Gå til sidens hovedinnhold

MIF utsatt for sponsorbløff

Artikkelen er over 11 år gammel

Mjøndalen trodde de hadde sikret seg en gullkantet sponsorkontrakt med Skottlands største leskedrikkprodusent.

NEDRE EIKER: 31. mars i fjor kalte MIF inn til pressekonferanse. Klubben hadde nettopp signert en samarbeidsavtale med Skottlands største leskedrikkprodusent A.G. Barr, som i år har en forventet omsetting på over 200 millioner pund.

A.G. Barr produserer brusen Irn-Bru, er en av de mest solgte i Storbritannia, og denne logoen prydet ryggen på MIF-drakten forrige sesong.

Den angivelige kontrakten mellom MIF og skottene var verdt opp mot en halv million kroner, avhengig av om eikværingene holdt plassen i 1. divisjon. På pressekonferansen stilte også representanter for selskapet som på det tidspunktet importerte leskedrikken Irn-Bru til Norge.

Senere har det blitt avdekket at A.G. Barr ikke kjente noe til sponsoravtalen.

– Vi ble bløffet av en mellommann, og har ikke sett noe til pengene. Historien er helt utrolig. Jeg har ikke vært borte i lignende, sier daglig leder i Mjøndalen, Kenneth Karlsen.
 

Flere selskaper

Denne mellommannen heter Kai Isaksen. 37-åringen kommer fra Kragerø og er tidligere styreleder i basketklubben Kongsberg Penguins.

Isaksen er i dag involvert i det Luxembourg-baserte selskapet SportStrategy Group (etablert 1. januar 2009), som spesialiserer seg på bedriftsrådgivning og forretningsutvikling for fotballklubber. Blant annet jobber han mye mot ukrainsk fotball.

Tidligere har Isaksen også vært involvert i skotske Hearts of Midlothian.

Isaksen: – Forstår at de føler seg lurt

SportStrategy Group er et holdingselskap som består av seks mindre selskaper, deriblant Sport Consulting Limited. Det er gjennom de to nevnte selskapene at den angivelige kontakten mellom Mjøndalen og A.G. Barr skal ha oppstått.

– Vi trodde ikke det skulle være mulig å bli lurt på denne måten. I ettertid har vi sett på hva vi kunne gjort annerledes, men det er ikke lett å gardere seg mot noe slikt, sier Kenneth Karlsen.
 

Ferdig med saken

MIF avskrev beløpet på fjorårets regnskap og anser seg som ferdig med saken.

– Vi har ikke tapt penger direkte, men fjorårets overskudd ble mindre enn ventet på grunn av dette, sier Karlsen.

Mjøndalen har ikke noe håp om å få tilbake den halve millionen. Klubben ønsker rett og slett ikke å bruke mer tid på Kai Isaksen og SportConsulting.

– Det er mange ting som er utrolig med denne saken, men vi skjønner ikke vitsen. Vi har jo ikke betalt penger til noen eller tapt penger direkte på dette, sier Karlsen.

Før han fastslår:
– Vi driver ikke forretninger på denne måten, og vi ønsker ikke å ha noe med slike personer å gjøre.


Kenneth Karlsen vil ikke spekulere hvorvidt regnskapet kunne sett annerledes ut hvis MIF hadde solgt ryggen til en annen aktør.

– Det er umulig å vite. Det er ikke sikkert vi hadde fått inn en annen sponsor, sier Karlsen.
 

Avviser avtale

Mjøndalen forsto raskt at det var noe rart med denne sponsoravtalen. Da tok de direkte kontakt med A.G. Barr.

– De visste ikke noe om avtalen. A.G. Barr er helt uskyldige i dette, sier Karlsen.

Drammens Tidende har vært i kontakt med leskedrikkprodusenten, som bekrefter at de aldri var involvert i noen sponsoravtale med Mjøndalen.

– Vi har forstått at SportStrategy Group har vært i dialog med Mjøndalen IF for å diskutere en form for sponsoravtale med klubben. Vi har derimot ikke tatt del i disse samtalene, og vi ble ikke informert om utfallet. Vi var heller ikke økonomisk involvert på noe måte. Selv om vi beklager at dette har påført Mjøndalen IF vanskeligheter, har vi ingen ytterligere kommentarer, sier Mark Jephcott, PR Manager og talsmannen for A.G. Barr til Drammens Tidende.
 

Føler seg lurt

Det som gjør saken så spesiell er at det ble arrangert en pressekonferanse i Mjøndalen, der norske representanter for leskedrikken Irn-Bru var til stede. Rune Stang og Andre Heap møtte i kraft av at de som importerte leskedrikken til Norge via selskapet Scandinavian Distrubution Services AS.

Også de hevder å bli litt ført bak lyset av Kai Isaksen. I en mail til Drammens Tidende skriver Rune Stang at både de og MIF ble lurt av Isaksen. Heller ikke Stang og hans kollega ønsker å forfølge saken ytterligere, eller gi flere kommentarer om sponsoravtalen som aldri ble materialisert.

– Vi anser oss som ferdig med saken, på samme måte som MIF, skriver Rune Stang.

Irn-Bru er Skottlands mest populære leskedrikk. Den ble lansert i Norge i 2008, men produktet finnes ikke lenger på markedet her til lands fordi det ble for dyrt å etablere seg. Scandinavian Distrubution Services AS ble derfor slått konkurs i november i fjor.

Les flere MIF-nyheter her.

Kommentarer til denne saken