Finsrud eller Finnsrud?

FINSRUD ELLER FINNSRUD?: Gotfred Rygh (S) (til v.) mener det er en tapt sak, mens varaordfører Ingunn Dalaker Øderud (Sp) og Kjell Finsrud mener det er viktig å kjempe for at Finsrudveien fortsatt skal skrives med en N og ikke to.

FINSRUD ELLER FINNSRUD?: Gotfred Rygh (S) (til v.) mener det er en tapt sak, mens varaordfører Ingunn Dalaker Øderud (Sp) og Kjell Finsrud mener det er viktig å kjempe for at Finsrudveien fortsatt skal skrives med en N og ikke to.

Artikkelen er over 3 år gammel

Kjell Vidar Finsrud har fått med seg Modum kommune på å gå til navnesak mot staten, slik at han slipper å bo i Finnsrudveien med dobbel N.

DEL

MODUM: – Det blir litt merkelig når Kjell Vidar Finsrud og byggmester Finsrud, plutselig skal ha adresse Finnsrudveien, sier mannen med enkel konsonant i etternavnet til Bygdeposten.

Han tror alle kommer til å tro at etternavnet og firmanavnet hans er feil skrevet og at han således blir tvunget til å endre skrivemåten.

– Alle som heter Finsrud rundt her skriver med én n, sier Kjell Vidar og skjønner ikke at det skal være nødvendig å endre på dette.

LES OGSÅ: Finner ikke viktige papirer

Navnestrid

Navnestriden i den vesle grenda Torsby ble behandlet i formannskapet i Modum mandag. De vedtok med stort flertall å påklage avgjørelsen og dermed går de til navnesak mot Kartverket – som er statens forlengete arm og som er satt til å håndtere navneloven.

På hver sin «bokstav» i navnestriden står lokalpolitikerne Ingunn Dalaker Øderud (Sp) og Gotfred Rygh (SV).

Sistnevnte, som har en lang yrkeskarriere i Kartverket, mener dette er en tapt sak. Han mener dessuten at når navn bestemmes, så er det etter en grundig prosess og der man går svært langt tilbake i tid for å dokumentere rettskrivningen.

LES OGSÅ: Opp og ned Vikersundbakken på motorsykkel

Unødvendig

Varaordfører Ingunn Dalaker Øderud (Sp) mener at veistubben på Torsby bør skrives på samme måte som etternavnet til de mange Finsrud i området – altså med én N.

– I boken Norske gårdsbruk fra 1948 står gårdene oppført som Finsrud. Det fins faktisk ikke ett eneste sted i Modum der Finsrud skriver Finnsrud, sier Ingunn Dalaker Øderud.

Hun synes det er uhørt at man forsøker å tre en skrivemåte ned over hodet på folk.

– Jeg mener vi bør være opptatt av tradisjonene og lokalhistorien. Dermed blir det helt feil å endre en skrivemåte som har vært innarbeidet i mange generasjoner, sier Dalaker Øderud.

LES OGSÅ: Satt tennene i tann?

Eget fag

Gotfred Rygh sier han godt kan forstå at en slik navneendring skaper debatt, men han er sikker på at Kartverket vil nå fram og at det eneste en slik navnesak fører til er mye bortkastet arbeid og unødvendig produksjon av papirer.

– De som arbeider med dette har det som fag og de har neppe problemer å kunne dokumentere at det skal skrives Finnsrud, mener Rygh, som stemte mot å til navnesak.

– Det er mulig vi ikke når fram, men som lokalpolitiker ønsker jeg å bruke de klagemulighetene vi har. Det her er overkjøring av lokaldemokratiet, sier varaordfører Ingunn Dalaker Øderud.

LES OGSÅ: Sett over hele verden

Stammer fra Finn

Når Kartverket har falt ned på to N-er, begrunnes dette med at Finsrud er avledet av navnet Finn. Dalaker Øderud viser imidlertid til navneregisteret. Der står det at både Finn, Fin og Find er godkjente skrivemåter.

– Det er også slik at Finsrud er brukt som stedsnavn i andre kommuner, mener Dalaker Øderud.

Når Modum kommune nå går til navnesak vil også de som er berørt av navneendringen kunne få uttale seg.

– Kommer du til å gjøre det, Finsrud?

– Ja, det vil jeg gjøre. Det heter Finsrud, alle skriver Finsrud og da synes jeg vi skal bruke Finsrud, sier Finsrud.

LES OGSÅ: Ny bank etablerer seg

Artikkeltags