BRAGERNES: Det er få dager igjen til den mest hektiske perioden i år for Mildrid Håndlykken (29). Familie- og bryllupsfotografen fra Drammen er nemlig leid inn for å forevige 16 bryllup fram til oktober. Og allerede er fem bryllup skrevet inn i avtaleboken for neste sommer.

Men at det skulle bli sånn, hadde hun ikke sett for seg i fjor da det var restriksjoner for festligheter som bryllup.

– Jeg har lagt hjertet i det. Du må stå på, tørre å vise seg selv og være kreativ, sier hun som startet egen bedrift, Fotograf Håndlykken, i 2020.

Hard jobbing

29-åringen fikk sitt første engangskamera da hun var ni år, og som 17-åring brukte hun sparepengene på speilreflekskamera.

– Jeg er opptatt av tid, av å stoppe tiden. Vi rekker ikke nyte øyeblikkene nok. Med bilder kan man se tilbake, for vi kommer til å glemme mye. Det var sånn det startet – at jeg hadde lyst til å stoppe tiden, forteller hun.

Med en stor familie ble hun raskt familiens husfotograf hjemme på Stathelle i tenårene, og i ungdommen hadde hun en blogg der fotograferingen var sentral. Etter hvert begynte hun som hobbyfotograf med oppdrag for venner og kjente.

Det var mens hun studerte visuell kommunikasjon og grafisk design på Universitetet i Sør-Øst Norge i Drammen, at hun startet opp egen fotobedrift. Men fotodrømmen kunne stanset her.

– Jeg sammenlignet meg med andre og hadde ikke troa på at jeg fikk det til, forteller hun.

Men så skjedde det noe som endret alt.

– Så fant jeg min stil i 2020 som var varme, dype og naturlige bilder, sier fotografen.

Kunnskapen fra studiene brukte hun videre i satsingen på egen fotobedrift. Og tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. I fjor sommer hadde hun seks oppdrag som bryllupsfotograf:

– Etter det sa det pang. Ballen startet å rulle. Det føltes veldig bra, for jeg har jobbet hardt for det, sier hun.


Foto på fulltid

Fordi bryllupssesongen er sesongbasert, har hun også en annen jobb innen helsevesenet, for hun er glad i å jobbe med og møte mennesker. Drømmen er å kunne jobbe som fulltidsfotograf.

– Jeg drømmer om å kunne leve av bryllup- og familiefoto, sier hun.

I dag jobber hun utendørs eller tar bilder hjemme hos kundene sine, men på sikt har hun lyst på et studio enten hjemme eller i et lokale slik at hun kan ta oppdrag innendørs på vinteren.

Denne bryllupssesongen er det så langt 16 par hun skal fotografere, men hun regner med å få flere oppdrag utover høsten også.

– Det er forventninger til deg som fotograf, det er den viktigste dagen i noens liv. Det kan jeg kjenne på noen ganger. Jeg kjenner på spenningen under vielsen. Den er så viktig, og sekundene er så korte, sier hun.

At det finnes flere andre som tilbyr familie- og bryllupsfotografering i Drammen bekymrer ikke Håndlykken.

– Som fotografer har vi fokus på å være kolleger i stedet for å være konkurrenter, selv om vi i utgangspunktet er det. Som personer har vi masse å lære og gi hverandre som hjelper oss alle videre på veien, sier hun.

Bygge nettverk

Adnan Afzal er konstituert daglig leder for det nystartede gründerhuset Drammen Works AS som per i dag har 30 medlemmer. Han har også startet opp og drevet egne virksomheter tidligere.

– For å fungere som en gründer i dag må du ha en god forretningsplan og modell. Gjøre god research på markedet. Å forstå kundene og markedet er viktig. Det viktigste sett fra mitt ståsted handler om å bygge et nettverk uavhengig av hva man driver med, men relasjonene i et nettverk må også pleies, skriver han i en e-post.

Han forteller også at ut fra erfaringen som gründer selv vet han at man er nødt til å holde hodet kaldt når man opplever mye motgang, og ting tar tid.

– Jeg tror det kan være en fordel å ha vært ute en vinternatt før. Nysgjerrighet, tillitsskapende og evne å se etter muligheter er noen gode egenskaper å ha med seg slik jeg ser det, sier han.