Wold vurderer mistillit

IKKE FORNØYD: Morten Wold er ikke fornøyd med rådmann Aud Norunn Strand sitt saksframlegg om situasjonen i barneverntjenesten i Midt-Buskerud. ARKIVFOTO: BYGDEPOSTEN

IKKE FORNØYD: Morten Wold er ikke fornøyd med rådmann Aud Norunn Strand sitt saksframlegg om situasjonen i barneverntjenesten i Midt-Buskerud. ARKIVFOTO: BYGDEPOSTEN

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Morten Wold (FrP) blir kraftig provosert av rådmannens statusrapport om barnevernet til formannskapet.

DEL

MIDTFYLKET: Det kan bli en spennende vinter i Modum-politikken, om ikke rådmann Aud Norunn Strand ser mer alvorlig på barnevernssituasjonen.

– Varaordfører Ingunn Dalaker Øderud (Sp) og jeg har i flere møter med rådmannen bedt om svar på konkrete spørsmål. Når hun åpenbart ikke er villig til å komme opp med svarene, er det faktisk slik at jeg må gå en runde til med meg selv for å vurdere hvorvidt jeg lenger kan si at rådmannen har min tillit, sier Morten Wold.

LES OGSÅ: Henlagt, men oppdaget

Tas ikke på alvor

Rådmannen skriver i sin statusrapport at det har kommet 76 meldinger om barnevernet via kommunens egen hjemmeside.

I tillegg har Wold og Øderud meldt om 32 tilfeller.

Rådmannen gir likevel barnevernet full tillit.

– Jeg glatter på ingen måte over. Alle henvendelsene er lest og vurdert. Mange gjaldt sakene vi allerede hadde fått oppsummert fra de nevnte politikerne. Disse er tidligere omtalt i egen politisk sak, og det er satt inn tiltak på punkter som har vært nødvendig å gjøre noe med. Noen av dem som hadde valgt å sende henvendelser anonymt, fremmet også åpenbare feilaktige påstander. På grunn av anonymiteten er det vanskelig å korrigere disse, sier rådmann Strand.

– Det er sjokkerende når rådmannen ikke tar dette mer på alvor. Når vi kommer med innspill om 32 forskjellige henvendelser fra folk som mener seg overkjørt av barnevernet, og rådmannen bare vil feie det under teppet er det nesten ikke til å tro, kontrer en offensiv Wold.

LES OGSÅ: Sju av ti familievoldssaker henlegges

Vil ha møte

Ingunn Dalaker Øderud er heller ikke imponert over rådmannens saksframlegg.

Særlig synes hun det er rart at hennes og Wolds rapport ikke engang er nevnt.

– Jeg har derfor bedt om et møte med rådmannen før formannskapsmøtet. Jeg ønsker å gå tjenestevei med det jeg mener ikke stemmer i denne utredningen, noe jeg har forsøkt å gjøre med saker om barnevernet siden 2011, sier Øderud.

– Rådmannens saksframstilling virker nesten som om ingenting er skjedd. Klagene som er kommet inn avfeies, det finnes ikke noen som helst vilje til å ta selvkritikk, sier Wold.

LES OGSÅ: Sjokkert over barnevernet

Arbeidsgiver

I saksutredningen skriver rådmannen også at etatens arbeidssituasjon det siste halve året har gått ut over helse og motivasjon for de ansatte.

Derfor ber hun politikerne om å tenke over sitt ansvar som arbeidsgivere når de uttaler seg i media.

– Politikerne er ombudsmenn for folket, samtidig som de er arbeidsgivere for de kommunalt ansatte. Kritikk mot tjenesten og kritikk mot ansatte bør håndteres på ulike måter. Politikere har selvsagt anledning til å uttale seg i media når de føler at det er riktig, sier Strand til Bygdeposten.

LES OGSÅ: Slår alarm om barnevernet

Knivsegg

Nettopp balansegangen mellom å være både ombudsmann og arbeidsgiver innrømmer Dalaker Øderud at er vanskelig.

– Det er en knivsegg. Men når man ikke føler å nå fram tjenestevei, er media av og til en god løsning, sier hun.

– At rådmannen i saksutredningen forsøker å instruere politikerne hvordan man skal opptre og hva man skal mene noe om, er hårreisende. Det synes som om rådmannen ikke har forstått at det er politikerne som styrer kommunen, ikke administrasjonen, sier Wold som nekter å la seg kneble.

LES OGSÅ: Truet barnevernet med «ramsalt kritikk»

Artikkeltags