim Holm spilte lekkert gjennom til Ghayas Zahid. Sistnevnte plasserte ballen greit forbi Ivar Andreas Forn, men stolpen sto i veien for 20-åringen.

Fredheim Holm var i det hele tatt et konstant uromoment for gjestene fra Nedre Eiker. Med dragninger og presise pasninger virket han aldri å være langt unna å skape farligheter for Enga.

Men også Mjøndalen var frempå en gang i blant. Etter snaut halvspilt omgang testet Christian Gauseth skuddfoten fra 20 meter. Forsøket var ganske ålreit, og sendte Michael Langer i full strekk for å avverge scoring.

LES OGSÅ: I 16. mai-fest på «hjemmebane»

Tre kjappe før pause

Ikke mange minuttene senere kom kampens første mål etter et lekkerte Vålerenga-angrep. Tempoet var høyt, for høyt for MIF-forsvarerne, og plutselig var Rasmus Lindkvist spilt gjennom til venstre. Fra skrått hold sendte han ballen i nettmaskene bak Ivar Andreas Forn til 1-0.

Vegard Hansens menn var ikke fryktelig langt unna å få balanse i regnskapet like etterpå. Sanel Kapidzic var først på et innlegg fra Amidou Diop. Avslutningen fikk imidlertid dansken aldri særlig kraft bak - enkelt for Langer.

Fire minutter før pause doblet hjemmelaget ledelsen. Christian Grindheim fikk ballen på 20 meter og fyrte løs. Skuddet gikk via Ulrik Arneberg og over en utspilt Forn i MIF-buret.

Og så var det dette med å lede med to mål mot Mjøndalen, da. For bare minuttet etter 2-0 kom 2-1. Ballen spratt fram og tilbake inne i Enga-feltet, før Mads Gundersen kastet frem foten og hamret inn reduseringen. 2-1 var også resultatet til pause.

LES OGSÅ: Vi fulgte kampen her

Forn-tabbe

Oppildnet av den seine reduseringen gikk gjestene fra Nedre Eiker i strupen på hovedstadslaget etter hvilen. Både Kapidzic og Olsen Solberg hadde skuddforsøk som kunne og burde ha skapt mer trøbbel enn de gjorde. Særlig kapteinens mulighet etter flott angrepsspill var stor, men krokstadelvingen fikk ikke ballen under tverrliggeren.

Nå var ikke Vålerenga direkte ufarlige de heller. 18 minutter før slutt burde det stått 3-1 da vertene fikk en enorm dobbeltsjanse. Minuttet senere kom scoringen som punkterte kampen.

MIF-keeper Forn var ute på tur for å klarere en pasning i bakrommet. Nordlendingen sleivet imidlertid fullstendig på ballen, som havnet hos Lindkvist på venstresiden. Bursdagsbarnet fra Sverige hadde små problemer med å bredside ballen inn i det vidåpne buret.

Mjøndalen tok større risiko fremover i et siste desperat forsøk på å få med seg poeng hjem fra Ullevaal. Dette ga seg utslag i store rom å boltre seg i for kvikke Enga-angripere. Med litt tur kunne blåtrøyene ha scoret både fem og seks på hjemmebane denne lørdagen.

De måtte nøye seg med fire, men ikke før Mjøndalen hadde gjort sitt andre. Mange med brune sympatier øynet nok håp om nok en snuoperasjon da Magnus Sylling Olsen tuppet inn 3-2 fire minutter før slutt. Så gikk Vålerenga rett i angrep fra avspark og fjernet all tvil. Morten Berre fikk æren av å sette inn Engas fjerde og kampens sjette.

LES OGSÅ: Nå tror ekspertene på Mjøndalen