Gå til sidens hovedinnhold

Kongen og spiraltrollene

Artikkelen er over 11 år gammel

En sprudlende blid kong Olav og to små spiraltroll. Det er bildet som for alltid vil være et symbol for jubileumsåret 1961.

DRAMMEN: Femten kanonskudd fra Brannposten tidlig på morgenen vekket drammensere til det som skulle bli den største festdagen i byens historie: 19. juni 1961.

Fabrikker, butikker og kontorer ga sine ansatte en halv dags fri slik at de kunne være med på festlighetene fra morgen til kveld. Titusener av byens borgere strømmet ut i gatene og til Bragernes torg for å opplevde det som ble karakterisert som en elektrisk stemning. Alle hilste høflig på hverandre og gratulerte med dagen.

Folkekongen

Og så kom kongen, selveste folkekongen Olav.

Sprudlende engasjert var han til stede over hele byen i løpet av dagen: Strømsø kirke, bekransning av falne, bekransning av Thorleif Haug-statuen, den store åpningen av byens nye turistattraksjon Spiralen, festmøte på Bragernes torg og bankett i Børsen.

Da kong Olav satte seg i bilen for retur til Slottet ved 23.30-tiden jubileumsdagen, ventet tusener utenfor Børsen for å rope hurra og ta farvel. Kongen takket med et smil for en strålende dag i Drammen.

Under banketten sa kong Olav: – Takk for den hjertevarme mottakelsen jeg har fått. Skal jeg ønske noe for Drammen, så må det være at de kommende 150 årene må gå som de forløpende. For her er det en utvikling som lover godt.

Jubileumsmesse

- En supersuksess. Lovordene var mange da den store jubileumsmessen i Parken ble avsluttet etter 18 dagers fest.

I Parken var det 200 stands med 500 utstillere på 50 mål. Hver eneste dag var det show og attraksjoner. Ja, til og med hopprenn ble arrangert midt på sommeren under byjubileet.

Da siste gjest gikk fra Parken den siste dagen hadde totalt 200.899 besøkt jubileumsmessen. Bare den siste dagen var det 21.918 innenfor portene. Drammens Tidende ga ut egen messeavis og i referatet het det: 18 dager har vi vært i begivenhetenes sentrum. Byen har fått stor oppmerksomhet presse og kringkasting og vært målet for langveisfarende. Og så er det plutselig over....

Spiralen

Helt siden før første verdenskrig hadde kommunen et steinbrudd bak sykehuset. Dette medførte bråk og steinsprut, og daværende byingeniør Eivind Olsen bestemte derfor at man skulle skyte seg innover i Bragernesåsen for å unngå disse ulempene.

Men det var først etter at man hadde sprengt seg 200 meter innover og skulle begynne å svinge, at Olsen kom på tanken om å anlegge en spiralvei i 1955. Spiralen ble en 1659 meter lang tunnel som slynget seg i seks og en halv sløyfe rundt en akse fra 20 til 213 meter over havet inne i Bragernesåsen.

Vel fjorten dager etter at Spiralen ble åpnet hadde 50.000 mennesker besøkt «toppen» og privatbil nr. 10.000 kjørte opp Spiralen på avslutningsdagen for jubileumsmessen. Byen hadde fått en attraksjon som den inntil da hadde manglet.

Punkthuset

I mars 1961 flyttet de første beboere inn i den tids aller høyeste hus i Drammen: Punkthuset på Kobbervik. Med sine 12 etasjer måtte ny byggeteknikk tas i bruk.

Diskusjonene om Punkthuset var mange. Blant annet mente brannvesenet at høyden måtte reduseres fordi man ikke hadde en stigebil som rakk helt opp. Men Punkthuset ble bygd og drammensere strømmet til høyblokken.

På en visningsdag besøkte 8.000 mennesker de to leilighetene som var gjort ferdig. Innskuddet for en leilighet i Punkthuset var i 1961 11.000 kroner og husleien var på 200 kroner måneden. De rundt 135 personene som flyttet inn, kunne glede seg over goder som moderne vaskeri, heis og oljefyring.

Se video: Arkivfilm fra Drammen 1911- ca 1930

Kommentarer til denne saken