Hyller blåfargen og Kjell Nupen

Blått: Sommeren er blå på Blaafarveværket der utstillingen «Blå stemninger» skal  vises. F.v. Helle Mikkelsen, Tone Sinding Steinsvik og Sverre Følstad, kledd i blått for anledningen. Foto: Lisa Selin

Blått: Sommeren er blå på Blaafarveværket der utstillingen «Blå stemninger» skal vises. F.v. Helle Mikkelsen, Tone Sinding Steinsvik og Sverre Følstad, kledd i blått for anledningen. Foto: Lisa Selin

Artikkelen er over 3 år gammel

Sommeren blir blåere enn vanlig på Blaafarveværket. Der hylles alle nyanser av blått og Kjell Nupen med utstillingen «Blå stemninger».

DEL

MODUM: Vinteren har ikke sluppet taket på Blaafarveværket, men om to måneder vil det sannsynligvis se annerledes ut her. I alle fall innendørs. Da åpner nemlig dørene for sesongens utstillinger, og i år er det blåfargen som står i fokus.

– Det er mange nyanser av blått, kan kurator Sandra Lorentzen konstatere etter å ha jobbet med utstillingen siden januar. Og ikke alle blåfarger passer sammen har det kunstneriske teamet fått erfare.

LES OGSÅ: – Mitt livs opplevelse

En hyllest

Sommerutstillingen er både en hyllest til blåfargen ved at museet viser verk fra norsk kunsthistorie der blåfargen har en sentral rolle, og det er en hyllest til samtidskunstneren Kjell Nupen som døde i fjor. Han var kjent for å benytte seg av blått.

Blaafarveværkets koboltblått er veldig likt «Nupen-blått» forteller det kunstneriske teamet, og den koboltblå fargen får sin egen plass i utstillingen. Et eget rom er også satt av til å vise Kjell Nupen og Edvard Munch sammen.

– Munch var et stort forbilde for Nupen, forklarer kurator Lorentzen.

LES OGSÅ: Setter evige spor

– Ekstremt lystbetont

Det kunstneriske teamet har vurdert 1.000 verk til utstillingen i år fra 100 forskjellige kunstnere.

– Det har vært ekstremt lystbetont, sier Sverre Følstad, kunstfaglig medarbeider om arbeidet. Til sammen vises 76 verk i utstillingen, og halvparten er signert maleren fra Sørlandet, Kjell Nupen.

LES OGSÅ: Slik ser skulpturen i Hokksund ut

Lokale malere

I Kittelsenmuseet er det verk av Modums egne malere Andreas Diesen, Anders Kongsrud og Christian Skredsvig som vises sammen med verk av Theodor Kittelsen. Det er første gang de har samlet verk fra de ulike malerne til en felles utstilling.

Sommerens tredje utstilling, «Livsfriser», er på Nyfossum. Der skal forfatter Vigdis Hjorth for første gang vise fram broderier hun har laget, og i tillegg vises broderier av Torvald Moseid.

165.000 besøkende

Fjoråret ble et veldig godt år for museet på Åmot. 165.000 besøkende er 5.000 mer enn året før selv om sesongen var kortere.

– Folk legger igjen mer tid enn før og mer penger, sier Helle Mikkelsen, markeds- og informasjonssjef.

Blant grunnene til økningen var nysatsingen på egne gruveturer for barn. Det ble en så stor suksess i fjor sommer at i år skal det gå hele sesongen gjennom. Også fjorårets Kittelsen-utstilling var svært populær, med 50 prosent flere besøkende. Årets sesong åpner 9. mai.

LES OGSÅ: Slutt for Platekompaniet

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags