Minneord: Leif Haraldseth

Leif Haraldseth ble 89 år gammel. Dette bildet ble tatt i 2008.

Leif Haraldseth ble 89 år gammel. Dette bildet ble tatt i 2008. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det var med vemod vi mottok budskapet om at Leif Haraldseth er død, 89 år gammel.

Haraldseth vokste opp i en arbeiderklassefamilie i Drammen, og viet store deler av sitt liv i arbeiderbevegelsens tjeneste. Han startet som bud i NSB, tok jernbaneskole og fortsatte som telegrafist. Med bakgrunn som faglig tillitsvalgt i Norsk Jernbaneforbund, ble han i 1964 LOs distriktssekretær i Buskerud.

Fem år senere gikk han inn i LOs valgte ledelse, fra 1977 som nestformann. I 1986 ble han kommunal- og arbeidsminister i Gro Harlem Brundtlands andre regjering. Da LO-leder Tor Halvorsen døde høsten 1987, måtte han imidlertid tre ut for å overta vervet som fagbevegelsens fremste tillitsmann. 

I 1989 valgte han å takke for seg etter 20 år på Youngstorget, for å bli fylkesmann i Buskerud. I de to årene han satt som LO-leder, ble han like fullt en viktig mann for Norge. Landet var i en svært krevende økonomisk situasjon etter jappetid og oljeprisfall, rentene var skyhøye og arbeidsløsheten begynte å slå inn. Samarbeidet mellom regjering og fagbevegelse ble avgjørende for å lykkes.

Haraldseth var den joviale typen som kom godt overens med både «gutta på gølvet», tillitsvalgte og samfunnstopper. Samtidig var han klok, konstruktiv og løsningsorientert, og bidro derfor sterkt til at fagbevegelsen og myndighetene klarte å spille på lag til landets beste. 

I sine erindringsbøker gir de to hovedpersonene fra regjeringens side, statsminister Gro Harlem Brundtland og finansminister Gunnar Berge, begge uttrykk for sin takknemlighet og respekt overfor Haraldseth.

De så hvor viktig hans rolle var i få fagbevegelsen med på det nødvendige for å få Norge ut av krisen, og regjeringen med på det som var nødvendig for å sikre LO-medlemmenes aksept.

Haraldseth var opptatt av jevn fordeling, lav- og likelønn, og var en pådriver for trepartssamarbeidet mellom arbeidslivspartene og regjeringen. Dette ble videreført og forsterket under hans etterfølger Yngve Hågensen, med solidaritetsalternativet tidlig på 1990-tallet, og har blitt en hjørnestein i det vi omtaler som den norske modellen.

Som pensjonist var Haraldseth fast gjest på LO-kongressene, og han fulgte engasjert med på samfunnsutviklingen helt til det siste.

Nå går tankene til familie og venner, i det vi lyser fred over Leif Haraldseths gode minne.

Artikkeltags