– Rensing av elva har betydd mest

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Tre tidligere ordførere og en nåværende, er enig i at rensingen av Drammenselva gjennom byen er det viktigste som har skjedd for bysamfunnet de siste femti årene.

DEL

DRAMMEN: «Gamleordførerne» Erik Dalheim, Turid Wickstrand Iversen og Lise Christoffersen, er tilbake i byens viktigste kontor, ordførerkontoret i den gamle rådhusbygningen.

Sammen med nåværende ordfører Tore Opdal Hansen representerer de nesten 35 år av byens historie. Bare avdøde Einar Haflan, som var ordfører fra 1980 til 1987, mangler i de siste tiårs ordførerrekke.

De er alle kanskje byens viktigste tidsvitner gjennom sitt arbeid politisk og planmessig de siste tiårene. Har noen hatt «en finger med i utviklingen av Drammen, så er det disse fire.

LES OGSÅ: Fra papirby til serviceby

Industribyen

Erik Dalheim er klar på at da han ble ordfører for 35 år siden så overtok han en industriby.

– Når vi skulle samle stemmer og synspunkter ved lokalvalg, så sto vi utenfor portene på de store bedriftene, på Brakerøya, Holmen, Rundtom og Tangenområdet og ved papirfabrikkene ved elva, forteller Erik Dalheim.

Han sier selv at han straks så en del verkebyller på 70-tallet som man måtte få på plass for å få utviklingen av byen videre.

– Idrettshallspørsmålet hadde versert i mange år og restaureringen av Rådhuset var høyst nødvendig.

Etter krigen og spesielt på slutten av 50-tallet og på 60-tallet hadde en bedring av boligbehovet vært jobb nummer én for byens politikere. Drammen var fortsatt en industriby og folk måtte ha et godt sted å bo.


– De store endringene av byen startet etter min periode. Vi så konturene av endring, blant annet på miljøsektoren, men jobben ble ikke satt i gang.

Snuoperasjonen

Det store spranget i utvikling mener Turid Wickstrand Iversen kom fra midten av 80-tallet.

– Byen rundet 175 år og vi hadde som motto at man skulle bli stolt over Drammen. En snuoperasjon i bystyret der partiene plutselig dro i samme retning var starten på rensingen av elva og målbevisst stasting på miljøet.

- Vi hadde drømmer om Drammen alle sammen og fikk Staten med oss på store investeringer, både i kloakkplan og i nye veisystemer rundt byen.

- Det var en spennende tid der mye av nye Drammen ble planlagt, bruken av elvebredden, veier og elva.

Kultur som motor

– Vi så i 90-årene konturene og mulighetene av nye Drammen. Kultur ble en motor, fortetting i bykjernen en annen, sier Lise Christoffersen.

– Politisk hadde partiene i mange år gravd seg ned i skyttergravene, men så ble man enig om en langsiktig utviklingsplan – mot byjubileet i år.

By uten «venner»

– I mange tiår hadde Drammen ingen «venner», verken i Staten, i regjeringen, eller i fylket. Vi var hølet ved siden av E 18 og ikke noe mer.

Det å gjøre byen ved elva synlig og få til samarbeid regionalt var et av vendepunkt for byen, mener dagens ordfører Tore Opdal Hansen.


Han legger vekt på om det har være Høyreordførere eller Arbeiderpartiordførere i rådhuset, så har de gitt stafettpinnen videre til den andre i samarbeidets ånd.

– Drammen har hatt en spennende utvikling med gode planer. Vi valgte å satse på sentrum, noe jeg synes var et tidsskille for byen. Vi har klart å gjøre kommunen attraktiv.

Det er de store tankene som kom for rundt 25 år siden som vi ser resultatene av i dag.

Alle hadde en vilje til å jobbe Drammen ut av uføret, fra å være en grå industriby til en perle med et mangfold av innbyggere og næringsliv.

Elva ble renset

Alle fire er enig om at rensingen av elva er det viktigste som har skjedd de siste femti årene i byen. Samtidig understreker de at teaterbrannen kom på en god annenplass.

– Teaterbrannen var et tidsskille kulturelt. Drammenserne ble med på en storstilt dugnad og fikk øynene opp for hva byen i samlet flokk kan gjøre, sa Erik Dalheim

– Teaterbrannen fikk drammenserne til å oppdage begrepet kvalitet. Smykket vi mistet midt i sentrum ble kvalitetsmessig bygd opp igjen og startet en utvikling som vi nå ser igjen i hele byen, sa Tore Opdal Hansen.

– Drammenserne ble stolte av byen sin og vi som politikere har fått respekt for de valg vi har gjort. Fremtiden ser lys ut, sa dagens ordfører.

Les alt om byjubileet her.

Artikkeltags