Minneord: Karl Fredrik Dahl

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vår gode venn og nabo, Karl Fredrik Dahl, gikk 2. november 2017 ut av tiden.

DEL

Han ble 82 år, en relativt høy alder, men alle vi som kjente Karl Fredrik trodde at han ville leve mye lenger. Han var alltid i aktivitet, og gikk sine daglige 3-4 kilometer i nærområdet, selv om lengden på turene måtte reduseres de siste ukene, da kreften tok stadig mer tak.

Karl Fredrik Dahl var opprinnelig sørlending. Hans far var en av de første krigsseilerne som omkom, allerede før krigen kom til Norge. Dette førte til at Karl Fredriks barndom og ungdom ble svært vanskelig.

Selv sa han at han ble reddet av at han ble innkalt i militæret. Der trivdes han og fikk sin utdanning, og han var stolt av at han hadde tjent under tre forskjellige konger.

I Ingeniørkompaniet lærte han mye som kom til nytte i senere år. Interessen for fly hadde han til det siste, og han kunne si nøyaktig hva slags type og årgang når det en sjelden gang suste et jagerfly over Leira i Hokksund.

Og på programmet FligthRadar på Ipad-en fulgte han med på hvilke passasjerfly som fløy over oss til enhver tid.

Karl Fredrik var levende interessert i historie, og han likte å holde taler, enten det var 17. mai-taler eller taler i andre festlige anledninger. Vi vennene fikk ofte høre om både folkevandringer og Napoleon under middager hos Karl Fredrik og Marit. Og det var som regel kona som lattermildt fikk han til å begrense lengden på talene.

Kunstmaling og treskjæring var to av Karl Fredrik Dahls hobbyer. Sammen med Marit, som er rosemaler, vant han flere priser for treskjæringen sin.

De siste årene gikk det mest i kunstmaling – i akryl og akvarell. Helst malte han når han var på sin elskede hytte i Telemark om sommeren. Der fant han ro og fred til å eksperimentere og utfolde seg. I mange år dro han med Marit opp til hytta i mai måned og ble der til langt ut i september.

For ti år siden fikk Karl Fredrik ideen om en vernissasje for og med venner og kjente på bredden av Vestfosselva. Med fingermat, høy glassføring og kunstneriske innslag i form av fløytespill eller opera ble mange lokale kunstverk beundret. Arrangementet foregikk i juni hvert annet år.

For noen år siden skrev han ned sine barndomsminner i en liten bok. Det var gode, men mest av alt vonde minner. Siden skrev han Dahl-slektens og hyttas ("Brokestuas") historie. Han skrev godt og fikk fram både fakta og egne tanker og følelser.

Med Karl Fredrik Dahls bortgang er en fargerik og dyktig mann gått bort. Vi vil savne hans kreativitet, rolige vesen og lune humor.

Artikkeltags