Gå til sidens hovedinnhold

Rivende utvikling i et voksende Drammen

Artikkelen er over 11 år gammel

Fire kjente landemerker i byens sentrum ble ferdigstilt og åpnet. 1962 ble også det historiske året da bystyret vedtok å slå seg sammen med Skoger. Trelastbyen Drammen er i ferd med å ta steget inn i den nye tid.

Drammen: Tinghuset på den gamle gassverktomta på Bragernes ble åpnet og ga plass til 196 funksjonærer i rettsvesen og i politiet. På toppen lå Norges mest fluktsikre fengsel med plass til 48 fanger.

For politiet var det en ny hverdag på komme til Tinghuset etter å ha hatt trange kontorer og fengsel i rådhuset i 90 år. Flyttingen av politier og fengsel ga spiren til en ny diskusjon i byen om bevaring av tårnbygningene. Debatten om riving av tårnbygningen var i gang.

LES OGSÅ: Drammensere smuglet strømper

Park hotell

På Bragernes ble sent i desember 1962 Park Hotell åpnet på området der Ridehuset en gang lå.

Rett over brua på Strømsø hadde Skoger Sparebank-bygget reist seg ved bruenden og den sirkelrunde Globusgården sto ferdig. Fire landemerker som den dag i dag setter sitt preg på byen.

SE BILDER:Minner fra 1962

Skoger+Drammen

Etter flere år med sonderingen ba staten byen i mars om en grundig gjennomgang av kommunene Drammen og Skoger. Hensikten var sammenslåing.

Allerede i april vedtok Drammen bystyre at en full sammenslutning av de kommunene var den eneste tilfredsstillende løsningen.

– Det er en historisk dag for Skoger og Drammen, sa daværende ordfører Kornelius Ingebrigtsen da han i september fikk vite at resolusjonen om full sammenslutning mellom de to kommunene ble godkjent i statsråd. Fra 1. januar 1964 ville byen ble ennå større.

Byutvidelsen hadde stått på Drammens ønskeliste helt siden første verdenskrig. Nå var målet nådd.

Friluftsmuseet

En brann i en gammel verneverdig gård på friluftsmuseet i Kobbervikskogen ved Nordbykollen, satte trolig endelig sluttstrek for planen om «en maihaug som på Lillehammer» på Kobbervik.

Museet fikk like etter krigen tidelt 530 mål i Kobbervikskogen for friluftsmuseum. Her skulle man sette opp mektige gamle bygninger fra Sigdal og Numedal og andre steder i Buskerud. Få år etter brannen i en av de gamle bygningen, i 1970, ble det vedtatt at hele friluftsmuseet skulle flyttes til Spiraltoppen.

Dette skjedde også i 1962

Austad gård ble gitt som gave til Drammen museum.

Det ble vedtatt at Marienlyst skulle få nye femti meter høye lysmaster, de høyeste i Norge.

Innflyttingen begynte i St. Hansberget borettslag.

I Drafnkollen vant Toralf Engan hopprennet med et lengstehopp på 89 meter.

Drammen var fortsatt en skipsrederby. Skipet «Johan Wessel» ble bygd i Stockholm for det lokale rederiet «Pehrson & Wessel».

Gymnastikksalen ved Åssiden skole sto ferdig.

Den fremdeles eksisterende kafébygningen på Spiralen ble reist midlertidig.

Skulpturen «Sittende kvinne» ble plassert utenfor rådhuset og står der ennå.

Politimester Christine Fossen ble født.

Piggdekk ble lansert i 1962 og på Saga kino hadde den første James Bond-filmen «Dr. No» kjempebesøk.

Forrige uke tok vi for oss 1961 og Kongens besøk på Spiralen.

Neste mandag: 1963

Se video: Drammen fra 1930 - 1945

Kommentarer til denne saken