Forsvarshjelp fra USA

Graham Dugoni har funnet seg godt til rette i en leilighet nede ved elva nær Drammen sentrum. MIFs amerikaner bruker scooter hvis han skal ut på litt lengre turer.

Graham Dugoni har funnet seg godt til rette i en leilighet nede ved elva nær Drammen sentrum. MIFs amerikaner bruker scooter hvis han skal ut på litt lengre turer. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Graham Dugoni (23) spilte amerikansk fotball i skoletiden fordi det var populært blant jentene, men han har alltid likt «soccer» best.

DEL

DRAMMEN: «Soccer» er den type fotball vi kjenner best, og Graham Dugoni vraket etter hvert den amerikanske fotballen og satset heller på nettopp soccer.

– Jeg spilte amerikansk fotball på high school bare for å imponere jentene. Av en eller annen grunn så hadde mine foreldre sansen for soccer, og slik ble det med meg også, sier Graham og ler litt.

I august havnet Dugoni ved en tilfeldighet på prøvespill i Mjøndalen – etter tips fra en sponsor, og den sympatiske amerikanske midtstopperen har tatt norsk 1. divisjon med storm. 23-åringen er blitt en viktig brikke i MIFs kamp for å redde plassen. I morgen spiller Dugoni og bruntrøyene bunnoppgjør hjemme mot Bryne.

– Jeg kjenner ikke noe til Bryne, men vi må satse på å fortsette framgangen. Selvtilliten i laget er god, uttaler Dugoni.

FØLG KAMPEN MELLOM MIF OG BRYNE HER FRA KL. 16.00

Ville til Europa

Dugoni har unnagjort fireårs studier i politisk vitenskap på Duke University i North Carolina, og i denne perioden spilte han også fotball på universitetslaget.

Etter det signerte Graham for klubben Portland Timbers i hjembyen Portland i Oregon. Dugoni spilte for Timbers’ U23-lag som gikk ubeseiret gjennom seriespillet, som ble avsluttet i begynnelsen av august i år.

LES OGSÅ:  Matchvinneren vurderer å gi seg

Dugoni har for øvrig trent mye med førstelaget til Portland Timbers, som neste år skal spille i Major Soccer League – det øverste nivået i USA.
Men Dugoni har alltid hatt et ønske om å spille i Europa.

– I Europa skjønner fansen mer hva denne type fotball går ut på. Det gjør de ikke i USA, forteller amerikaneren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Graham Dugoni

Liker seg

Via noen kontakter fikk han i sommer høre at Mjøndalen trengte spillere. Dermed ble MIF Dugonis første stoppested i Europa. Graham legger ikke skjul på at han liker seg godt hos eikværingene.

– Jeg fant meg til rette med en gang. Både spillerne og støtteapparat er kjempehyggelige, melder Dugoni.

Forsvarsspilleren legger til at han også synes at spillestilen i norsk 1. divisjon passer ham bra.

– Det er mye fysisk spill, men også rom for å spille seg ut av forsvar med ball. Akkurat det er jeg en tilhenger av, opplyser Dugoni.

Han takker lagkameratene for at det har gått bra sportslig i starten.

– De har gjort det lett for meg, og det er så greit siden alle kan snakke engelsk, sier Graham, som er selvkritisk og mener at han fortsatt har mye å gå på.

LES OGSÅ: Defensiv glede i MIF

Bor i Drammen

Graham valgte å bosette seg i en leilighet i Øvre Storgate i Drammen – helt nede ved elva. Det fungerer bra for ham å bo nær byens sentrum.

– Da har jeg korte avstander til det meste i løpet av dagen, forklarer amerikaneren.
Hvis Graham skal ut på en litt lengre tur så bruker han en liten scooter han har skaffet seg.

– Lagkameratene ler når jeg kommer på den, forteller Dugoni.
Kulda begynner å komme snikende, og det har også han med gru merket. I neste uke kommer kjæresten på besøk fra USA, og hun skal ha med seg en varm jakke overlevert av hans mor.

– Jeg ser fram til å få den, sier Graham og smiler.


Dugoni tar en pause fra studier og satser på fotball i øyeblikket.

– Hva er ditt mål innen fotballen?

– Det er ganske enkelt. Jeg vil spille så mange «big games» som mulig.
Men foreløpig må Dugoni nøye seg med spill for MIF på nivå to i Norge. Han har kontrakt med Nedre Eiker-klubben ut 2010 -sesongen. MIF er ikke kjent for å ha høye lønninger, og ifølge sportssjef Kenneth Karlsen så sprenger heller ikke Dugoni lønnsbudsjettet.

Tok toget til Bergen

– I første omgang så skal jeg spille for Mjøndalen i noen måneder. Jeg klarer meg greit med det jeg får i en kort periode, kommenterer Andrew, som ikke har noen jobb ved siden av.

MIFs nye signering er veldig glad i å reise, og da laget hadde frihelg den første helgen i september så satte Dugoni seg på toget til Bergen.

– Det var en fin tur, og det regnet heller ikke, sier han, tydeligvis informert om at det regner mye i Bergen.

Dugoni er også nysgjerrig på «nye» idretter. Håndball og bandy er forholdsvis ukjente aktiviteter i USA, men er to store idretter i drammensområdet. Det har han fått med seg.

– Jeg vet at bandy er en tradisjonsrik sport i Mjøndalen, og jeg kan tenke meg å se en bandykamp.

– Har du noen andre talenter?

– Ja, jeg elsker å spille piano.

Blir i MIF?

Etter at kontrakten med MIF går ut etter sesongen vet ikke Dugoni hva som skjer videre. Det frister med mer spill i Europa, og det er heller ikke uaktuelt å fortsette en stund til i Mjøndalen – dersom plassen reddes.

– Det kan også være aktuelt å spille for Timbers i Major Soccer League neste år. Jeg har vært i samtaler med dem om det, forteller Graham, som også vet det er interesse for ham i andre klubber.

Sportssjef Karlsen melder at de er veldig fornøyde med signeringen av Dugoni.

– Graham har også funnet seg godt til rette, og han fungerer bra sosialt, sier Karlsen.
MIF-lederen synes dette med amerikanske spillere er spennende.

– Det varierer sikkert litt fra person til person, men det er noe med amerikanere og mentalitet i forhold til idrett. De skiller seg litt ut på en positiv måte.
 

Artikkeltags