Gå til sidens hovedinnhold

Minneord: Torstein Haugerud

Artikkelen er over 2 år gammel

Tidligere tannlege Torstein Haugerud fra Vikersund døde brått natt til søndag 3. februar. Et fall utenfor huset på vei til å kjøre skiløyper i Flannumsmarka lørdag ettermiddag, resulterte i en hjerneblødning som krevde hans liv noen timer senere.

Familie og venner står lamslått tilbake i sorg og savn.

Haugerud var ekte vikersunding, tvilling med Svein, gift med sin Anne Lise fra Simostranda, far til tre og bestefar til ni Han reiste til München i Tyskland for å ta sin tannlegeutdannelse, og drev deretter egen praksis i Vikersund sentrum.

Som ungdom spilte Torstein fotball og hoppet på ski. Hans kjærlighet til idretten gjorde det også naturlig for ham å engasjere seg administrativt innenfor feltet. I mer enn 40 år var han tilknyttet arbeidet rundt skiflyging i Vikersundbakken. Han var president i organisasjonskomiteen for World Cup i 1986 og for verdensmesterskapene i 1990 og 2000.

Han representerte Vikersund i den internasjonale skiflygingsorganisasjonen KOP. For sin innsats er han tildelt Vikersund IFs hederstegn og æresmedlemskap i KOP, samt hederstegn i Club 253, støtte- og supporterklubben rundt skiflygingsbakken.

Allerede hadde han meldt seg som frivillig for å bistå i dugnadsgjengen rundt skiflygingsrennene som skal finne sted i Vikersundbakken 15.-17. mars i år.

Han har også vært leder av Vikersund IF og sterkt engasjert i Modum Orienteringslag, der han i mange bedrev løypekjøring til Abelone-hytta i Holleia vinterstid. Den siste turen i løypemaskinen sammen med tvillingbror Svein fant faktisk sted kort tid etter at han falt og slo seg lørdag ettermiddag.

Det var først etter løypeturen han følte uutholdelige hodesmerter. Ambulanse ble rekvirert, men Torstein mistet bevisstheten og gikk ut av tiden ved 03-tiden natt til søndag – med alle sine nærmeste rundt sykesengen ved Ringerike sykehus.

Utover sitt virke innen idretten var Torstein Haugerud også en meget samfunnsengasjert mann. Han satt i Modum kommunestyre for Høyre på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet, han var i mange år styreleder i Modum Sparebank og gjorde samfunnsnyttig arbeid gjennom en periode som medlem av Lions.

Uansett hvor Haugerud engasjerte seg, gjorde han det med dyp innsikt, saklighet og en inkluderende lederstil. Hans diplomatiske evner var store, han klarte på en særegen måte å samle alle rundt seg til å arbeide for felles mål og konsensuspregede beslutninger.

Torstein brukte aldri store ord eller kraftig utestemme, men det var aldri tvil om hvor han stod eller hva han mente.

Privat var Torstein en kjær ektemann og en høyt elsket og verdsatt far, bestefar, svigerfar og bror. Han fulgte tett opp alle sine nærmeste, enten det var som samtalepartner, rådgiver, praktisk hjelper eller sjåfør.

Hans store vitebegjærlighet gjorde ham til et levende oppslagsverk som de alle kunne øse kunnskap fra.

Det var to steder Torstein trivdes aller best: I snekkerverkstedet hos tvillingbror Svein, et par steinkast unna Torstein og Anne Lises hjem, ble både små og store temaer drøftet over kaffekoppen.

Og rundt bålet, etter at jaktlaget hadde skutt en elg eller to, bidro han med gode og lune historier når elgjegerne evaluerte dagens opplevelser - på post med børsa klar for å nedlegge skogens konge.

Torstein Haugeruds livsløp er sluttført. I sorgen og savnet kjennes det godt at minnene om ham som er borte, utelukkende er gode.

Kommentarer til denne saken