Gå til sidens hovedinnhold

1976: Nøsted Bruk blir nedlagt

Artikkelen er over 10 år gammel

Og Molde sendte SIF ned en divisjon. Se historiske bilder!

DRAMMEN: Nøsted Bruk på Svelvikveien hadde slitt i flere år. En oktoberdag var det ugjenkallelig slutt etter at arbeiderne hadde vært permittert i noen måneder.

Bildet fra det store allmannamøtet i lagerhallen forteller alt om menneskeskjebner i en industri som hadde bygd Drammen, men som de kommende årene forsvant.

Treforedlingsbedrifter og papirfabrikker ble etter hvert nedlagt langs hele Drammenselva.

Se flere historiske bilder fra 1976

Alle husker Nøstexplatene

Den dag i dag lever Nøstednavnet videre. Alle husker nemlig Nøstexplatene, hardplatene av trevirke og spon som ble brukt i byggeindustrien og som fins i stort sett alle boliger fra 50-og 60-årene.

Nøsted Bruk høvleri og sagbruk ble startet i 1875 på Svelvikveien.

I 1939 kom den moderne wallboardfabrikken som lagde Nøstexplatene.

På det meste i 50-årene hadde Nøsted Bruk opp mot 300 ansatte.

Da bedriften ble nedlagt i oktober 76 var det 133 ansatte igjen. Det ble meldt i avisene om bitter stemning og fortvilelse.

I dag er det store området som Nøsted Bruk hadde sin virksomhet på, fremdeles et industriområde med et par dusin bedrifter, derav bilimportøren Toyota.

Arrestert i Moskva

Bernt Ivar Eidsvig, nå katolsk biskop, var bosatt i Drammen da han som en 23 år gammel teologistudent ble tatt til fange av KGB og måtte sitte 101 dager i Lefortovofengslet i Moskva.

Ingen kurer fra Vest-Europa hadde blitt fengslet der på 15 år.

Arrestasjonen vakte oppsikt både i Norge og andre land, og mye av informasjonen som kom ut var preget av sovjetisk feilinformasjon. Det ble blant annet påstått at han skulle ha delt ut løpesedler på gata.

– I virkeligheten hadde jeg med bl.a. medisiner og løpesedler til én konkret person. Han hadde tidligere blitt arrestert, så de visste at jeg kom. Det kom tre personer ut av ulike dører og tok meg. Det ble 101 dager bak lås og slå med lite mat, skarpt lys og mye bråk.

– Jeg tenkte ikke på at det kunne være tortur. Men det var en måte å slite ut folk på. Stort sett satt jeg alene, men de hadde en teori om at jeg var farligere enn jeg var og satte inn en provokatør, har Eidsvig senere fortalt Drammens Tidende.

Se alle artikler i serien "50 år på 50 uker" her

Nedrykk for Strømsgodset

Etter en kontinuerlig fotballfest i Drammen i åtte år, ble 76-sesongen tung for Strømsgodset.

Da Molde kom til Drammen i siste serierunde hadde begge muligheten til å beholde plassen med et uavgjort resultat, men Strømsgodset spilte ikke for uavgjort – de spilte for å vinne, heter det i SIF-boka.

Men det gikk galt. SIF rykket ned etter å ha tapt 1-6, tidendes verste SIF-kamp og tidendes nedtur, heter det.

Se nytt historisk filmklipp fra 1950- og 60-årene:

Kommentarer til denne saken