Minneord - Knut Endre Lie

Knut Endre Lie fra 10.mars 1990

Knut Endre Lie fra 10.mars 1990 Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det var alltid liv rundt Knut Endre, mange husker hans varemerke fra 80-tallet, seiersdefilering stående på kuskesetet.

DEL

Hestekaren og showmannen Knut Endre Lie fra Hokksund er død, 69 år gammel.

Han fikk sin amatørkjørerlisens på slutten av 60-tallet. Den første seieren kom i 1969, et år han gjorde det veldig bra og vant hele 9 løp. De aller fleste seirene tok han med sin far Oles hest, Bestson. Knut Endre fortsatte å kjøre på sin amatørlisens utover på 70-tallet, og fra 1975 begynte han for alvor å få sving på seiershjulet. 13. september 1977 kunne Knut Endre endelig glede seg over å få utstedt sin profesjonelle trenerlisens av DNT.

Gjennom Knut Endres karriere er det mange svært gode hestenavn som kan knyttes til hans navn enten som trener eller som kusk. Ved oppstarten av trenerkarrieren på slutten av 70-tallet var Camus en hest som hevdet seg i eliten. I sesongene 1978 – og 1979 vant Camus hele 20 løp. Blant annet gikk han til topps i et av heatene i Drammen Grand Prix i 1979.

80-tallet, det gyldne 10-året for norsk travsport, ble også Knut Endres 10-år. I Lies regi var Gyldenfly trolig landets beste 4-åring i 1982. Noe Derbystart ble det ikke, men hesten gikk til topps både i Guttorm Brekkes Pokalløp, Telemarksløpet, Forusbanens 4-årsløp og Jarlsberg Midtsommerløp. Gyldenfly noterte de suverent raskeste tidene både med voltestart og autostart for sin årsklasse det året.

Rikstoto gjorde sitt inntog i 1982 og folket ble servert travsendinger på NRK på lørdagsettermiddagene var Knut Endre med for fullt. Med blant annet hester som Smart Royal, James Song, Johnsrud Svarten, Trixie Knight, Mighty Quick og Kvik Nordal var han med å satte sitt preg på V6-løpene gjennom hele 10-året.

Det absolutte toppåret hadde Knut Endre i 1988. Da vant han hele 70 løp, og gikk til topps i Hoppederby med Bea. Dette var ikke første gangen han gikk til topps i dette løpet. I 1985 var det familiehesten Willstjerna som ordnet den første klassiske triumfen.

På 90-tallet søkte Knut Endre nye utfordringer, og vendte blikket ut av landet. Han var ute i flere perioder i forskjellige land, men best huskes opphold i USA og Italia. En av karrierens absolutte høydepunkt var da han steppet inn og tok treneransvaret for Tamin Sandy i forbindelse med starten i Orsi Mangelli i 1993. Selv om eieren Olav Christiansen gjorde det meste av jobben med hesten hadde Knut Endre en rutinert finger med i spillet som sørget for en av norsk travsports aller største prestasjoner da Tamin Sandy vant det prestisjetunge og høyt doterte storløpet i Italia.

Selv om Knut Endre hadde sine perioder i utlandet, og hadde filialer både på Jarlsberg og på Drammen Travbane – så var det Myhremoen på Hokksund som var basen for trenervirksomheten.

Og man snakker ikke om Knut Endre Lie uten å komme innom «Nøkker’n». Vidar «Nøkker’n» Engebretsen var Knut Endres høyre hånd i mange år, og styrte stallen hjemme på Myhremoen når Knut Endre jobbet ute. Naturlig nok overtok også Vidar hele virksomheten på Myhremoen etter hvert.

Knut Endre holdt det gående også etter sine utenlandsopphold. Blant annet kusket han elitehesten Sagi Knut med suksess i en kortere periode.Han kjørte det aller siste løpet med fenomenet Alm Svarten, og sammen med «Nøkker’n» fikk han frem vinnerhester som Recuerdo og Marscay.At Knut Endre Lie var en hestekar til fingerspissene er det ingen tvil om. Det viser da også resultatene.

I DNTs register står han registrert med 637 kuskeseirer. I tillegg kommer et ukjent antall løp vunnet utenfor landets grenser. Men mange vil nok også minnes Knut Endre som en fargeklatt og en showmann. Av mange kalt for «Sheriffen».

Det var alltid liv rundt Knut Endre, og mange husker hans varemerke fra 80-tallet, seiersdefilering stående på kuskesetet. Bilde tatt i seiersdefileringen med Gyldenfly etter seieren på hjemmebane i Guttorm Brekkes Pokalløp i 1982 er viden kjent.

4. oktober 2009 kjørte Knut Endre sitt siste løp med Family Gun på Bjerke. Nøyaktig en måned tidligere vant han sitt siste løp med samme hest. Konkurransemennesket Knut Endre ville gjerne fortsette å kjøre løp, men en sviktende helse satte dessverre en stopper for det. Han fortsatte dog å trene hest så lenge han klarte å komme seg opp i treningsvogna. For hesten var livet for Knut Endre.

Vi lyser fred over Knut Endre Lies minne.

Tron Gravdal, Drammen Travbane

LES FLERE MINNEORD HER

SØK I DØDSANNONSENE HER

Artikkeltags