Gå til sidens hovedinnhold

Idrettsledere med valg-aksjon

Artikkelen er over 11 år gammel

Det var valgår og inn i bystyret føk 40 nye drammensere som egentlig var tenkt som listefyll. Se video!

DRAMMEN: En organisert aksjon fra idrettsledere med omfattende kumulering skapte bølger i byen. Noen mente at valgresultatet måtte gjøres om fordi det var foregått fusk og snusk.

Det var uhørt at bystyremedlemmer som lenge hadde sittet på taburettene regelrett forsvant fra bystyresalen. Inn kom i alle partier folk som «noen» mente var idrettsvennlige.

Bakgrunnen var misnøyen som i flere år hadde bygd seg opp i idrettsmiljøene over manglende kommunikasjon med de kommunale etater, manglende bevillinger til anlegg og manglende interesse for det arbeidet som idrettsforeningene gjorde.

"Egne" lister

Derfor ble det i all hemmelighet laget en ferdig liste med overstrykninger og rettelser, som idrettsfolk kunne benytte seg av.

Jeg husker selv at jeg fikk stukket en slik kopiert liste i hånden med beskjed at skulle jeg gjøre noe godt for idretten i byen, så bruk denne listen med folk fra ytterste venstre til høyre.

Aksjonen virket. Da opptellingen var ferdig kom 22 av de 24 kandidater som «noen i idrettsaksjonen» hadde plukket ut, kommet inn i bystyret.

Idretten på kartet

På kort sikt bedret ikke idrettsaksjonen forholdene for idrettsklubbene i byen. Men på lang sikt fikk man øynene opp for at idretten var en betydelig miljøfaktor i Drammen som måtte bli tatt hensyn til.

De første samarbeidsorganer mellom idretten og kommunen ble opprettet.

SIF mot "The Gunners"

Strømsgodset er fremdeles det eneste norske laget som har spilt en offisiell kamp mot Arsenal, «The Gunners». September 1971 var måneden da fotballinteressen tok helt av både i Drammen og resten av Norge. SIFs kamper mot Arsenal er i dag historiske.

Svært mange husker hvor de var da «Oddvar Brå brakk staven». Så å si hele Drammen kan si hvor de var 15. september 1971: På Ullevål og så SIF stille opp mot Arsenal. 22.000 tilskuere så 70-årenes store klubbkamp med kameratgjengen fra Rødgata involvert.

– Ullevålkampen kunne lett godt i vår favør, har veteranene Thor Alsaker Nøstdahl sagt en gang i avisen.

Og han fortsatte: – Jeg husker Arsenal begynte bra, scoret to ganger og ledet. Så banket Steinar Pettersen inn en redusering og like etterpå smalt han et skudd i stangen. Det kunne vært 2–2 og nye sjanser for oss, men kampen endte til slutt 3–1.

På Highbury

I returkampen mot Arsenal på selveste Highbury» møtte det fram vel 17. 000 tilskuere, derav en flylast med drammensere som var med Drammens Tidendes eget fotballcharterfly.

The Metropolitan Police Band spilte «Song of Norway» av Grieg og stemningen var stor. Undertegnede var selv til stede sammen med avisens legendariske sportsredaktør Eyolf Busengdal. SIF-gutta ble vi ropt opp mann etter mann på banen: Thun, Wølner, Mathiesen, Nøstdahl.

Arsenal hjemme på sin egen lekegrind Highbury var noe helt annet enn Arsenal på Ullevål. Det ble enveiskjøring. Ene og alene Inge Thuns fantastiske redninger reddet laget fra et lagt større tap enn 4–0.

Stor bingointeresse

Bingo var den store folkeforlystelsen i begynnelsen av 70-tallet. I Drammen ble det spilt bingo med hundrevis av deltakere på lokaler rundt omkring i byen, på CC, på Globus og lokalet Allco på Brakerøya. Antallet «bingotillatelser» økte enormt i Drammen fra 1970 til 1971 og man noterte seg for rekordstore 182 tillatelser.

SE VIDEO: Fra Drammen 1950 og 1960-tallet:

NESTE MANDAG: 1972

Grand Hotel som brant rives, Drammensmarka et eldorado for syklister og Strømsø postkontor åpnes i nytt bygg

 


 

Kommentarer til denne saken